Hlavní obsah
Cestování

Unikátní pilířová přehrada Fláje. Výborný tip na výlet na prázdniny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mišák

Přehrada Fláje

Pokud nevíte, kam na výlet, a zároveň chcete poznat a prohlédnout si něco unikátního, vydejte se na sever Čech na Mostecko, na přehradu Fláje.

Článek

Vodní nádrž Fláje slouží jako zásobárna pitné vody pro Mostecko a Teplicko. Byla postavena v letech 1951 - 1964 unikátní pilířovou metodou. Tato metoda ušetřila tehdejšímu hospodářství třicet procent materiálu. Stavba trvala poměrně dlouho také kvůli drsným krušnohorským zimám, kdy se musely práce zastavit a pokračovaly až na jaře.

Voda z přehrady se do úpravny v Meziboří dodnes odvádí pět kilometrů dlouhou štolou, která byla proražena masivem Krušných hor.

Přehrada obsahuje devatenáct komor mezi pilíři, které na první pohled zevnitř působí jako obrovské chrámové lodě. Největší komory uprostřed přehrady dosahují výšky třiceti metrů a šířky přes devět metrů. Hráz má celkově výšku 55 metrů, v nejužším místě v horní části má šířku 6 metrů a délka je 459 metrů.

Foto: Mišák

Vnitřní dutina hráze

Pilířová hráz je hráz, která je proti tlaku vody podpírána pilíři v určitých intervalech. Hráz se o tyto pilíře opírá buďto v celé výšce, nebo jen např. u vrcholu. Pokud jsou pilíře spojeny mezi sebou (např. zastřešením), vzniká dojem duté hráze. Toto zastřešení však už není funkčním prvkem hráze.

Pokud se rozhodnete pro výlet sem, není to nic složitého. V první řadě je potřeba si prohlídku vnitřku hráze předem zaregistrovat. Registrace je zdarma a je možná online a nebo v návštěvnickém centru přímo na hrázi. Parkování je možné na nedalekém parkovišti, které je zdarma a přímo u něj naleznete také bistro a stánek, kde se můžete občerstvit. V návštěvnickém centru jsou k dispozici zdarma toalety, které jsou čisté a udržované. V letních měsících a za krásného počasí je potřeba na úzkých silnicích dávat pozor na cyklisty, kterých je zde opravdu mnoho.

Prohlídka začíná na terase před návštěvnickým centrem, kde se dozvíte základní informace o hrázi a vodní nádrži. Dále se pokračuje po schodech na svahu k hornímu vstupu do hráze. Na prohlídku je doporučováno teplejší oblečení a pevná obuv. To můžu jen potvrdit také vzhledem k tomu, že přehrada je v podstatě na horách a při naší návštěvě tam neuvěřitelně foukalo a bylo studeno, takže delší rukáv určitě unesete. V přehradě uvnitř je pak kolem sedmi osmi stupňů.

Na každém svahu je přibližně dvě stě schodů a stejný počet musíte ušlapat i při prohlídce, takže to chce mít trochu fyzičku. Uvnitř je pak kromě chladu také vlhko a místy skoro „prší“, takže celkově nic pro fajnovky, ale také nic, co by se nedalo v klidu přežít.

Prohlídka vede po lávkách instalovaných v horní části hráze, takže pokud máte strach z výšek, popřemýšlejte, zda to zvládnete. Podél lávek jsou instalovány různé měřící komory, přístroje a lanka, kterými se měří pohyb a vychýlení hráze několikrát denně.

Foto: Mišák

Pohled z lávky

Celou dobu vás doprovází průvodce (-kyně), který vám v určitých částech přehrady podá výklad. Místa jsou určena s ohledem na hluk, který způsobuje voda a který ve spodní části hráze působí až strašidelně a nebezpečně.

Prohlídka trvá asi půl hodiny a na jejím konci vás čeká jedna porce již zmíněných schodů, které musíte vyšlápnout, jinak se zpět nahoru na hráz nedostanete. Dle slov průvodkyně je prokázáno, že každý schod vám prodlouží život o čtyři vteřiny. To je samozřejmě nadsázka, ale pokud si chcete život o pár minut prodloužit, nic vám nebrání chodit neustále nahoru a dolů a střádat vteřinky.

Až vás přehrada omrzí, doporučuji navštívit také místa v okolí, kterých je nespočet a rozhodně nejsou na jednodenní výlet.

Zhruba třináct kilometrů od Flájí se nachází sportovní areál Klíny, kde najdete bobovou dráhu, cyklokrosové traily různých obtížností, v zimě sjezdovky a také nejdelší ZipLine dráhu v České republice a zároveň pátou nejdelší v Evropě. Zavěšeni na unikátní elektrokladce letíte samospádem zhruba do poloviny 1200 m dlouhé dráhy. Do druhé půlky do kopce vás vytáhne zmíněný elektromotor, abyste na druhé stanici přestoupili na opačný směr a jeli samospádem dalších 800 m ke stanici lanovky, která vás vytáhne zpět do výchozí stanice. Pod sebou máte cestou hloubku až 150 m. Samozřejmě si můžete dát kávu, zmrzlinu a nebo jen tak posedět a nasávat horský vzduch.

Foto: Mišák

Zámek Jezeří

Cestou zpět byste neměli vynechat návštěvu zámku Jezeří. Tento také unikátní zámek se nachází přímo nad důlní jámou hnědouhelného lomu ČSA, který je v současnosti již uzavřen a připravuje se jeho napouštění. Zámek Jezeří, který byl původně za dob minulých určen k likvidaci, byl sice zachráněn, ale samozřejmě velmi zchátral a nyní probíhají jeho postupné opravy. Pod zámkem by mělo do dvaceti let vzniknout jezero, právě zatopením lomu ČSA a také rekreační oblast.

V oblasti Krušných hor je spousta krásných míst k návštěvě a já se určitě v jednom z příštích článků budu věnovat právě zámku Jezeří jenž také stojí za návštěvu.

Jako další zastávku doporučuji Most a jeho nové jezero, kde se mimochodem budou v létě konat „olympijské hry“ zaštítěné Romanem Šebrle a Bárou Špotákovou. V Mostě dále k vidění hrad Hněvín (zde byl vězněn a zemřel alchymista Edward Kelly), jezero Matylda, unikátní přesunutý gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl přesunut kvůli těžbě uhlí. Park Šibeník v Mostě s 3D lanovým bludištěm a rozhlednou, který se nachází přímo v centru města.

Sever Čech mnohdy opomíjený nabízí spoustu památek a krásných výletních míst, která stojí za návštěvu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz