Hlavní obsah
Cestování

Co navštívit v Kostarice?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Barbora

V Kostarice je turismus velmi rozvinutý, proto ani pokud neumíte španělsky, nemusíte mít obavy se do země vydat na vlastní pěst.

Článek

Kostarika se stává pro Čechy populární destinací. Celoročně teplé počasí, relativní bezpečnost, velmi rozvinutá turistická infrastruktura, bohatá fauna i flora, to vše je důvodem k pohodové a bezproblémové dovolené, a to třeba i s dětmi. Pokud se rozhodnete vydat se do země na vlastní pěst a váháte, jak sestavit itinerář, tak vám dám pár tipů.

Kostarika je malá země s poměrně dobrou infrastrukturou, takže pokud se rozhodnete půjčit si auto, můžete stihnout navštívit řadu míst a nevyjde vás to ani nijak draho. Auto si však půjčujte v renomované půjčovně s dobrými hodnoceními a VŽDY si zaplaťte kompletní pojištění bez spoluúčasti. V Kostarice nepotřebujete mezinárodní řidičský průkaz, avšak může být výhodou ho mít.

Pokud nejste řidič, nebo se bojíte si auto půjčit v zahraničí, tak vedle veřejné dopravy můžete využít přepravu sdílenými mikrobusy tzv. shuttly, které jezdí mezi většinou turistických destinací. Cestovaní těmito mikrobusy je v Kostarice ale trochu předražené. Je to však velmi pohodlné, rychlé a snadné řešení přepravy, pokud neumíte španělsky. S jejich rezervací vám často pomohou i přímo na hotelu. Cestování veřejnou dopravou je levné, ale už to vyžaduje trochu složitější zjišťování jízdních řádů, zastávek a času navíc.

Co neminout?

Velmi populární mezi turisty je městečko La Fortuna, které leží na úpatí sopky Arenal. V okolí se nachází řada termálních lázní, které stojí za návštěvu. Na výběr máte mezi komornějšími a levnějšími lázněmi jako například Ecotermales, většími a dražšími lázněmi jako jsou Baldi nebo nejdražšími a nejslavnějšími lázněmi Tabacón. Pokud se chcete vydat na úpatí sopky Arenal, tak vedle národního parku můžete využít i soukromých parků, které často nabízejí lepší výhledy. Městečko La Fortuna je dobře geograficky umístněné, takže se do něj snadno dostanete z hlavního města San José nebo Alajuely a dále můžete pokračovat, ať už ke Karibiku či do dalšího populárního horského městečka Santa Elena v oblasti Monteverde nebo do Rio Celeste s krásným nebesky modrým vodopádem.

Při návštěvách národních parků si vždy dopředu ověřte, zda je nutné koupit vstup online dopředu, přibývají národní parky, kde není možnost koupit vstup na místě (sopky Poás, Irazú, Tenorio – Rio Celeste, Manuel Antonio atd.), ale je potřeba mít vstupenku zakoupenou prostřednictvím webu sinac.go.cr. Pokud si zaplatíte tour s nějakou lokální společností, tak samozřejmě vstupenky zařídí oni.

Při návštěvě Kostariky byste neměli minout pacifické pobřeží, které je plné překrásných pláží jako z katalogu. Provincie Guanacaste nabízí mnoho krásných pláží a příznivé počasí i v období dešťů, pakliže nechce jen poznávací dovolenou a plánujete týden zůstat někde u moře, tak je tato oblast vhodná zejména kvůli menší pravděpodobnosti dešťů (naopak nejméně předvídatelné počasí i mimo období dešťů je u Karibiku).

Největší perlou v Kostarice je poloostrov Osa, kde se nachází národní park Corcovado. Návštěva této odlehlejší oblasti je trochu dražší, ale stojí rozhodně za to. Do Drakeova zálivu můžete letět i letadlem ze San José. Krásné pláže a výhledy nabízí také oblast Uvity a Dominicalu (Dominical je ideální pro surfaře).

Co lze v Kostarice jednoznačně doporučit je rafting na řece Pacuare.

Severní Karibik není ideální na koupání (plavat tam nesmíte, můžete se pouze smočit), jelikož tam jsou velmi silné proudy, proto tam také kladou vejce různé druhy mořský želv a oblast se nazývá Tortuguero. Tortuguero je vhodné na pozorování zvěře žijící na pevnině mezi spletí kanálů.

Karibská oblast je, na rozdíl od pacifického pobřeží, trochu divočejší a méně uhlazená a trochu špinavá (možná i trochu více:). Na jihu v provincii Limón je větší kriminalita, proto je potřeba být obezřetnější a zejména ve městě Limón se moc nezdržovat. Populární destinace Puerto Viejo a Cahuita stojí za návštěvu, jelikož v této oblasti uvidíte mnoho zvířat, zejména lenochodů. Pobřežní národní park Cahuita vybírá pouze dobrovolné vstupné a můžete se zde i vykoupat. Pláže Manzanillo a Cocles nejsou vhodné ke koupání. Pěkná a i relativně bezpečná pláž je Punta Uva. U Puerto Vieja je také velmi zajímavá záchranná stanice zvířat, kterou můžete navštívit a tím ji i podpořit.

Co lze i minout?

Jestliže uvažujete o návštěvě národního parku Manuel Antonio, tak se připravte na davy turistů, do tohoto národní parku chodí snad všichni, kdo cestují do Kostariky. Park je hezký a má pěkné pláže, kde se můžete vykoupat, já bych však tento park klidně při návštěvě Kostariky oželela.

Další z národních parků, který není nutné navštívit, pokud nejste velký botanik či ornitolog, je národní park Carara, tento park (respektive jeho přístupná část) je hned vedle hlavní silnice, což je velmi rušivý element.

Většina lidí, pokud cestuje do nějaké země, tak se chvilku zdrží i v jejím hlavním městě, to však v Kostarice není vůbec nutné. San José vás zcela jistě neokouzlí a pokud neplánujete navštívit některé z muzeí, kamaráda nebo něco konkrétně, tak ho s klidným srdcem můžete vypustit. Raději navštivte některou sopku v okolí, ať už Poás, nebo Irazú.

Foto: Barbora

IMG-20221223-WA0015

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz