Hlavní obsah
Nakupování

Otevírací doba obchodů o svátky opět rozděluje národ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vytvořeno AI - getimg.ai

Už je to tu zase. Blíží se svátky a s nimi i diskuse o tom, zda mají být o svátky obchody otevřené nebo zavřené. Zkusme se zamyslet a podívat se také na naše sousedy, jak to chodí u nich.

Článek

Otevírací doba o svátky v České republice. Výmysl a paskvil, který naši zákonodárci vymysleli a podobně jako v nedávné době DPH na pivo, většina národa nechápe, co že to z těch pomazaných hlav vylezlo.

Ano, doba pokročila. V naší zemi je mnoho různých marketů, supermarketů, hypermarketů, večerek, sámošek a podobných zařízení. Od jejich vstupu na český trh, si český zákazník zvykl na to, že si nakoupí o víkendech, večer a leckde i v noci. Jinými slovy jsme zpohodlněli a počítáme s tím, že je vždy někde něco otevřeno.

Trocha historie:

Podívejme se trochu do historie. Za doby předrevoluční a ještě něco málo po ní, bylo zvykem, že obchody byly otevřeny od pondělí do pátku a v sobotu dopoledne. V sobotu odpoledne a v neděli a o dnech pracovního klidu bylo zavřeno. Navíc - kromě večerek - obchody zavíraly v 18 hodin a potom už zbývaly jen zmiňované večerky, které měly otevřeno o něco déle.

A světe div se. Nikdo v té době neumřel hlady, když si nemohl jít v neděli nakoupit. Jediné co to vyžadovalo, bylo lepší plánování nákupů a obrnit se trpělivostí v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne, kdy byly obchody nacpané k prasknutí, protože nákupy na poslední chvíli prostě mají Češi v krvi.

Současnost:

Jsme prostě v současnosti moc zhýčkaní a rozmazlení. Všechno až pod nos a nejlépe 24/7. Ano přiznávám, že i já chodím nejraději nakupovat kolem osmé večer, kdy jsou obchody už prázdné a většinou nakoupím v klidu to co chci. Kromě akčních věcí, ty jsou v regálech tak dvě tři hodinky po otevření obchodu, pak už ne.

Po otevření obchodů i o svátcích volají zejména majitelé obchodů, už méně jejich zaměstnanci. Ale pracovní podmínky v našich marketech, to je jiná kapitola a o tom tento článek není.

Co je největší problém zmíněného zákona je fakt, že ač ho někdo obhajuje, je prostě diskriminační. Diskriminuje velké markety, které musí mít zavřeno a malé mohou vesele vydělávat. Rozhodně zde nechci velké obchody obhajovat, všichni víme jak to chodí a jak to je, ale pokud se vydá nějaký zákon, měl by zachovávat rovnost podmínek pro všechny. Tedy buď povinně všichni zavřeno a nebo všichni otevřeno. A nebo ještě lépe, nechme to trhu. Kdo chce mít otevřeno, ať otevřeno má, kdo chce mít zavřeno, ať klidně zavře.

Na to určitě namítnete, že na tom budou biti zaměstnanci velkých marketů, které budou šéfové nutit chodit do práce právě o ty svátky. Což je pravda a také na základě tohoto se zmíněný zákon vydal. Jenže jsme v Čechách a to by nebylo, aby v tom nebyl nějaký háček.

A háček je v tom, že o některých svátcích mají obchody otevřeno a některých svátcích musí mít zavřeno. A aby to nebylo tak jednoduché, tak zavřeno musí mít jen nějaké, tedy konkrétně obchody nad dvě stě metrů čtverečních prodejní plochy. A zde se dostáváme k té diskriminaci a také k několika otázkám.

Anketa

Byli byste pro, aby o státní svátky byly zavřené všechny obchody bez výjimek?
Ano
76,7 %
Ne
22,5 %
Ano, ale líbí se mi slovenský model
0,8 %
Celkem hlasovalo 377 čtenářů.

Samé otázky

Podle jakého klíče se určily svátky, kdy bude zavřeno a kdy otevřeno? To někdo tahal náhodně z klobouku? Proč zrovna obchody nad dvě stě čtverečních metrů? Vychází z nějaké statistiky velikosti obchodů nebo někdo prostě plácl nějaké číslo? Samé otázky.

Popravdě moc nechápu, proč by měly být jakékoliv obchody o státní svátky otevřené. I lidé pracující v těchto oborech mají nárok na volno. Ano, jsou výjimky, jako jsou nepřetržité provozy, lékaři, policisté, hasiči, kteří do práce o svátky musí, ale to je většinou dané typem práce (technologií) nebo zaměstnání, kdy to jinak udělat nejde, a tito lidé s tím dopředu počítají a souhlasí s tím.

Ale obchod nepotřebuje ke svému otevření dva dny nebo x hodin. Přijdete, rozsvítíte, najedete počítače a pokladny a můžete prodávat. To samé při odchodu. Žádná provozní věc v obchodě není taková, aby obchod nemohl na svátek zavřít.

Fungovalo to dříve, proč by to nemohlo fungovat i dnes? Odpověď je jednoduchá, jsme v Čechách a jsme Češi, to nepotřebuje žádný jiný komentář. A abych svoje slova trochu podtrhl a necucal si tady informace z prstu, podíval jsem se na to, jak to mají s otevírací dobou naši nejbližší sousedé.

Slovensko:

Na Slovensku to mají podle mě vyřešeno nejlépe. O všech státní svátcích je všude zavřeno. Ovšem s několika výjimkami. Samozřejmě mají otevřeno čerpací stanice, letiště apod. O Štědrém dnu je otevřeno jen dopoledne. O svátcích, kdy jsou potřeba květiny, mají otevřeno také květinářství. A teď přichází ta nejlepší vychytávka. Pokud chce mít obchod o svátcích otevřeno, tak může, ale prodávat musí sám majitel obchodu. Tedy chceš mít o svátek otevřeno, stoupni si za kasu sám a nenuť k tomu nikoho dalšího. Za mě super podmínka.

Rakousko:

O státní svátky je zavřeno všude bez výjimek. Navíc je zavřeno také o nedělích. O svátcích je také nutno počítat s omezením MHD, ale víkendové jízdní řády jsou i u nás.

Německo:

O státní svátky je zavřeno všude bez výjimek. Omezena MHD. Pouze čerpací stanice mívají otevřeno.

Polsko:

Obchody v Polsku mají o svátcích zavřeno s výjimkou čerpacích stanic a lékáren. Dále je zavřeno také o nedělích a v sobotu bývá otevírací doba také upravená.

Pokud se na to tedy podíváme v širším okruhu, tak v okolních státech bez problémů fungují zavírací neděle i zavřeno o státní svátky. Tak proč je to u nás takový problém? Proč je u nás problém zavřít v neděli nebo o svátek? Proč vymýšlíme paskvil, kdy je někdy otevřeno, někdy zavřeno, někdy má otevřeno jen někdo. Vždyť je to postavené na hlavu.

Zdroje:

Informace čerpané také z článku: https://www.usetreno.cz/clanky/statni-svatky/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz