Hlavní obsah
Finance

Česká pošta uzavře 300 poboček, ovlivní to klienty ČSOB?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: istock.com

Česká pošta na konci března uveřejnila seznam celkem 300 poboček, které budou zrušeny. Pošta je dlouhodobým poskytovatelem bankovních služeb pro klienty ČSOB a ČSOB Poštovní spořitelny.

Článek

Celkem 300 provozoven České pošty bude zrušeno k 1. červenci letošního roku, nejvíce v Praze, a to konkrétně 48, dále potom 19 v Ostravě a po 12 v Plzni a Brně. Snížení má ročně ušetřit až 700 milionů korun.

Česká pošta poskytuje bankovní služby klientům ČSOB a ČSOB Poštovní spořitelny. Klienti těchto bank tak nemusí v případě potřeby na pobočku, ale mohou využít některou z pošt. Na těch se dá vybírat nebo vkládat peníze na účet nebo zadávat platební příkazy. Vložit nebo vybrat peníze se tak dá i když jsou již banky zavřené. Výhodou je zvláštní limit, tedy týdenní limit pro transakce na České poště, který je nezávislý na limitu pro výběry v bankomatech či platbách u obchodníků. Veškeré transakce však musí být v českých korunách. Lze si na poště i zařídit půjčku.

ČSOB na svém webu ujišťuje, že změny neovlivní bankovní služby a na ostatních pobočkách budou nadále dostupné. Rozsah služeb vzhledem k situaci měnit nehodlá. Klienti ČSOB a ČSOB Poštovní spořitelny budou moci i dále k osobní návštěvě využívat zbylých 2900 pošt, 230 specializovaných přepážek České pošty a dalších 180 stálých poboček ČSOB.

Nicméně pro některé klienty může dojít k situaci, kdy danou pobočku pošty měli výrazně blíže než prodejní místo ČSOB. Jedná se především o postarší lidi ve velkých městech, pro které může být doprava složitější.

ČSOB prodloužila od roku 2018 smlouvu na desetileté období, během něhož může nabízet svoje finanční služby na pobočkách České pošty. Navíc na zhruba 300 specializovaných místech si klienti mohou zřídit i další produkty jako například pojištění od ČSOB Pojišťovny.

Jak uvádí ČSOB na svém webu, tak větších městech, kde dojde ke snížení počtu obchodních míst, zůstane otevřený dostatek přepážek na zbývajících poštách, pro obsluhu jejich klientů. I proto se nedá očekávat výrazný zásah do poskytování bankovních služeb. V určitých oblastech bude potřeba posílit personál stávajících pošt, aby byla schopna poskytovat své vlastní služby. V této souvislosti se rušení poboček dotkne pouze asi 900 pracovních míst České pošty, zbytku bude nabídnuta jiná pozice nebo rekvalifikace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz