Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nestačilo! 40 let vlády komunistů nám nestačilo a volíme je znovu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Vypadá to, že historie se opakuje. Že vše přichází v cyklech. Například komunisté. Sotva jsme se jich na chvilku zbavili, už začínají povstávat znovu.

Článek

Komunistická strana Československa převzala moc v únoru 1948 a nastolila tak 40 let vlády komunistického režimu. Ekonomika se změnila na centrálně plánovanou, v zemědělství a dalších podnicích došlo ke kolektivizaci, čímž došlo k narušení tržních mechanismů. Zemědělství i průmysl postupem času začal trpět nedostatkem inovací a inteligence. Soukromé podnikání bylo zakázáno a veškerá výroba a produkce se řídila plány stanovenými stranou a vládou. Průmysl začal rychle ztrácet pozice vydobyté za první republiky a postupně začal stále více trpět zaostalostí. To samé se dalo říci o péči, kterou stát svým občanům poskytoval. Aby si komunistická strana uchovala svou pozici, přistoupila k represím nespokojeného obyvatelstva. Státní bezpečnost monitorovala, špehovala a věznila lidi, kteří s režimem nesouhlasili. Mnoho vězňů bylo dokonce za své politické názory popraveno. Média i umělecká tvorba byla soudruhy přísně kontrolována a docházelo k rozsáhlé cenzuře. Celkem 40 let pod vládou komunismu přivedlo naši zemi, která začátkem 20. století patřila k nejrozvinutějším na celém světě do stavu polozaostalé ekonomiky. A z následků vlády komunistů jsme se plně nevzpamatovali dodnes. Jestliže dnes vzhlížíme k německým, nebo rakouským platům, pak přesně takové mohly být dnes u nás, pokud bychom nestrávili 40 let pod vládou komunistů. Je proto zarážející, že lidé, nespokojení se svou ekonomickou situací volí právě komunisty. A je úplně jedno, jak si dnešní komunisté říkají. KSČ, KSČM, nebo Stačilo!

Co je ale zarážející, že se dnes najdou lidé, kteří se nestydí s tímto režimem spojit své jméno. Nestydí se, ale měli by. Jednak ti, kteří takové straně odevzdají svůj hlas, a ještě mnohem více ti, kteří za takové strany kandidují. Ačkoliv vrcholná politika nabízí bezesporu zajímavé finanční ohodnocení a benefity, ani ty rozumnému a morálně nezávadnému člověku nestojí za to, aby se v takové straně, jakkoliv angažoval. A v žádném případě neobstojí často opakovaný argument, že současný prezident České republiky byl v mládí taky členem KSČ. Ano, byl, stejně jako ten předchozí a půjde-li to tak dál, tak i stejně jako ten budoucí. Ovšem reálie tehdejší doby a současnosti jsou diametrálně odlišné. Dnes do strany nikdo nemusí vstupovat proto, aby měl šanci na seberealizaci, byt, studium dětí, nebo možnost vycestovat. Dnes je to čistě z vypočítavosti a bezpáteřnosti.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Komunistick%C3%BD_re%C5%BEim_v_%C4%8Ceskoslovensku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz