Hlavní obsah

Za komančů bylo cestování luxus - výjezdní doložky a devizová omezení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Abdulmomen Bsruki / Pexels

Za totality Češi neměli moc možností, jak trávit dovolenou. Mohli buď zkusit získat povolení a vyjet do zahraničí, což se nepodařilo každému, nebo se uchýlit někam na chatu. S pádem režimu se Čechům otevřel celý svět.

Článek

Doba před rokem 1989 byla v Československu obdobím značných omezení a regulací, které zasahovaly do všech aspektů každodenního života, včetně možnosti cestování a trávení dovolené. Zatímco dnešní generace svobodně cestují po celém světě, dříve lidé čelili přísným kontrolám a administrativním překážkám. Jak tedy Češi trávili své volno za totality? Byla to doba výjezdních doložek, devizových příslibů, ale také domácího odpočinku na chatách a chalupách.

Výjezdní doložka a devizový příslib

V období komunistického režimu byly možnosti cestovat do zahraničí velmi omezené a složité. Zájemci o výjezd do nekomunistických zemí museli splnit několik podmínek a získat potřebné dokumenty. Jedním z nich byla výjezdní doložka, která fungovala jako povolení k vycestování. Tento dokument musel mít každý občan, který chtěl opustit hranice Československa, a jeho získání nebylo vůbec jednoduché. Mnozí museli prokázat „spolehlivost“ a získat souhlas nadřízených orgánů, což často znamenalo několik měsíců trvající proces.

Dalším nezbytným dokumentem byl devizový příslib. Šlo o povolení, které stanovovalo, kolik zahraniční měny si může člověk s sebou vzít. Toto povolení bylo udělováno velmi omezeně, a většina cestujících tak musela spoléhat na přísně kontrolované a omezené množství deviz. Pro mnohé to znamenalo, že si museli odpustit luxusnější dovolenou a držet se přísného rozpočtu. Cestování do západních zemí bylo často dostupné pouze pro určitou privilegovanou vrstvu obyvatelstva, která měla správné kontakty a pověst.

Česká klasika - dovolená na chatě

Pro většinu obyvatelstva však byla zahraniční dovolená nedosažitelná, a tak se hledaly alternativy. Jednou z nejpopulárnějších možností bylo trávení dovolené na chatách a chalupách. Tento fenomén se stal v Československu obrovsky populární a mnohé rodiny vlastnily nebo si pronajímaly malé chatky na venkově. Tyto víkendové a prázdninové útočiště sloužily jako únik z městského ruchu a místem pro odpočinek v přírodě.

Chataření mělo v té době své specifické kouzlo a bylo spojeno s aktivitami jako je grilování, houbaření, sběr borůvek či sportovní aktivity. Tento životní styl se stal synonymem pro relaxaci a přiblížení se k přírodě, a to vše bez nutnosti absolvovat složitou byrokracii spojenou s cestováním do zahraničí.

Dovolená pod dohledem

Další možností, jak si užít dovolenou, byly organizované zájezdy, které byly pod dohledem cestovních kanceláří a často se zaměřovaly na země socialistického bloku. Populární destinace zahrnovaly Bulharsko, Rumunsko, NDR (Německou demokratickou republiku) nebo Jugoslávii. Tyto zájezdy byly relativně dostupné a poskytovaly bezpečnou možnost, jak strávit čas mimo domov, aniž by bylo potřeba řešit složitosti s výjezdními povoleními.

Zažili jste tuto dobu? Jak jste trávili dovolenou. Doma, na chatě, nebo se vám poštěstilo a mohli jste vyrazit a hranice?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz