Hlavní obsah
Jídlo a pití

Večeře pro celou rodinu vyjde na méně než 100 Kč, ale Češi šetřit nechtějí a ani neumí

Foto: Bára Divá

Poke zbožňujeme

Češi se neustále rozčilují nad cenou potravin. Kdyby ale začali vařit zdravě a z kvalitních surovin, celkově by ušetřili. Ovšem to by museli zapomenout na levná, nekvalitní masa ze supermarketů a dát si práci s hledáním zdravých surovin i receptů.

Článek

Když jsem napsala článek Chudá seniorka má kuře na 3 dny. Nám vydrží na týden pro dva, ani jsem nečekala jakou vlnu reakcí to vyvolá. Ukazuje to nejen na to, že Češi neumí absolutně šetřit, ale také to, že nemají ani páru o zdravé výživě. Přecpávat se masem, jak je to očividně pro spoustu lidí běžné, totiž není nic zdravého. Ve skutečnosti by dospělý člověk měl denně sníst cca 120g masa, počítáno v syrovém stavu a světe div se, pokud jí jiné, na bílkoviny bohaté potraviny, tak nemusí to maso některý den třeba jíst vůbec.

Kvalita je lepší než kvantita

Překvapuje mě, jak se všichni ti lidé, kteří si stěžují na ceny jídla, diví, že nám jedno kuře může vystačit na týden pro dva lidi. Očekávala bych, že právě lidé, kteří nemají dostatek financí, budou maso konzumovat jen tolik, aby dodali tělu dostatek živin, a ne se jím přecpávat. Ale ono je evidentně jedna věc o šetření mluvit a druhá věc je ho skutečně dělat. Opravdu mě to překvapuje. Vždyť jde o zdraví. Obecně se ví, že přemíra masa nedělá tělu dobře, což je ostatně i důvod, proč to u nás doma s masem nepřeháníme a raději než na kvantitu se zaměřujeme na kvalitu. Maso ze supermarketů u nás doma opravdu nenajdete. Dáváme si tu práci a kupujeme pouze kvalitní maso z BIO farem. Chuťově a vzhledově je naprosto nesrovnatelné s tou hmotou ze supermarketů. Když jsem tak sledovala ty komentáře, tak už mě ani nepřekvapuje, že je spousta lidí podvyživená a zároveň obézní. Lidé se stravují naprosto nezdravě a nevhodně a tohle je důsledek.

Večeře pro rodinu za 100 Kč

Nechápu, proč si lidé pořád stěžují na drahotu, vždyť večeři pro celou rodinu, uděláte za 100 Kč úplně v pohodě, zejména když nakupujete podřadné suroviny v supermarketech. Abych nekecala, rovnou dám i příklad. Ceny jsem hledala na internetu, protože my kupujeme potraviny z bio farem a tam se ceny pohybují trochu jinak.

Brokolicová polévka a bramborové placky

Postup vynechám, na to se určitě najdou povolanější, ale co se surovin týká, tak na brokolicovou polévku potřebujete brokolici 30 Kč, smetanu 15 Kč, cibuli 5 Kč a trochu mouky a koření. Na bramborové placky potřebujete kilo brambor 20 Kč, cibuli a česnek 15 Kč, vajíčko 5 Kč a trochu mouky a koření. Vejdete se do 100 Kč.

Když máme maso přes den v restauraci nebo školní jídelně, tak ho většinou už večer neděláme. Opravdu není nutné se masem přecpávat. Je to nechutné a pro vaše tělo to není nic dobrého. Každopádně je možné v bramborákovém těstě třeba obalit naklepaný řízek, nebo do těsta na placky přidat třeba anglickou slaninu. Iniciativě se meze nekladou. U nás jsou například nejoblíbenější variantou bramborové placky se zelím. Do těsta se normálně přihodí kyselé zelí. U nás máme kyselé rádi a zelí jíme ve velkém. Kromě toho, že nám chutná, je totiž taky důležitým zdrojem vitaminu C. A světe div se, všichni jsou slušně najedení, necpali do sebe žádné nekvalitní blafy a vešlo se to do 100 Kč, což je míň, než na kolik nás vyšlo v poledne jídlo pro jednoho. Pro nás je hlavní, že jsme večeřeli pěkně v klidu, spolu. A jestli jsme večeři vařili doma, nebo ji objednali, neřešíme. Jíme, na co máme chuť, a důležité je, aby to bylo zdravé a chutné.

Začněte myslet

Takže až budete zase příště někde kritizovat, že kuře nemůže vystačit na jídlo na celý týden, radši se nejdříve zamyslete, než začnete psát. Zjistěte si něco o zdravé výživě, o tom, čeho by měl kolik člověk sníst a až o tom budete něco vědět, tak pak se teprve vyjadřujte. Udělat si na nedělní oběd kuře a celé ho do sebe napchat je sice pro Čechy typické, ale není to nic zdravého. Zejména, pokud je to ještě ke všemu nějaké levné maso, bůhví odkud, které jste koupili v supermarketu. To, že neumíte ani šetřit, ani uvařit zdravé a výživné jídlo, je opravdu smutné. Zejména, pokud to jedí i děti. Zajímalo by mě, kolik lidí třeba bere své potomky pravidelně na running sushi, aby do nich zábavnou formou dostali ryby a děcka tak měly dostatek jódu a omega mastných kyselin. U nás chodíme několikrát do měsíce a ryby jíme i normálně přes týden. Víte, cpát do dětí doplňky stravy je sice „hezké“, ale když si přečtete příbalový letáček, tak se dozvíte, že se nejedná o náhradu pestré stravy a o pestrou stravu, tu jde především.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz