Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Naštval vás ve spaní?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Deeply

Téma, které může být stejně záhadné a trochu pitomé jako epizoda ze seriálu „Zóna soumraku“.

Článek

Když se tento fenomén zakousne do našich vztahů, zdá se, že přecházíme do dimenze, kde se logika potápí v hlubinách podvědomí a emoce získávají nadpřirozené schopnosti. Dnes se tedy zabýváme paradoxem, který mnohé z nás přiměl přemýšlet, jestli naše lepší polovičky nejsou ve skutečnosti tajní agenti chaosu, alespoň ve světě snů.

Znáte to. Ulehnete vedle svého protějšku, třeba nejste úplně nejlépe naloženi a přijde noc, a s ní sen. Sen ve kterém vás vaše drahá polovička zradí, opustí nebo vymění za postavu z vašeho oblíbeného seriálu. Probudíte se s pocitem, že vám bylo skutečně křivděno, a viník je na dosah. Nezaslouží si parchant ani „dobré ráno“. Jak je možné, že ten, kdo ve vašem životě hraje klíčovou roli, se ve vašem snu promění v totálního záporáka?

Naše sny jsou fascinující – plné symbolů, metafor a emocí, které často nemají v našem bdělém životě místo. Freud tvrdil, že sny jsou oknem do našeho nevědomí, způsobem, jakým si náš mozek snaží urovnat nevyřešené konflikty. Možná že vaše podvědomí si hraje na režiséra dramatu, ve kterém se snaží řešit nějaké nevyřčené obavy týkající se vašeho vztahu. Nebo možná jen zpracovává starý argument, který jste už dávno zapomněli.

Není to vtipné? Vedle někoho žijeme. Trávíme s ním veškerý volný čas, plánujeme vyzvedávání dětí z kroužků, dovolenou, Vánoce, nemůžete (někdy fakt nemůžeme) odtrhnout. Pak přijde noc a všechno je najednou obráceně. Paradox! Už se vám někdy stalo, že se vám zdálo o partnerovi něco tak hrozného, že i po probuzení jste byli naštvaní?

Mohou být tyto sny ve skutečnosti ukazatelem síly vašeho vztahu? Můžou nám připomenout, jak moc nás naše polovičky ovlivňují, ať už ve spánku nebo při bdění. Pokud se vám zdá o rozchodu, nemusí to nutně znamenat, že máte podvědomou touhu utéct (i když může). Může být osobitý způsob, jakým váš mozek říká: „Hej, tohle je člověk, bez kterého si nedokáži představit život, takže si toho važ.“

Příště, když se vám sen o rozchodu vkrade do vašich nočních představ, zkuste se na to podívat z filosofické perspektivy. Možná zjistíte, že i ve snu se vaše duše snaží říct něco důležitého. Když ráno vstanete, místo zmatených pocitů zjevených ze snu, si dejte s partnerem velký šálek kávy a proberete to spolu. Konec konců, skutečná síla vztahu spočívá ve schopnosti smát se spolu nejen při společných zážitcích, ale i těm nejpodivnějším snům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz