Hlavní obsah
Cestování

Cestování bez starostí: Jak vám eSIM usnadní připojení k internetu v zahraničí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jacob/Pexels

Plánujete cestu mimo EU a přemýšlíte, jak zůstat online a nezaplatit za to majlant? eSIM je moderní řešení, které vám umožní snadno a rychle získat mobilní připojení bez nutnosti fyzické SIM karty.

Článek

Pokud cestujete mimo území EU, tak pravděpodobně řešíte, jak zůstat během vaší dovolené připojení k internetu. Pakliže cestujete na vlastní pěst, a ne s cestovní kanceláří, tak je téměř nutností mít mobilní připojení ideálně s internetem aktivní. Donedávna byla řešení pouze dvě, buď jste si koupili lokální SIM kartu, což bývá ekonomičtější řešení, ale nejste online ihned po příletu, kdy se to nejvíce hodí, nebo jste si data platili přes svého operátora a používali jste roaming, to je ovšem velmi drahá varianta. Dnešní doba však nabízí jedno téměř ideální řešení pro cestovatele. A to je digitální SIM označovaná jako eSIM (anglicky embedded-SIM).

Co to eSIM je?

Na rozdíl od SIM karty se nejedná o žádnou kartu, kterou vložíte do svého mobilního zařízení, ale jedná se o náhradu fyzické SIM karty, za programovatelný obvod, který je trvale umístěn v telefonu. To zjednodušeně znamená, že eSIM je digitální SIM, jejíž podporu musíte mít ve svém mobilním telefonu zabudovanou. eSIM je samostatný čip, virtuální SIM karta, zabudovaná do základní desky mobilních telefonů nebo třeba i chytrých hodinek.

V dnešní době se již vyrábí mnoho telefonů s podporou eSIM, avšak stále ještě to není zcela běžnou záležitostí. Zdali váš telefon podporu eSIM má nebo ne, můžete snadno dohledat prostřednictvím různých webů. Pozor, nezáleží jen na konkrétním typu, ale i zemi či oblasti, ve které se daný mobilní telefon prodává.

Jak je tedy eSIM prospěšná při cestovaní?

Tím, že se eSIM aktivuje online, nemusíte navštívit žádnou pobočku a proto pokud cestujete, můžete si takto snadno online opatřit eSIM zahraničního operátora, můžete si dokonce zařídit regionální či dokonce globální eSIM. Není to vůbec složité a nemusíte umět cizí jazyk, tak jako by to bylo při koupi fyzické SIM karty v zahraničí. Existuje mnoho aplikací (Airalo, Holafly's eSIM, Yesim, Mobimatter, GlobaleSIM, Maya Mobile a další), které když si stáhnete, tak si jejich prostřednictví eSIM koupíte a následně aktivujete. Já osobně mám zkušenost s aplikací Airalo, která sice nenabízí nejlevnější tarify, ale je uživatelsky velmi přístupná a snadno se s ní pracuje.

V aplikaci si kupujete už určitý balíček např. 15 dní, 2 GB, Mexiko za 11 USD. U tohoto balíčku si nastavíte datum, odkdy chcete mít tento balíček aktivní. Proto si můžete eSIM koupit a aktivovat z pohodlí domova před vaší cestou s tím, že po příletu budete ihned online. Ušetří vám to mnoho peněz oproti roamingu nebo mnoho starostí se sháněním lokální SIM karty v zahraničí. Velkou výhodou je možnost koupě regionální eSIM (pro určitý region např. Latinská Amerika), pokud během dovolené plánujete procestovat více států určitého regionu, tak vám bude stačit jedna eSIM pro celý pobyt.

Samozřejmě v případě, že cestujete v rámci EU, kde roaming nestojí nic navíc, tak eSIM není třeba využívat, eSIM je ideálním řešením pro cesty mimo EU.

Nevýhodou elektronické eSIM oproti fyzickým SIM kartám je náchylnost ke kybernetickým útokům, to se týká zejména případů, kdy eSIM trvale nahrazuje klasické SIM karty, avšak i při cestování je dobré si na to dávat pozor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz