Hlavní obsah
Rodina a děti

Jedno, dvě nebo žádné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Barbora Knotová Vaicová

Miminko

Jedno, dvě, tři? Nebo žádné?

Článek

Tak kdy bude miminko? Otázka, při které vám zatrne, ať už jste se přejedla, miminko (ne)plánujete, máte ho v děloze a nikdo to neví, nebo vám to (jako páru) nejde. „Ty nikoho nemáš, mladá(ý) nebudeš navždy,“ další věta starostlivého okolí, která se do sebevědomí žen i mužů v určitém věku zavrtává jako orezlá dýka.

Doby, kdy se děti rodily jako na běžícím páse, jsou dávno pryč. Historici „nové“ období 20. století popisují mimo jiné tak, že se snižuje novorozenecká úmrtnost, úmrtnost dětí v době dospívání, čímž se zvyšují náklady na každého potomka, protože je vyšší pravděpodobnost, že se narozené dítě dožije dospělosti.

Při plánování potomka dnes řešíme, zda a jak ho zabezpečíme. Předpokládáme, že my rodičky (ani naše dítě) nezemřeme při porodu, stejně jako v nejkritičtějších týdnech potom. Zkrátka odnosit ve svém těle plod znamená závazek navždy. A teď se můžeme ptát, proč (byť třeba i plny zdraví a síly) nerodíme více?

Podle aktuálních statistik rodí ženy narozené v 90. letech. Mají dítě první, někdy druhé, třetí méně, čtvrté minimálně. Zkratkovité vysvětlení je: může za to vláda. No jenomže ta (v avizovaném předstihu) zvýšila rodičovský příspěvek! O peníze tedy nejde. Tak co se tady děje?

Jsme jinou generací a měníme celou společnost. Uživíme děti materiálně, ale: chceme pro ně kvalitní výchovu a vzdělání, nechceme být vyčerpaní, chceme mít vlastní kariéru (a to i my matky!), chceme si zajistit vlastní bydlení (blahoslaven buď každý, kdo pomůže mladé rodině), zkrátka: chceme toho spousty a ne jen odkládat děti do státních institucí!

Jsme nároční? Ano, ale rozhodujeme o tom jako rovnocenní partneři – rodiče. Žena i přes to, že má biologicky narostlou dělohu, má stejná práva, sny a ideály jako muž. Kromě toho, že může být žena výhradní živitelkou rodiny, rozhoduje jen a pouze ona sama, jestli a kolik dětí odnosí pod srdcem. Vše ostatní je potom o komunikaci a pochopení.

Planeta se přelidňuje, lidé umírají hladem, klimatická změna může zapříčinit, že za pár let bude ohrožen i blahobyt v našich lednicích. Přestaňme se prosím lidí (žen i mužů), sezdaných i nesezdaných ptát, kdy bude miminko? Třeba nebude! Třeba má tázaný pán líné spermie nebo tázaná žena problémy s ovulací, vejcovody nebo endometriózou. Každý takový (byť láskyplně míněný) dotaz bolí – fyzicky i psychicky. Raději svého bližního vyslechněte a obejměte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz