Hlavní obsah
Internet a technologie

Proč mít iPhone mi nedává smysl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: janeb13/Pixabay

Proč iPhone není nejlepší volbou: Vysoká cena, slabá baterie a omezená přizpůsobitelnost.

Článek

Ano, také jsem ho měla, a připadá mi trochu jako předražená sranda. Mám pocit, že iPhone je trochu módní záležitost.

Telefony iPhone jsou často dražší než konkurenční telefony s Androidem. Za stejnou cenu lze získat Android telefon s lepšími parametry. Prodat použitý funkční iPhone bez závad je sice poměrně snadné, ale procentuálně proděláte podstatně více než při prodeji použitých mobilních telefonů jiných značek.

iPhone a baterie, to je téma samo o sobě. Baterie, respektive její výdrž, je asi ta nejhorší věc na vlastnictví iPhonu. Pokud chcete využívat všechny skvělé funkce iPhonu, tak vám baterka vydrží zhruba den, což mnohým nevadí, protože jsou zvyklí si mobil nabíjet přes noc, pokud však cestujete nebo si nabíječku někde zapomenete, tak je to dost nepříjemné. Navíc baterie u iPhonu se opotřebuje, z mé zkušenosti, mnohem rychleji než třeba u Samsungu. Po dvou letech je třeba vyměnit nebo je její kapacita podstatně nižší a telefon už při aktivním a plném používání všech funkcí má problém vydržet pár hodin. Většina majitelů iPhonu pak používá úsporný režim a mnoho funkcí kvůli kapacitě baterky plně nevyužívá.

Jakékoliv poškození telefonu a jeho následná oprava vás stojí přemrštěné částky často i mnohonásobně převyšující ty, které byste dali za obdobné opravy jiných telefonů. Displej je mnohem náchylnější k rozbití a poškození než u většiny jiných značek.

Dalším nevýhodu spatřuji v závislosti iPhonu na „ekosystému“ Apple. iPhony jsou silně propojeny s dalšími produkty a službami Apple. Pokud používáte zařízení od různých výrobců, je integrace zbytečně složitější. Android telefony nabízejí větší kompatibilitu s různými zařízeními a platformami. Navíc iOS je uzavřený systém, což znamená, že máte omezené možnosti přizpůsobení vzhledu a funkcí telefonu.

Také omezené možnosti rozšíření paměti a omezená podpora pro starší modely je určitou nevýhodou. Apple často ukončuje podporu pro starší modely iPhonů rychleji než výrobci Android telefonů.

Shrnuto a podtrženo za hodně peněz dostanu méně muziky, než bych očekávala. Jediné pozitivum, které mě však nepřesvědčí se k iPhone vrátit, je menší náchylnost k malwareovým útoků, což je ale vykoupeno uzavřeným systémem a nevýhodami již zmíněnými.

Co vy a iPhone?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz