Hlavní obsah

Zákaz hazardu pro důchodce. Ochráníme tím jejich peníze.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Drew Rae / Pexels

Příjemci důchodů a sociálních dávek by měli mít omezené možnosti, za co je utrácet. Hazard, návykové látky, nebo nezdravé věci, nic z toho by neměli mít možnost si koupit. Jejich lenost už takhle zatěžuje systém, a když si zničí zdraví bude to horší.

Článek

V posledních letech se hazardní hry staly stále více dostupnými a rozšířenými, a to nejen na internetu, ale i v kamenných hernách a kasinech. Zatímco většina lidí si umí zábavu sázkami vychutnat bez větších problémů, existuje skupina obyvatel, u které může hazardní hra vyústit v závažné problémy. Patří sem především lidé, kteří pobírají důchody nebo jiné dávky.

Ekonomické a sociální důsledky

Prvním důvodem, proč uvažovat o zákazu hazardu pro lidi pobírající důchody a příjemce dávek, jsou ekonomické a sociální důsledky. Tito lidé často mají omezené finanční prostředky, které často nestačí na pokrytí základních životních potřeb. Hazard obvykle vede k dalšímu zadlužení a lehko je přivede do ještě těžší finanční situace. Není neobvyklé, že starší lidé nebo lidé na sociálních dávkách utrácejí poslední peníze na sázky, které končí katastrofálně.

Riziko ztráty finanční stability

Hazardní hry obvykle vedou k rychlé ztrátě finanční stability, což je problém, který se může zvlášť intenzivně dotknout osob žijících z dávek. Hodně lidí si neuvědomuje, že i malé sázky mohou rychle přerůst v závislé chování, které nakonec může způsobit velké finanční ztráty. Důsledky takového jednání se odráží nejen na osobní úrovni, ale také v širším sociálním kontextu, kde mohou být zasaženy rodiny, přátelé a dokonce celé okolí.

Hazardní hry jsou únikem z reality

Dalším důležitým faktorem jsou psychologické dopady. Pro mnohé je hazardní hra formou úniku z reality, která může mít negativní vliv na duševní zdraví. Pro lidi, kteří už tak čelí různým životním obtížím a stresu spojenému s nízkými příjmy, může být hazardní hra zvlášť škodlivá. Zvýšené riziko vzniku problémů s duševním zdravím, jako jsou deprese a úzkosti, je v tomto kontextu naprosto reálné.

Alternativní řešení existují

Místo úplného zákazu hazardu pro důchodce a osoby pobírající dávky by bylo možné zvážit i alternativní řešení. Například vytvoření speciálních programů zaměřených na prevenci hazardního chování a poskytnutí podpory lidem, kteří se nacházejí v rizikové situaci. Tato opatření by mohla zahrnovat vzdělávací kampaně, poradenství a terapeutickou podporu.

Chce to přísnější opatření

Je třeba zvážit zavedení přísnějších regulací pro hazardní hry, které by zahrnovaly speciální opatření pro ochranu zranitelných skupin. To by mohlo zahrnovat například povinnost herních zařízení ověřovat finanční situaci svých klientů nebo zavedení limitů na sázky pro určité skupiny lidí. Ideální přístup by ale podle mě bylo pro tyto skupiny lidí hazard prostě zakázat. Pokud se někdo nedokáže zabezpečit a musí pobírat dávky na to, aby přežil, absolutně nemá právo tyto peníze rozfofrovat za automaty, sázky a jiný hazard. Myslím si, že by tyto sociální případy vůbec neměli do rukou dostávat hotovost. Pouze speciální platební karty, které by jim neumožňovaly nákup ničeho jiného, než základních věcí. Tudíž kromě hazardu by s nimi nešly platit ani cigarety, alkohol, sladkosti, sladké limonády a další věci, které ničí zdraví. Tyto lidé už visí systému na krku víc než dost. Je naprostý nesmysl nechat je, aby si za naše peníze kupovaly nezdravé věci, ničili si zdraví a pak se na naše náklady léčili a ještě se vymlouvali, že nemůžou do práce.

P.S. Slovem důchodci nemyslím na prvním místě starobní důchodce, ale lidé, kteří pobírají např. invalidní důchody. To jsou totiž taky důchodci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz