Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Muzeum starých amerických bouráků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mišák

Buick Special Estate Wagon 1958

V Lužné u Rakovníka se nachází známé železniční muzeum, ovšem málokdo ví, že kousek za Lužnou se skrývá muzeum plné obrovských starých nádherných amerických vozů.

Článek

Na muzeum jsme narazili náhodou, resp. jsme se o něm dozvěděli od mé sestry, která tam byla se svou rodinou a také ho našli náhodou. Lužná u Rakovníka je známa hlavně železničním muzeem. Muzeum amerických historických automobilů JK CLASSICS, jak se oficiálně jmenuje, najdete bokem kousek za Lužnou.

Možná si teď říkáte, že Ameriku nemáte rádi, americké filmy nesnášíte a jste každým coulem patrioti. Tak tohle se s návštěvou tohoto muzea vůbec nevylučuje. Myslím, že na své si přijde úplně každý, protože taková nádherná obrovská silná auta, která jsou už z výroby dotažená do nejmenšího detailu, ve kterých už tenkrát (50. 60. léta) byly vymoženosti, o kterých se nám v té době mohlo jen zdát, musí okouzlit každého.

Na fotkách majestátnost a krása těchto automobilů nevynikne a rozhodně doporučuji osobní návštěvu.

Foto: Mišák

Model americké benzínové pumpy

Něco málo z historie muzea budu citovat přímo ze stránek www.jkclassics.cz

Začalo to jedním americkým veteránem . . . a znáte to, byl tak úžasný, že bylo potřeba „nutně“ pořídit další :-) Při počtu několika desítek aut vznikl nápad na muzeum - nabídnout lidem možnost pokochat se a dozvědět se více o těchto nádherných vozech. Naštěstí jsme v té době objevili starý, již nevyužívaný objekt bývalé pily ve zdejší krásné křivoklátské krajině, který jsme následně kompletně zrekonstruovali. V květnu roku 2015 byly brány Muzea amerických veteránů JK CLASSICS otevřeny vůbec poprvé. Každý rok jsme naši expozici obměňovali a rozšiřovali, zároveň jsme doplňovali a zlepšovali služby a zázemí pro návštěvníky. V letošní deváté sezóně tak na vás čeká na 90 exponátů - jedná se o vozy unikátní typem, nízkým počtem vyrobených kusů, nebo luxusním provedením. Všechny se navíc pyšní naprosto perfektním technickým stavem.
jkclassics.cz

V muzeu, jak je napsáno výše, najdeme 90 exponátů rozdělených do několika hal. Součástí je také venkovní expozice, kde si můžeme prohlédnout klasické americké trucky, hasičská auta a také školní autobus, který je volně přístupný.

U téměř každého vozu je pověšená plachta, kde jsou základní údaje o autě a také něco z historie vč. například toho, kdo ze slavných nebo historických osobností s takovým autem jezdil.

Foto: Mišák

Cadillac Series 62 Eldorado Biarritz

V areálu se nachází také Bistro BAR59, kde si můžete dát něco k snědku nebo se občerstvit točnou limonádou či pivem. Bistro je samozřejmě vyzdobeno americkým stylem té doby a jako bonus je milá usměvavá obsluha. V areálu jsou samozřejmě k dispozici také toalety zdarma.

Nečekali jsme, že muzeum bude tak rozsáhlé, při příchodu byste to do něj neřekli. Byli jsme na návštěvě o všední den a potkali jsme tam jen pár dalších návštěvníků, takže byla spousta času si všechno v klidu prohlédnout, vyfotit, přečíst. Jaká je návštěvnost o víkendech nemohu posoudit, ale předpokládám, že návštěvnost bude vyšší, a že prohlídka nebude tak komfortní.

Foto: Mišák

Areál muzea

Co týká vstupného, je nanejvýš přívětivé. Dospělí dají 190 Kč, děti od 6 let a senioři 130 Kč. Děti do 5 let a držitelé průkazu TP/ZTP mají vstup zdarma. Rodinné vstupné vyjde na 435 resp. 495 Kč (2+1 nebo 2+2). Jako suvenýr si můžete koupit například magnetku.

Parkování je k dispozici těsně u areálu. Součástí areálu je také ranč a jezdecký klub, kde nabízejí projížďky na koních nebo dětské „koňské“ tábory. Více informací - Jezdecký klub Lucky Ranch-Luzna

Pokud tedy přemýšlíte, kam s dětmi nebo i s dospělými vyrazit, toto muzeum doporučuji všemi deseti a garantuji vám, že nebudete zklamáni. Naopak spíš mile překvapeni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz