Hlavní obsah
Jídlo a pití

Koláče v USA: Jak české pečivo dobylo Ameriku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vitezslav Vylicil/Pexels

Ilustrační foto

„Kolaches“, česká pochoutka, která si získala Ameriku.

Článek

České koláče si našly cestu do srdcí mnoha Američanů, zejména díky českým imigrantům, kteří přinesli své recepty do USA na přelomu 19. a 20. století. Dnes jsou koláče oblíbené po celých Spojených státech, především však v Texasu, kde se staly nedílnou součástí místní kuchyně.

Čeští imigranti, kteří se usadili v Texasu, přinesli s sebou nejen své tradice a zvyky, ale také recepty na koláče. Toto sladké pečivo se rychle stalo populárním mezi místními obyvateli a postupně se rozšířilo do dalších částí USA. V Texasu se koláče staly tak populárními, že se zde každoročně koná festival koláčů, který přitahuje tisíce návštěvníků.

Texas je bezpochyby centrem českých koláčů v USA. Mnoho pekáren a kaváren v tomto státě nabízí různé druhy koláčů, od tradičních s tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní až po moderní verze s různými druhy ovoce, a dokonce i slanými náplněmi. Mezi nejznámější pekárny patří Czech Stop ve městě West, které je známé svými autentickými českými koláči. Další populární pekárny jsou Glazed Kolache and Donuts, Kolache Factory, Bohemian Cafe a mnoho dalších. Pokud byste dostali chuť na koláče v Houstonu, tak je seženete velmi snadno, jelikož v této metropoli narazíte na desítky pekáren nabízející různorodé koláče.

Dalším místem, kde si koláče získaly oblibu je New York, pekárna The Brooklyn Kolache Company své koláče inzeruje jako pravé autentické texaské koláče. Kromě Texasu a New Yorku se české koláče pečou i v dalších státech USA. V Chicagu, které má velkou českou komunitu, najdete několik pekáren, které nabízejí koláče podle tradičních receptů. V Kalifornii se koláče staly populárními díky farmářským trhům, kde se prodávají čerstvě upečené koláče s různými náplněmi.

Tradiční české koláče jsou plněné povidly, mákem nebo tvarohem a bohatě sypané drobenkou. V USA se však recepty na koláče často upravují podle dostupných surovin a místních chutí. Například tvaroh, který je v Česku běžnou náplní, je v USA méně dostupný a často se nahrazuje cream cheese, který má podobnou konzistenci, ale jinou chuť. Mák také není běžnou ingrediencí, a pokud je k dostání, je to většinou ve formě celých zrnek, která je třeba umlít.

Američané si české koláče přizpůsobili svým chutím a často je plní netradičními náplněmi. Kromě sladkých koláčů jsou v USA populární i slané varianty. Tyto koláče jsou plněné různými náplněmi, jako jsou vajíčka, párky, sýr nebo šunka. Tyto slané koláče se často liší od tradičních českých receptů, ale jsou velmi oblíbené mezi místními obyvateli.

Americké ženy s českými kořeny často pořádají i kurzy pečení koláčů, kde předávají své autentické recepty a postupy dalším generacím. Tyto kurzy jsou velmi populární a pomáhají udržovat tradici pečení koláčů živou. Kromě toho se v mnoha městech konají různé komunitní akce, kde se koláče prodávají a ochutnávají.

České koláče si díky své jedinečné chuti a bohaté historii získaly srdce mnoha Američanů. Ať už se jedná o tradiční koláče s tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní, nebo moderní verze s různými druhy ovoce a slanými náplněmi, české koláče jsou oblíbené po celých Spojených státech. Jejich úspěch svědčí o tom, že české koláče jsou skutečně světovým fenoménem.

Zdroje:

https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/jak-sly-ceske-kolace-do-sveta-americane-kolaches-miluji.A150202_120556_dobra-chut_ape

https://www.cesiposvete.cz/clanek/ceske-kolace-v-usa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz