Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lenost a nechuť k pohybu vládnou Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alex Gállego / Pexels

Chůze je jedním z nejpřirozenějších a nejdostupnějších způsobů, jak si udržet zdraví. Přesto více než 60 % Čechů bojuje s nadváhou nebo obezitou. Proč si i přes jednoduchost a nulové náklady na pohyb stále volíme raději pohodlí gauče než procházky?

Článek

Chůze. Ta zvláštní, ale přesto fascinující aktivita, kterou děláme prakticky od doby, kdy nám rodiče nadšeně zatleskali za první nejisté krůčky. Je úplně zadarmo. Nemusíte si kupovat předražené členství v posilovně ani drahé vybavení. Jenže… co na tom, že je chůze zadarmo, když je tu tolik lákavějších možností, jak trávit čas, že?

V České republice trpí více než 60 % populace nadváhou nebo obezitou. Ano, čtete správně – více než polovina lidí v naší krásné zemi má problém se svou váhou. Ale, kdo by chtěl šlapat po chodníku, když je tu pohodlný gauč, televize a nekonečné streamovací služby? Chůze je přece trochu přežitá, ne?

Kdy jsme vlastně zapomněli, jak chodit?

Vzpomínáte si na ty dny, kdy jsme jako děti lítali po venku od rána do večera? No, to byly časy! Ale dnes? Dnes máme auta, autobusy, tramvaje, elektrokoloběžky… kdo by se chtěl namáhat? A co teprve ta šílená představa, že byste se mohli zapotit? Ne, děkujeme. Radši si objednáme jídlo domů přes aplikaci a mezitím se svalíme na gauč.

A pak tu je to nekonečné pracovní vytížení. Kdo má po osmihodinové šichtě ještě chuť na nějaké procházky? Stačí si sednout do auta, dojet domů, objednat pizzu a je hotovo. Navíc, chodit pěšky z práce by byla vážná komplikace. Mohli byste například narazit na čerstvý vzduch a nečekaně zjistit, že vás nohy stále nosí. Kdo by to chtěl riskovat?

Díky bohu za moderní technologie!

A pak jsou tu technologie. Ty geniální věci, která vám umožňují minimalizovat jakýkoliv pohyb. Nakupování? Online. Práce? Z domova. Kamarádi? Na WhatsAppu. Když si můžete všechno zařídit na dálku, proč byste se vůbec zvedali? Chůze je zkrátka zastaralý koncept.

Jak přežít další rok bez pohybu?

Nebojte se, mám řešení! Pokud nechcete znovu objevit radost z chůze, mám pár tipů, jak udržet váš sedavý životní styl na správné cestě:

  1. Objednejte si jídlo domů: A nezapomeňte přihodit extra porci hranolků. Proč? Protože můžete!
  2. Seďte co nejvíce: Práce na gauči, sledování televize na gauči, spaní... no, to možná na gauči úplně ne, ale víte, jak to myslím.
  3. Ignorujte přírodu: Zahrada? Park? K čemu to? Příroda bude pořád tam venku, i když se rozhodnete nevycházet z domu celé týdny. Když už musíte jít ven, ať je to rovnou na parkoviště k autu.

Takže příště, až vás někdo bude otravovat s tím, že byste měli víc chodit, vzpomeňte si na své pohodlné místo na gauči. Ano, chůze je zadarmo, ale pohodlí? To je k nezaplacení.

P.S. Pro ty, kteří to nepochopili, článek je psán jako ironie. Takže zvedněte zadky a mazejte ven.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz