Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bankovní tajemství a „fízlování“ úředníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vzhledem k schválenému pozměňovacímu zákonu lidovců je nutno si položit několik vskutku prostých otázek. Opravdu je nutné tímto způsobem okrajovat základní lidské právo, a to právo na soukromí? Bude úředník schopen rozlišit hotovost od jiných aktiv?

Článek

Mělo by být rovněž umožněno prolustrovat účty příbuzných, zda si nenecháváte posílat příjem k někomu jinému. Vláda si od tohoto postupu slibuje snížení vyplácení dávek a zeštíhlování státních výdajů. Musíme si přiznat, že v našem kulturním prostředí jsme svědky, kdy dávky jsou zneužívány, ovšem je otázkou, zda takovýmto krokem budou výsledky vlády funkční, nebo se minou účinkem díky své neúplnosti a nedopracovanosti. Nemusíme chodit daleko do minulosti, kdy obdobně „zbastlené“ zákony několikrát Ústavní soud prohlásil za neplatné, někdy až protiústavní. A tento pozměňovací zákon svým obsahem dle slov odborníků zasahuje do základního lidského práva na soukromí, což by nemělo přispět k jeho dlouhodobé životnosti.

Představme si prostý příklad. Žadatel o dávky na dítě, bydlení a další příspěvky nebude mít vůbec své bankovní konto, zkrátka nebude úřadu lhát, tudíž v evidenci účtů, tedy i příjmů, nebude moci úřad nic nalézt. Co když ale žadatel poprosí své přátele, aby si mohl peníze z nelegálního povolání či jiné činnosti nechat zasílat na účet svých přátel či přítelkyně. Jakým způsobem dohlédne úředník tak daleko, opravdu tento způsob zamezí vyplácení zbytečných dávek? Pochybuji…

Podívejme se na další variantu, kde si zkusíme si trochu zaspekulovat. Žadatel vlastní cenné papíry, které mohou a nemusí být vedeny u banky. Bude mít úřad právo dohlédnout až na tyto účty a prostředky na nich, kde se případný žadatel snažil odkládat na důchod do akcií či podílových fondů? Je příliš bláhové si myslet, že by snad úřad chtěl po žadateli o dávku, aby své cenné papíry prodal a přeměnil na hotovost, neboť pak by vlastně přeci dávku či podporu v nezaměstnanosti nepotřeboval. Nebude ze strany lidovců moudřejší ještě omezit rozdávání dávek i takovou podmínkou, že žadatel ani jeho příbuzní nebudou mít v katastru vedenou žádnou nemovitost? Je to aktivum, které by se přeci dalo prodat, potom by již stát žádné příspěvky ani dávky ze státní kasy vyplácet nemusel, pravda?

Snažím se tyto dva poslední příklady hnát do krajnosti, ale to jen z toho důvodu, protože se obávám, že nedomyšlené změny mohou přinést opravdu více škod než užitku pro slušné a spořádané lidi, kteří se dostali do nouze, a právě těmito absurditami bych na to chtěl upozornit. Opět vytloukáme klín klínem namísto toho, abychom řešili základní problém, a to je ten, aby lidé dávky od státu potřebovali co nejméně… Spíše bychom tedy potřebovali nepřebujelou byrokracii, snadné a intuitivní formy podnikání, dostupnost menších úvazků a případně jejich zvýhodnění pro zaměstnavatele.

Anketa

Souhlasíte s pozměňovacím zákonem, aby bylo prolomeno bankovní tajemství?
Ano
16,7 %
Ne
83,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám