Hlavní obsah

Málo se to vidí, ale umíme se pochválit!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Deeply

I dospělí potřebují ocenit. Uvěřitelně, autenticky, ale potřebují!

Článek

V dnešní uspěchané době plné neustálých výzev a závodů (Bůh ví s kým) za úspěchem se často zapomíná na jednu zásadní lidskou potřebu – potřebu být oceněn. Tradičně se zdůrazňuje význam pochvaly a ocenění v dětství, kdy pozitivní zpětná vazba podporuje sebevědomí a motivuje k dalšímu růstu. Ale co v dospělosti? Přestáváme snad s růstem potřebovat uznání? Nebo je snad ocenění něčí práce v dospělosti znakem slabosti?

Ocenění práce druhých není jen prázdným gestem, ale projevem porozumění a uznání úsilí, které druhý člověk vložil do své činnosti. V pracovním prostředí, kde lidé umí ocenit i zdánlivě malé úspěchy – třeba dobře napsaný email – se tvoří atmosféra vzájemného respektu a podpory. Tato atmosféra nejenže napomáhá osobnímu rozvoji jednotlivců, ale také podporuje kreativitu a inovativní myšlení.

V dospělosti se setkáváme s mylnou představou, že ocenění jiných nás nějakým způsobem zmenšuje. Možná se obáváme, že pokud uznáme úspěch kolegy/ně, přiznáme tím vlastní nedostatečnost. Ale opak je pravdou. Uznání úspěchu druhého nejenže neubírá na našem vlastním hodnotě, ale ukazuje na naši schopnost empatie, schopnost vidět a ocenit úsilí a talent kolem nás.

Ocenění je mostem, který propojuje lidi, umožňuje hlubší porozumění a vytváří prostor pro společný růst. Když se učíme vidět a uznávat kvality v druhých, otevíráme dveře k lepší spolupráci, větší kreativitě a, v konečném důsledku, ke společnému úspěchu. Je to jako se starým příslovím, že „v jednotě je síla“. A opravdu, síla skupiny, týmu či komunity je tak silná, jak silný je její nejslabší člen – a právě zde může ocenění udělat zázraky.

V osobní sféře je ocenění stejně důležité. Ať už jde o partnera, přítele nebo člena rodiny, projev ocenění může zázračně posílit vztahy. Ocenění malých věcí, jako je připravená večeře po náročném dni, pozorný poslech nebo jednoduché děkuji, má moc hlouběji propojit a přinést radost oběma stranám.

Místo soupeření a srovnávání se zaměřme na vzájemnou podporu a ocenění. Oceněme práci i malé úspěchy těch, kteří nás obklopují, a uvidíme, jak se nejen jejich, ale i naše životy stávají bohatšími. Ocenění není ukázka vlastní slabosti, ale naopak zralosti a hlubokého porozumění k hodnotě práce a lidského úsilí. V dospělosti, stejně jako v dětství, je ocenění klíčem k osobnímu růstu a rozvoji – nejen jako jednotlivců, ale i jako společnosti.

Zakopejme konečně hatespeech pořádně hluboko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz