Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zvyšování minimální mzdy je nesmysl. Nic to nezmění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Neexistují podřadné práce, ale jen podřadné přístupy k práci.

Minimální mzda je nesmysl, který podporuje lidi, aby nevyvíjeli snahu si přilepšit. Každý by měl dostávat takovou výplatu, jakou má jeho práce pro zaměstnavatele cenu. Ovšem u některých profesí se musí přimlouvat stát, aby lidé dostali alespoň něco.

Článek

Poslední dobou se zase začalo mluvit o zvyšování minimální mzdy. Pro rok 2024 je zvýšení 1 600 Kč měsíčně, takže minimální mzda vzroste na 18 900 Kč. Podle mě je to naprosto zbytečné a nedává to absolutně žádný smysl.

Za minimální mzdu nevyžijete

Nebudu tvrdit, že za minimální mzdu se dá nějak pohodově vyžít, to samozřejmě ani omylem. 112, 50 Kč na hodinu je v podstatě výsměch. Na druhou stranu, on výsměch je celá ta záležitost ohledně minimální mzdy. Naprosto totiž podrývá ekonomiku. Pokud je vaše práce užitečná, ostatním nezbude nic jiného než ji slušně zaplatit, jinak by ji nikdo nedělal. Pokud je vaše práce zbytečná a nikdo o ni v zásadně nestojí, je tu minimální mzda, která společnost nutí vám vyplácet alespoň těch pár korun, abyste si přišli užiteční. Ve skutečnosti jste ale v tomto směru značně přeplácení, když se za vaši výplatu musí přimlouvat stát.

Někdo to přece dělat musí

Nejoblíbenější argument všech lidí, kteří pracují za minimální mzdy, je bití v hruď a výkřiky o tom, jak někdo tu hroznou práci dělat musí a že oni vlastně zachraňují společnost. Vždyť přece například bez uklízeček by se firma zhroutila. Kdepak vedení, to je naprosto k ničemu a jenom tahá dovnitř bláto z venku. Mně osobně celkem vytáčí průpovídka, že když nepřijde do firmy jeden den ředitel, tak si nikdo nevšimne. Ale když jeden den chybí uklízečka, je to všude vidět.

Tenhle argument je tak nesmyslný, že na to snad ani nemá smysl reagovat. Stejně mi to ale nedá. Protože, když svojí práci pokazí uklízečka, bude možná tak chybět toaletní papír na WC, ale když svoji práci pokazí ředitel firmy, přijdou o práci desítky a třeba i stovky lidí a vzniknou mnoha milionové škody.

Tvrzení, že někdo práci za minimální mzdu dělat musí, jsou nesmysly. Nemusí. Nelíbí se vám, že máte malou výplatu? Tak se hned teď seberte a dejte výpověď a najděte si lépe placenou práci. Nikdo vás na „podřadném pracovním místě“ nedrží. Firmy si najdou někoho jiného, komu ta práce bude vyhovovat, i přes mizerné peníze. Např. studenty, důchodce, kteří si chtějí přivydělat, matky na mateřské, nebo lidi, kteří prostě chtějí mít klídek a nemuset myslet. A když se nový zaměstnanec neobjeví, tak budou prostě muset přidat peníze. Je to strašně jednoduché.

O vzdělání to není

Hodně lidí tvrdí, že výše platu se odvíjí od vzdělání a že když jim učení nešlo, tak nemají šanci. Tohle je absolutní nesmysl. Lidé, kteří jsou vyučení a ovládají nějaké řemeslo, dneska vydělávají více než lékaři. Přijdou si i na statisíce měsíčně. Jenže to není zadarmo. Musí makat, a to je přesně ten problém. Lidem se nechce dělat. Odmítají pracovat na sobě i na své kariéře. Sedět a vřískat o nízkých výplatách je přece daleko jednodušší, než jít, převzít za sebe odpovědnost, naučit se něco užitečného a začít pořádně vydělávat. Třeba „obyčejný“ obkladač si měsíčně vydělá i 300 000 Kč, pokud dělá na sebe a je šikovný. Jenže je to namáhavá práce a málokomu se do ní chce. Dneska si dobře vydělává každý, kdo slušně ovládá řemeslo a na rozdíl od většiny lidí, kteří jen sedí v kanceláři, si mohou být svou prací jistí. Protože například přepojovat telefony může kdekdo, ale třeba předělání koupelny člověk svěří jen odborníkovi.

Každý svého štěstí strůjce

Zvýšení minimální mzdy tedy vůbec nic nevyřeší. Výplata 18 900 Kč hrubého nepokryje většině lidí ani nájem, natož ještě nějaké další živobytí. Osobně si myslím, že nejlepší by bylo celou minimální mzdy zrušit. Každý by pak dostal takovou výplatu, jakou má jeho práce pro zaměstnavatele skutečnou cenu. A komu by se to nelíbilo, tak by se mohl rekvalifikovat. Úřady práce nabízejí rekvalifikace neustále. Stačí jen chtít a trochu se snažit. To je ale u spousty lidí ten kámen úrazu.

P.S. I uklízečka, která dělá na sebe, má za hodinu přes 200 Kč. Jenže to vyžaduje něco víc než jen máchat hadrem. Musí si shánět klienty, slušně vystupovat, sehnat si vhodné čistící prostředky atd. Na jakékoliv pracovní pozici se dá vydělat, ale je to o lidské píli a snaze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz