Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečka chce prolomit bankovní tajemství a to nejen pro žadatele o dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Ministr Jurečka chystá změny v systému sociálních dávek a spolu s nimi nejspíš projde také kontroverzní paragraf, který umožní úředníkům nahlížet do žadatelovy banky.

Článek

Návrh novely zákona byl v pátek schválen poslanci ve třetím čtení a nyní poputuje do senátu.

Změny v systému sociálních dávek jsou nutné. To víme všichni, a ví to i ministr Jurečka. Chystá novelu zákona o sociálních službách, která by měla lépe zamezit podvodům se sociálními dávkami, zjednodušení žádostí o ně a tvrdší kontroly zneužívání. To je chvályhodné a není na tom nic špatného.

Bohužel součástí této novely je také paragraf, kdy:

Banky, pobočky zahraničních bank, spořitelní a úvěrní družstva, instituce elektronických peněz, pobočky zahraničních institucí elektronických peněz, vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu, platební instituce, pobočky zahraničních platebních institucí a poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu, jsou povinni sdělit orgánu pomoci v hmotné nouzi na jeho písemnou žádost údaje o číslech účtů žadatele o dávku, příjemce dávky i společně posuzovaných osob nebo jeho jiných jedinečných identifikátorech, jakož i o jejich stavu a změnách…
Ministerstvo sociálních věcí - návrh novely zákona

Jinými slovy bude mít jakýkoli úředník na „sociálce“ možnost požádat nejen vaší banku, ale i všechny ostatní o to, aby mu poskytly údaje o všech vašich účtech a jejich zůstatcích. To platí obdobně také pro společně posuzované osoby v žádosti.

Jako součást systému kontrol je tato část návrhu objektivně správná, subjektivně je však velmi kontroverzní zejména kvůli možnému zneužití.

Informace podléhající bankovnímu tajemství je možné vyžádat pouze v zákonem daných případech, kterými jsou mimo jiné např. trestní řízení, soudní řízení, nebo když s tím sám klient vysloví souhlas.

Více o bankovním tajemství zde.

Návrh proto obsahuje i změnu v zákoně o bankách, který do výčtu výjimek k prolomení bankovního tajemství přidává i žádost Úřadu práce a ministerstva práce právě za účelem „posouzení majetkových poměrů žadatele o dávku, příjemce dávky i společně posuzovaných osob“.

Určitě se shodneme na tom, že případů zneužití sociálních dávek je stále dost, a běžné lidi právem štvou, nicméně si myslím, že stát má už dnes velmi účinné páky na to, jak dávky odejmout a případně neoprávněně vyplacené dávky na dotyčném vymáhat.

V konečném důsledku bude mít tato novela za následek pouze to, že bude přibývat případů, které skončí tzv. začarovaným kruhem. Zádrhelem je například posouzení majetkových poměrů žadatele. Stačí narazit na „pilného“ úředníka a nedostanete nic, ačkoliv byste příjmově prošli. Konkrétně si to uvedeme na příkladu. Žadatel přijde o práci nebo bude nucen vzít špatně placenou a dostane se na hranici, kdy si může zažádat o sociální dávku. Má to však háček. Vlastní automobil. „Pilný“ úředník prohlásí, že má auto prodat a žít z peněz z prodeje. „Pilného“ úředníka však už nebude zajímat, že žadatel bydlí na vesnici, kde se bez auta neobejde, že ho potřebuje, aby vozil děti do školy nebo do školky, protože autobus k nim jede jen v úterý a na Vánoce, a že k tomu, aby sehnat nějakou lepší práci auto potřebuje, protože se do té práce musí nějak dopravit. (Skutečný příběh ze života.)

Další příklad možného zneužití takové informace: žadatelka samoživitelka dostává výživné. Protože je však spořivá a myslí na budoucnost svého dítěte, ukládá mu tyto peníze na spořící účet s lepším úrokem. „Pilný“ úředník toto zjistí a prohlásí, že má přece našetřené peníze a dávky nepotřebuje. Takže ze zodpovědné matky je nakonec „zločinec“, který se snažil okrást stát na dávkách, které „přece nepotřebuje“.

Asi bychom přišli na spoustu takových případů, kdy bude tento systém nespravedlivý. Primárně mi na něm však vadí to, že z každého žadatele o dávky už předem dělá podvodníka, který se snaží na státu jen vydělat. Ovšemže jsou tací „vyčůránkové“ a je jich spousta, nicméně stát nemůže a priori každého hned podezírat.

Nevím, jak moc budou tyto žádosti technicky zabezpečené a vázané na konkrétní žádosti o dávky, nebo zda budou moci být tyto dotazy vznášeny na základě například pouze rodného čísla, aniž by k tomu musela být vytvořena nějaká žádost o dávky. Protože pak by stačil pouze známý na úřadě, a například v soudních přích o výživné by toto mohlo napáchat škody. Nezbývá nám než věřit tomu, že to budou mít naši zákonodárci podchycené také z této technické stránky, a že zneužitelnost takových informací bude mizivá.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz