Hlavní obsah
Finance

Co uděláme se stavebním spořením, pokud se zruší státní podpora?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: 4h production s.r.o.

Ve veřejném prostoru se čím dál více řeší možné zrušení státní podpory stavebního spoření. To by mělo zcela jistě značný dopad na stavební spořitelny i na samotný produkt, který by nejspíš musel projít radikální úpravou.

Článek

To vše se řešilo v rámci dalšího dílu podcastu Bankast, kam přijali pozvání Michal Pupala, místopředseda Asociace českých stavebních spořitelen a generální ředitel Modré pyramidy Stavební spořitelny a Miroslav Zámečník, hlavní poradce České bankovní asociace.

Miroslav Zámečník v něm zmiňuje, že jsme trochu pozapomněli, z jakého důvodu jsme kdysi v ČR zaváděli. „My jsme se trochu dostali do nešťastné situace, kterou bych nazval nedorozuměním kvůli tomu, že se nám v průběhu 30leté historie a epizody extrémně nízkých úrokových sazeb, která už nám skončila, dostali do situace, kdy nevíme, proč se kdysi zakládalo. Ono se nezakládalo na podporu spoření, ale právě pro to, aby bylo dlouhé a úrokově výhodné financování v oblasti bydlení. Dělalo se to přesně podle německého modelu a ta dotace, která je na podporu spoření, to je obětování likvidity,“ říká.

Dodává, že pokud stát odebere motiv pro dlouhodobé spoření, tak nezůstanou prostředky na půjčování. Přitom v současné době se mohou stavební spořitelny hodit jako doplňkový zdroj financování k dalším aktivitám státu. „Právě teď je to výhodné, teď je ten produkt užitečný, máme energetickou krizi, ten produkt je komplementární s tím, co dělá Státní fond životního prostředí přes program Zelená úsporám. Je potřeba to dofinancovat. Máme tady spoustu domácnosti nízkou střední třídu, které neseženou 300 tisíc korun na to, aby zateplili byt v SVJ, natož rodinný domek. A ta dotace od státu je limitovaná.“

Jak by zrušení státního příspěvku na stavební spoření ovlivnilo financování bydlení a dalších renovací nemovitostí? Jak by se stavební spořitelny měly k možnosti tohoto zrušení postavit. Dojde k nějaké jejich transformaci, změní se jejich role? To vše si můžete poslechnout v podcastu na Apple Podcasts nebo Spotify.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz