Hlavní obsah
Finance

Akcie ČEZ. Hračka, se kterou si stát neumí hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Drahé energie platí všichni. A akcionáři ČEZ následkem vládních kroků ještě musí snášet uměle vytvořenou ztrátu. Místo, aby těžili ze své prozíravosti, tak jsou trestáni a napadáni.

Článek

Investovat do akcií firmy, jejichž majoritním vlastníkem je stát, je v poslední době jako jízda na horské dráze. S tím rozdílem, že se jede téměř pořád dolů. Poslední roky byly a jsou poměrně turbulentním obdobím, přinášejícím ne zrovna radostná období. Přesto ony turbulence tím, že vychylují ustálené stavy, přinášejí nové pořádky a nové příležitosti. Někdy dočasně, jindy trvaleji. Zdražení energií budiž příkladem, dopadlo na podniky i občany a oběma skupinám vydatně provětrala bankovní účty. Elektrická energie se prodávala několikanásobně dráže, ale náklady ČEZu na její výrobu se nijak dramaticky nezvýšily. Podnik zaznamenal rekordní zisky, ale na ceně akcie se to nikterak pozitivně neprojevilo. Místo aby hodnota firmy, která levně vyrábí a draze prodává rostla na hodnotě, tak akcie ČEZ výrazně ustupovaly z dříve dosažených pozic. Kdo na tom byl bitý nejvíc, byl drobný akcionář, který část svých úspor neprojedl, ale investoval. Místo aby poté těžil ze své prozíravosti a odpovědnosti, tak nejen, že platil drahé energie, jako ostatní, ale i hodnota jeho investice vlivem nepředvídatelných státních kroků klesala. Do toho se o drobných investorech nedávno nešťastně vyjádřil premiér Petr Fiala a negativně je tato skupina investorů vnímána i mezi lidmi v internetových diskuzích.

Stát si může dělat co chce, vždy vydělá bez rizika. Pokud investujete své zdaněné peníze a navzdory riziku dosáhnete zisku, musíte z onoho zisku odvést daň státu ve výši 15%, o zisk se tak se státem dělíte. Pokud ale dosáhnete ztráty, máte smůlu, celá ztráta jde za vámi, o ni se s vámi stát nepodělí. A to ani tehdy, pokud ji svými kroky sám způsobí. V posledních letech a měsících je cena akcie ČEZ i drobní investoři neustále pod tlakem rozhodnutí a vyjádření státních úředníků. Jednou ministr řekne, že se ČEZ zestátní a akcie letí dolů. Jindy se ve spěchu ušije zákon na vyvedení zisku z firmy za účelem podpory těch, kteří platí za drahou energii a cena letí dolů. Kdo tak v posledních letech koupil jako minoritní akcionář akcie ČEZ, ten spíše pláče, než se raduje. Snad jen dividenda je důvodem k radosti, o ní ale rozhoduje stejný stát, který celý rok svými neodbornými zásahy a vyjádřeními cenu akcií ovlivňuje a dividenda tak je částečně sanuje uměle vyvolanou ztrátu hodnoty investice. O ČEZu se hodně mluví, ale málo se dělá. Mělo by to být spíše opačně a vyjádření politiků, kterým to nepřísluší, nebo kteří jen tak nahlas přemýšlí, by vůbec neměla být veřejná. Případně by mělo být vyšetřeno, zda nedochází k manipulaci s hodnotou akcií. Nekompetentnost státu v této oblasti dokonce došla tak daleko, že vzniklo uskupení drobných akcionářů, kteří sepisují petici na ochranu akcií ČEZ.

Aktuálně akcie ČEZ stojí necelých 900 Kč, ale před rokem to bylo i lehce přes 1200 Kč. Je otázkou, na jakých hodnotách by byla dnes, pokud by nedocházelo k manipulaci, ať už záměrně, nebo vlivem amatérismu, ze strany představitelů států. I tady by zřejmě platilo ono rčení o zlatu za mlčení.

Zdroje:

https://www.fio.cz/zpravodajstvi/zpravy-z-burzy/293695-cez-minoritni-akcionari-cez-zakladaji-spolek-cilem-je-uchranit-hodnotu-akcii

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-akcie-fondy-fiala-rozcilil-akcionare-cez-pry-jsou-to-vetsinou-bohati-podnikatele-248063

https://www.patria.cz/akcie/CEZPbl.PR/cez/graf.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám