Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chudá seniorka má kuře na 3 dny. Nám vydrží na týden pro dva

Foto: backsp_ace / Pixabay

Příběhů o tom, jak chudí lidé šetří, aby měli alespoň na jídlo, je nespočet. Když si však ale nějaký přečtete, často zjistíte, že vlastně o žádné šetření nejde a že sami žijete daleko úsporněji, aniž byste měli pocit, že přehnaně šetříte.

Článek

Můj názor na celý článek, na který reaguji si můžete přečíst na Dojemné příběhy chudých seniorů hrají na city, realita ale může být jiná. Na článku mě zaujala ale ještě jedna věc. Seniorka se svěřuje, že jedno kuře jí vydrží minimálně na 3 dny. Tak já nevím. Nemám pocit, že bychom doma nějak extra šetřili, ale nám kuře vydrží na týden a pro dva lidi. Asi bych se u toho měla tvářit dojemně a hladově, ale mně to přijde úplně normální a dojemná prohlášení o tom, jak „prostě šetřím a že mě život naučil“ nemám. Možná se doma nemáme tak dobře, jak jsem myslela a třeba bych si měla začít říkat, „kdybychom se měli alepoň tak, jako chudí senioři“. Ještě mě taky napadá, že kdyby „chudá seniorka“ z článku skutečně uměla šetřit, tak by si to máslo a hovězí nejspíš dovolit mohla. No, ale protože je očividně tak raritní vydržet s jedním kuřetem na týden, prozradím vám, jak to dělám.

Včera jsem si koupila kuře, odřízla jsem řízky, z krku a křídel jsem si udělala polívku a stehna mám v mrazáku. Takže já to kuře mám minimálně na tři dny. Já prostě šetřím, to mě tak naučil život.
Příběhy lidí

Droby a skelet

Z drobů a skeletu dělám normální vývar, jako asi každý. Nechám ho vařit delší dobu, aby byl pořádně silný. Maso oberu a udělám z něj rizoto. Do vývaru přidám zeleninu, nudle a je to. Do rizota přihodím ještě třeba vlastnoručně nasbírané sušené houby, posypu sýrem, přidám kyselou okurku a mňamka. 4 porce rizota a kotel polévky, takže to máme jídlo na 2 dny.

Pečená stehýnka

Další den bych udělala pečená stehna s bramborami. Pěkně do křupava s kůrčičkou a dobrým kořením. Do pekáčku bych k masu ještě přihodila pár kusů zeleniny, protože u nás si potrpíme na vyváženou stravu. Takže ze stehýnek jsou 2 porce masa, s bramborami a zeleninou. Další den hotový.

Čína nikdy nezklame

Do třetice bych přichystala z kuřecích prsou čínu nebo třeba smetanovu-špenátovou omáčku na těstoviny, ale čínu mám raději. Nedělám nic složitého. Na cibuli osmažím kuřecí prsa, přihodím čínskou zeleninu, zaliju vodou, podusím, dochutím a je z toho minimálně 8 porcí. Podávám opět s rýží. U nás máme nejraději jasmínovou.

Sumasumárum

Když si to tak posčítáme, tak z jednoho kuřete vyčaruju 14 porcí + min. 8 porcí polévky, té dělám vždycky kotel, protože jsme „polévkoví“. Jasně, samozřejmě to nefunguje tak, že bychom jedli celý týden kuře. Jednak se stravujeme převážně v restauracích a doma vaříme většinou jen o víkendu a druhak, prostě maso naporcuju, hodím do mrazáku a zpracovávám ho postupně. To samé s uvařeným jídlem. Fakt nejíme 8 porcí číny najednou. Dáme si oběd, necháme něco třeba na večeři a zbytek putuje do mrazáku a vytahujeme to, když je někdy v týdnu chuť na vydatnější večeři, nebo když se mi o víkendu nechce vařit, ale ani jít jíst někam ven. Tenhle systém si nemůžu vynachválit. Často dávám 1-2 porce do mrazáku, protože málo co potěší tolik, jako teplé domácí jídlo, když se vám zrovna vůbec nic nechce, ale máte hlad.

Přijde vám to jako šetření? Mně osobně moc ne. Prostě koupím kvalitní BIO maso a normálně ho zpracuju. Jak to udělat jinak? Koupit si celé kuře, zpracovat třeba jen stehna a zbytek vyhodit, nebo jak?

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz