Hlavní obsah
Zdraví

Je nejrozšířenější droga na světě opravdu tak neškodná?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sirrushu

Nebude řeč o ničem jiném, než o kofeinu, a to v jeho všech formách, tedy kávě především, ale taktéž čaji a čokoládě. Nejeden z nás se s kofeinem během svého života setkával, pravděpodobně jsme okusili jeho účinky již v dětství.

Článek

Aktuálně se nabízí zmínit i energy drinky, které jsou poslední roky velmi rozšířeny mezi mládeží a dětmi základních škol. Zdánlivá bezpečnost kofeinu a jeho relativně krátký účinek může na první pohled představovat minimální negativní dopady na zdraví člověka, ovšem řekl bych, že o to plíživější může jeho negativní vliv být v delším horizontu. Jakožto laik se snažím vždy jít k meritu věci, nebude tomu jinak ani v tomto případě.

Hlavní účinek kofeinu spočívá v jeho stimulaci nervového systému, kdy blokuje adenosinové receptory. V čem je problém? Tyto receptory tělu dávají signály, že je již unaveno a vyčerpáno, tedy aby odpočívalo, spalo. Odpolední kávičkou či čajem tyto receptory zaplníme kofeinem a tím se zabrání únavě, což je vlastně smyslem užití této oblíbené drogy. Na první pohled by se mohlo zdát, že tato zdánlivá banalita nehraje nikterak zásadní roli v našem organismu. Všichni víme, a v posledních letech se v různých odborných publikacích a článcích dozvídáme, že nedostatek spánku či nekvalitní spánek způsobený modrým světlem a kofeinem negativně působí na naše zdraví. Jsou to ale obecnější fráze bulvárních článku vulgarizující důležitost takové informace, neboť v detailu je ukryt ďábel.

Krom výrazného zhoršení spánku po užití kofeinu díky nenavázání adenosinu a jeho funkce v lidském těle dochází ale dalším závažným procesům. Adenosin nemá pouze funkci dát tělu signál, že pro dnešní den jsou již všechny síly vyčerpány a je čas na odpočinek, nýbrž plní taktéž funkci rozšiřování cév během spánku, kdy je adenosin navázán na své receptory. Je obecně známo, že vysoký tlak je strašákem a výraznou civilizační nemocí, kterážto je na vzestupu. Káva, tedy kofein obecně tomuto fenoménu dle studií nemálo přispívá. Nepřítomnost adenosinu v receptorech během spánku tedy nechává cévy dlouhodobě zúženy, čímž se také výrazně snižuje průtok krve, která by v ideální variantě měla zásobovat orgány, tedy i mozek a srdce.

Vezměme si, že poločas rozpadu kofeinu je 3-5 hodin v závislosti na genetické výbavě a tělesné konstituci. Z jednoho espressa obsahující 63 mg kofeinu by nám v těle po zhruba 5 poločasech (tj. asi 20 hodinách) mělo zůstat pouze asi 3 % původního množství kofeinu.

Při uvědomění, že kofein působí takto neblaze na lidský spánek a kardiovaskulární systém, si nechci představovat, co plechovky energy drinků mohou způsobit dětem a jejich vývoji. Nedej Bože, pokud by snad tyto nápoje užívaly pravidelně. Nejsem pro regulaci takovýchto věcí, ale bylo by nanejvýš žádoucí apelovat na rodiče, aby se informace o potencionálních rizicích nesnažili bagatelizovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám