Hlavní obsah

Tchyně trvala na tom, že bude vařit naší svatební polévku. Deset lidí skončilo v nemocnici

Foto: pixabay

Naše svatba měla být idylická – dokud tchyně netrvala na tom, že sama uvaří tradiční svatební polévku s játrovými knedlíčky. Místo radostné hostiny jsme ale skončili s deseti hosty v nemocnici kvůli zkaženým játrům

Článek

Tchyně vždycky byla mistryně v tradiční kuchyni. Její játrové knedlíčky byly pro nás jako rodinu legendární, a tak jsme se nemohli dočkat, až ochutnáme tu slavnou svatební polévku s domácími nudlemi, voňavým vývarem a měkkými knedlíčky. „To je tradice, co se nedá porušit,“ opakovala pokaždé, když jsme se s Honzou snažili vysvětlit, že snad nemáme rádi tak moc cibule.

Den D nastal a kuchyně se proměnila v opravdové svatostánek. Tchyně byla od rána u plotny, vařila vývar, krájela cibuli, míchala, ochucovala. Všechno šlo podle plánu, dokud… nezačaly problémy.

Játra na knedlíčky koupila tchyně ráno na trhu. Na první pohled vypadala čerstvě, ale asi se stala chyba někde mezi trhem a kuchyní. Během přípravy si toho nikdo nevšiml, vůně byla dokonalá a játra se zdála měkká, jak mají být. Polévka voněla po celé kuchyni, všichni už se těšili na první ochutnání.

Na hostinu jsme usedli s úsměvy na tvářích, polévka byla servírována. První lžíce, druhá, všichni chválili — dokud nezačaly první zdravotní problémy.

Nejdřív se začali hosté rozhlížet kolem sebe, někteří si drželi břicho, jiní si potichu povzdechli a hledali vodu. Pak začaly být situace vážnější. Deset lidí během pár hodin skončilo na záchodech nebo v nemocnici s příznaky otravy jídlem.

Pravda vyšla najevo rychle. Játra na knedlíčky byla zkažená, vývar byl bohužel také kontaminovaný. A tchyně? Ta nechtěla připustit, že by se mohla mýlit. „To jenom někdo neumí jíst pořádnou svatební polévku,“ tvrdila, ale když viděla záchrannou službu přijíždět, začala být trochu nervózní.

Záchranáři a lékaři to měli napilno. Hosté byli pomalu všichni ošetřeni, někteří si dokonce vypůjčili lůžka na místní pohotovosti. Byla to nepříjemná zkušenost, kterou si nikdo z nás nepřál. Svatební den se proměnil v noc v nemocnici a večírek, na který nikdo nezapomene, ale rozhodně ne z dobrých důvodů.

Tchyně se pak omluvila, i když s těžkým srdcem. „Nikdy by mě nenapadlo, že játra nejsou čerstvá,“ říkala a slíbila, že příště už nechá vaření profesionálům.

Co jsme si z toho odnesli?

  • Nikdy nekupujte játra na poslední chvíli.
  • Tradiční svatební polévka je krásná věc, ale čistota a čerstvost surovin jsou základ.
  • A hlavně: i tchyně může udělat chybu.

Nakonec jsme se s humorem snažili celý incident brát. „Máme tu nejdramatičtější svatební příběh,“ říkali jsme si, když jsme se po pár dnech všichni zotavili. A polévku? Tu už jsme příště objednali.

A tak to dopadlo. Svatební den, který měl být romantický, se stal nezapomenutelným díky jedné polévce a tchyni, která chtěla udělat všechno „po svém“.

Pokud tedy někdy plánujete svatbu, pamatujte: svatební polévka je krásná tradice, ale dávejte pozor na suroviny a dejte si pozor na tchyně – s láskou, ale i s trochou obezřetnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz