Hlavní obsah
Cestování

Proč je dobré mít dva cestovní pasy?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Barbora

Pokud rádi a často cestujete (i mimo schengenský prostor), tak mít dva pasy je velkou výhodou.

Článek

V České republice máme to štěstí, že můžeme vlastnit více platných cestovních dokladů. Vyřídit druhý cestovní pas je velmi snadné, jen musíte uvést důvod, proč ho chcete vlastnit. Důvodem může být například vízová povinnost apod.

V případě, že budete cestovat do země, kde je potřeba vyřídit vízum předem, budete totiž muset nechat pas nějakou dobu na zastupitelském úřadu daného státu a v některých případech jsou tyto zastupitelské úřady pouze v zahraničí, a ne přímo v České republice. Po tuto dobu byste tedy nemohli cestovat mimo schengenský prostor. A hlavně pokud byste potřebovali během jedné cesty navštívit více zemí, ve kterých potřebujete víza, tak s jedním pasem byste to museli plánovat opravdu hodně dopředu. Mít dva pasy vám umožňuje větší flexibilitu při plánování cest, zvláště pokud potřebujete rychle změnit plány nebo navštívit více zemí s různými vízovými požadavky.

Mít druhý pas je však velká výhoda pro všechny. Ideální je si nevyřizovat oba pasy najednou, ale mít datum platnosti o nějaký ten rok posunutý, protože to vás ochrání v případě, že si zapomenete zkontrolovat platnost pasu a první pas vám propadne. Budete mít v záloze druhý, platný pas. Dva pasy jsou vhodné i pro zmatkaře, kteří často pas hledají a neví, kam si ho uložili.

Tím hlavním důvodem, proč mít druhý pas, však zůstává bezpečnost v případě ztráty či krádeže cestovního dokladu. Pokud cestujete do exotických zemí, kde ztráta pasu je velmi nepříjemnou komplikací a většinou zkazí celou dovolenou, tak je určitě vhodné dva pasy mít. Vyřídit nový cestovaní pas v zahraničí je komplikované, v mnoha zemích ani nemáme zastupitelský úřad, provizorní pas vydávaný konzuláty není biometrický, tudíž ani s tímto pasem nemůžete cestovat přes nějaké státy (např. USA) a slouží pouze pro návrat, takže v případě, že váš itinerář obsahuje další země, byste je museli oželet.

Když máte dva pasy, tak se dovolená stává měně stresující, protože jeden pas máte dobře uložený na bezpečném místě a druhý (ten se vstupními razítky) můžete používat na hotelech, v bankách a jinde, kde je pas vyžadovaný. Samozřejmě pakliže cestujete do země s vízovou povinností pro ČR, tak tento stres tolik neopadá, protože máte víza pouze v jednom pasu.

V některých zemích se ještě stále můžeme setkat s tím, že si váš pas chtějí na hotelu nebo v půjčovně nechat u sebe, já bych se jim i tak snažila pas nenechávat, ale pokud by to jinak nešlo, tak alespoň máte ještě jeden.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz