Hlavní obsah
Finance

Pražská burza umazává ztráty z loňského roku, bankám se daří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: istock

Index PX uzavíral v pondělí 16. ledna na hodnotě 1277,52 bodu a od začátku roku si tak připsal zisk přes 5,5 %. Nicméně stále je daleko od situace, kdy dosáhl 1416,32 bodu na začátku roku 2022.

Článek

Pokles za rok 2022 dosáhl 15 % a index PX se tak přidal k dalším světovým burzám, které v loňském turbulentním roce značně ovlivnila válka na Ukrajině a zvyšování úrokových sazeb od centrálních bank, které bojovaly s inflací.

V novém roce se daří i českým bankám. Moneta si od 2. ledna připsala přes 6 % a na začátku tohoto týdne se obchodovala za 80 korun za akcii. Komerční banka se na konci stejného dne obchodovala za 717 korun za akcii a od začátku ledna přidala téměř 9 %. Ani jedna z bank se však nepřiblížila k hodnotě své akcie z prvního obchodního dne roku 2022. To se Moneta obchodovala za 94 korun za kus a Komerční banka za 927 korun za kus. Banky tak zaznamenaly za období od loňského ledna do loňského prosince propad o 19 %, respektive o 29 %.

Posilují rovněž i zahraniční banky, které jsou součástí indexu PX. Rakouská Erste, matka České spořitelny, si za posledních 14 dní připsala přes 8 % a v pondělí uzavírala na 784 korunách za akcii. Mírní tak svůj více než 30% propad z loňského roku, kdy se na začátku ledna 2022 obchodovala ještě za cenu 1026 korun za akcii.

Do roku 2023 dobře vstoupila i Raiffeisenbank International, která si během ledna polepšila ze 368 korun za akcii na 404 korun za akcii. Opět však pouze umazává ztráty z loňského roku, jelikož hodnota cenného papíru společnosti prudce spadla téměř o polovinu, přesněji o 42 %.

Propady na burzách se nevyhnuly ani pojišťovnám. Hodnota akcie Uniqy se snížila za rok 2022 o téměř 15 %. Rakouská pojišťovna VIG (Vienna Insurance Group) umazala ze své hodnoty 12,5 %. Oběma se však daří v novém roce posilovat.

Jedinou finanční institucí obchodovanou na pražské burze, která dokázala překonat svoji hodnotu z prvního lednového dne 2022, je německá Deutsche Bank. Ta se v pondělí odpoledne obchodovala za 283,9 koruny za akcii, zatímco před rokem byla k dispozici za 282,7 koruny.

Tento článek a další naleznete také na našem webu bankovnictvionline.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz