Hlavní obsah

V restauracích jedí jen zbohatlíci. Normální člověk si prý nosí jídlo z domova

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dana Tentis / Pexels

Hodně lidí nechápe, že zatímco jim se vyplatí se restauracím obloukem vyhnout a do práce si nosit v krabičkách jídlo z domova, existují i lidé, kteří je rádi využijí. Jejich čas je totiž příliš cenný na to, aby ho marnili třeba mytím nádobí.

Článek

V posledním článku jsem zmínila, že většinu týdne jíme v restauracích a spousta lidí z toho měla oči na vrch hlavy. Já pro změnu nemůžu uvěřit tomu, že někdo přijde z práce domů a má chuť strávit další hodiny u plotny, aby všem nachystal večeři a oběd na další den.

Haló, středověk už je pryč!

Mám pocit, že do řady českých rodin ještě nedorazila ta informace, že středověk už je nějaký ten pátek pryč, a že žena už dávno nepatří jen k plotně. Máme vlastní kariéry, záliby a překvapivě, taky chuť na odpočinek, což se jaksi neslučuje s tím, že po příchodu z práce si stoupneme za plotnu a vrhneme se na další směnu. Kdo takhle dnes žije? Pantáta přijde z práce a vyvalí se s pivkem k televizi, zatímco partnerka vyváří, na další den, aby ušetřili pár korun a muž se mohl v pátek rozšoupnout v hospodě? Tak to ani omylem!

Existuje dělba práce

Když přes týden pracuju, ať už doma nebo v kanceláři, rozhodně nemám chuť trávit volný čas u plotny. Ve skutečnosti sice vařím ráda, ale ono nejde jen o vaření. Někdo to vaření musí naplánovat, dojet do obchodu pro suroviny a po jídle a vaření také umýt nádobí a v mém případě i uklidit kuchyň. A na to čas opravdu nemám. Ráda si užiju víkendové vaření, když je nálada, ale z nákupu a úklidu nádobí je celorodinná aktivita, protože nejsem otrok a existuje u nás dělba práce, a kdo chce jíst, musí se podílet. Přes týden se normálně stravujeme v restauracích. Polední meníčka nejsou nijak zásadně drahá a člověk si pochutná i na jídlech, která se mu doma vyvářet nechtějí. Děti mají pro změnu vyváženou stravu ve školních jídelnách, takže je mám taky „z krku“. K večeři děláme buď nějaké rychlovky, jako zapečené pečivo, pomazánky, omelety, plněné totrily, saláty, krémové polévky nebo vytáhneme z mrazáku zamražené porce, které tam uložím, když o víkendu vařím. Prostě něco, co je za hodinu hotové a spáchá se z toho, co je doma. A když není na nic chuť, tak prostě existuje dovážka. Od toho tu ty služby jsou.

Jíst v restauraci je ekonomické

To, že se každý den nemusím otravovat s přípravou jídel na následující den je pro nás i ekonomické rozhodnutí. Skočit si v poledne někam na meníčko s kolegy nám jednak utuží vztahy v práci a taky ušetříme. Finančně nás to vyjde podstatně lépe, než když ty 2 hodiny, strávím u plotny já. To je výhoda slušné hodinovky, váš čas je příliš cenný, než abyste ho marnili mytím nádobí. To samé jako když se s přezouváním kol u auta necrcá přítel, ale normálně je jako civilizovaní lidé odvezeme do servisu a než jsou hotová, zajdeme si třeba na něco na zub a máme klid a pohodu. Prostě normálně fungujeme, vyděláváme peníze, utrácíme je i investujeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz