Hlavní obsah
Cestování

Jak se spolehlivě ztrapnit na zahraniční dovolené

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vaibhav Kashyap / Pexels

Spoustě trapasů na zahraničních dovolených se dá, s trochou dobré vůle, předejít.

„Jiný kraj, jiný mrav“ platí kdykoliv opustíte naši republiku. Ušetřete si zbytečné trapasy a zjistěte si něco o tom, jak to v dané zemi funguje. Na různé odlišnosti narazíte třeba i v Chorvatsku nebo Itálii. Tak předejděte zbytečným nedorozuměním.

Článek

Dovolená je čas odpočinku, objevování nových míst a sbírání nezapomenutelných zážitků. Někdy se ale stane, že místo pohody přijde trapas, který vám nedá spát celé roky.

Jazykové bariéry

Myslíte si, že zvládáte základy místního jazyka, ale ve skutečnosti se můžete ocitnout v situaci, kdy říkáte něco úplně jiného, než jste měli v úmyslu. Horší už je snad jen to, když žádný cizí jazyk neovládáte a s cizinci se snažíte dorozumět hlasitou a pomalou češtinou. Pokud se chcete vyhnout trapasům, tak si před cestou nastudujte alespoň základní fráze a pokud možno, používejte aplikaci pro překlad.

Kultura a etiketa

Každá země má své specifické kulturní normy a zvyklosti. To, co je považováno za zdvořilé v jedné zemi, nemusí být slušné v jiné. Například v některých asijských zemích je neslušné dávat spropitné a dotyčné tím doslova urazíte, zatímco v Americe je to téměř povinnost a odejít bez dýška je velmi neurvalé. Vždy si před jakoukoliv cestou zjistěte základní pravidla slušného chování v destinaci, kam cestujete. Ušetříte si tím spoustu horkých chvilek.

Šaty dělají člověka

Špatný výběr oblečení je pořádný trapas, zejména když navštívíte nějaká náboženská místa nebo se pohybujete v konzervativní oblasti. Mini sukně nebo odhalená ramena jsou v některých zemích vnímány jako velmi nevhodné, pobuřující a urážlivé. Je dobré si do batohu přihodit třeba pašmínu, která je lehká a poměrně rozměrná, takže v případě potřeby ji můžete použít na zahalení ramen, nebo jako dlouhou sukni.

Mějte vždy eso v rukávě

Ztráta cestovního pasu, peněženky nebo mobilního telefonu dokáže nejen pořádně zkomplikovat dovolenou, ale také vás vystavit nepříjemným situacím a tahanicím s úřady při hledání řešení. Základem bezpečnosti je ukládat svoje důležité věci na bezpečném místě a vždy mít kopie dokladů na odděleném místě. Já osobně vždy nosívám i na pár náhodných místech složených 100 euro pro případ, že by mi někdo čmajznul peněženku. Protože peníze jsou základ a bez nich v cizině moc nevyřešíte.

Nedodržování místních zákonů

Některé země mají přísná pravidla a zákony, které se mohou lišit od těch, na které jste zvyklí. Například pití alkoholu na veřejnosti nebo kouření může být v některých zemích přísně trestáno. Já jsem se takhle na dovolené doslova srazila s autem. Měla jsem dojem, že mám jako chodec přednost a tak úplně jsem ji neměla. Naštěstí se nikomu nic nestalo, ale do té doby mě nikdy nenapadlo, že mohou být odlišnosti i v takto základních věcech. Od té doby před každou cestou vždy alespoň zběžně mknu do cestopisu, abych se o případných „specialitách“ dozvěděla dřív, než to zjistím na vlastní kůži.

Focení bez dovolení

Focení cizích lidí bez jejich svolení je extrémně nevhodné jak v cizině, tak i v Česku a zaslouženě může vést k nepříjemným situacím. Zeptat se někoho předtím, než ho vyfotíte by měl být naprostý základ. Podobně to platí i na nejrůznějších turistických památkách, kde je pro změnu focení jen za poplatek. Pokud ho nezaplatíte, vůbec foťák nevytahujte.

Cestování je skvělý způsob, jak poznávat nové kultury, zbavit se rutiny a obohatit svůj život o nové zážitky a dobrodružství. Je ale důležité být ohleduplný a mít alespoň základní přehled o zemi, kterou navštěvujete, abyste se vyhnuli trapným situacím. Myslete na to, že vždy platí „jiný kraj, jiný mrav“ a věnujte trochou přípravy a respektu k místním zvyklostem. Možná vás to překvapí, ale na odlišné zvyky narazíte i v takových běžných zemích, jako jsou pro nás Chorvatsko nebo Itálie. A co teprve, když vyrazíte třeba do Egypta nebo Dubaje, to už je úplně jiný svět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz