Hlavní obsah

Na sběru hub se dají vydělat i tisíce korun

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kristina Paukshtite / Pexels

Lesy jsou konečně plné hub a houbaři mají žně. Kromě krásného koníčku a sezónních lahůdek můžete ale na houbaření i pěkně vydělat. Šikovní sběrači si mohou přilepšit i o desítky tisíc korun.

Článek

Houbaření je oblíbenou činností mnoha Čechů, kteří si rádi užijí procházky v lese a sběr hřibů, lišek či bedel. Ale věděli jste, že na této zálibě můžete i vydělat? Houbaři, kteří se orientují v lese a vyznají se v jedlých houbách, mohou za jeden den vydělat i tisíce korun.

Jaké houby se vyplatí sbírat?

Ne všechny houby mají stejnou hodnotu. Zatímco některé jsou výborné do polévek či omáček, jiné mají vysokou tržní cenu. Mezi ty nejcennější patří například:

  • Lanýže – ceněné pro svou intenzivní chuť a aroma, prodávají se za několik tisíc korun za kilogram. Vzácný a drahý pokrm, na který se specializují vybrané restaurace. V Česku sice lanýže rostou také, což málokdo ví, ale bohužel je jejich sběr pokutován. Pokuta může dosáhnout až 50 000 Kč.
  • Smrž obecný – houba s unikátní chutí a vysokou poptávkou v gastronomii, její cena se pohybuje až kolem několika set korun za kilogram.
  • Hřib smrkový – klasika českých lesů, která sice není tak drahá jako lanýž, ale v dobré sezoně a lokalitě je hojně sbíraná a populární i na prodej.
Foto: szafran / Pexels

Hřib smrkový

Kam s úlovkem?

Pokud jste nasbírali více hub, než kolik dokážete sami zkonzumovat, můžete je zpeněžit několika způsoby:

  • Prodej restauracím – Mnoho restaurací se specializuje na pokrmy z čerstvých hub a rády odebírají houby od lokálních sběračů.
  • Trhy – Regionální farmářské trhy jsou skvělým místem, kde můžete houby prodat přímo zákazníkům.
  • Online prodej – Existují specializované weby a aplikace, kde můžete nabídnout své úlovky širší veřejnosti.

Sušení a konzervace hub

Pokud chcete houby prodávat po delší dobu, vyplatí se investovat do sušičky. Sušené houby mají dlouhou trvanlivost a i po několika měsících mohou přinést solidní zisk. Cena za kilogram sušených hub je často několikanásobně vyšší než za čerstvé.

Sbírejte s rozumem

Nezapomeňte však sbírat houby odpovědně a respektovat přírodu. Mnoho vzácných druhů hub je chráněných, a jejich sběr může být pokutován. Vždy si také ověřte, které houby můžete legálně prodávat.

 Jaké jsou výdělky?

Houbař, který se vyzná v cenných druzích hub a má svá ověřená houbařská místečka, který ho nezklamou, může za den nasbírat houby v hodnotě několika tisíc korun. Sezóna hřibů může přinést rychlý zisk, a pokud se zaměříte na sušení či speciální druhy, může se jednat o stabilní vedlejší příjem po celý rok.

ZDROJE:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz