Hlavní obsah
Finance

Kolik peněz dát na svatbě jako svatební dar?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Emma Bauso/Pexels

Když obdržíte pozvánku na svatbu, jednou z prvních otázek, která vás pravděpodobně napadne, je jaký zvolit svatební dar? V dnešní době je častou volbou a zároveň i přáním novomanželů finanční dar. Kolik peněz ale darovat?

Článek

Odpovědět jednoznačně nejde, protože velmi záleží na vašem vztahu k novomanželů a vaší finanční situaci. Čím blíže máte k nevěstě a ženichovi, tím vyšší by měl být váš dar.

Pokud jste blízká rodina (rodiče, prarodiče, sourozenci), pak se jednoznačně očekává větší částka než od běžných hostů a širší rodiny. V tomto případě záleží zejména na vašich finančních možnostech a platí tu přímá úměra, že čím více, tím lépe. Dar by měl být, pokud možno, v řádech desetitisíců. Neměli byste se ale cítit povinni darovat více, než si můžete dovolit.

Větší částka se rovněž očekává u svědků, kde by mělo jít o částku od 2000 korun výše.

Širší rodina a běžní hosté, kteří se vedle obřadu účastní i hostiny či svatebních oslav, by měli vzít v potaz, kolik jejich účast na svatbě novomanžele stála a snažit se darovat minimálně tuto částku, protože minimálně tuto částku jako dar zpravidla novomanželé očekávají.

Pokud nejste ve finanční tísni (o které ideálně novomanželé vědí), nejste student ani maminka samoživitelka, tak by částka za osobu měla být alespoň 1000 korun, pokud se účastníte celé svatby a jíte a pijete, co hrdlo ráčí. Tisíc korun za pár je opravdu málo.

V případě, že jdete na svatbu s celou rodinou, myslete na to, že částka by měla být počítána za osobu (vyjma malých dětí), protože 1000 korun jako dar za 3, 4 nebo dokonce 5 osob je skutečně velmi málo.

Pakliže si nemůžete dovolit dát moc peněz za návštěvu svatby a váháte, co tedy dělat. Možná jste již na mnoha svatbách tento rok byli, a to se pak opravdu prodraží. Nebo nejste v nejlepší finanční kondici a říkáte si, že přeci kvůli penězům nepřijdete o svatbu kamarádky či kamaráda. V tomto případě je možné zvolit variantu, kdy se zúčastníte pouze obřadu (je dobré o tom novomanžele informovat dopředu), v takovém případě je dar 500 korun za osobu naprosto dostačující a je akceptovatelná i účast bez daru s pouhým přáním novomanželům.

Další možností je zmínit se před svatbou novomanželům, že na tom nejste finančně nejlépe a že je tedy snad neurazí výše finančního daru. V tomto případě to jistě pochopí.

Pokud však vyděláváte tolik, že se tím ještě chlubíte, a pak na svatbu, kde navíc vypijete a sníte na co přijdete, dorazíte s pětistovkou, tak to nebude úplně vhodné.

Účast na svatbě by vás neměla finančně zruinovat, ale také byste se na ni neměli chodit najíst a napít zadarmo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz