Hlavní obsah
Aktuální dění

Americký HAARP není všemocný nástroj určený k ovládání počasí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V čem se liší povodně v České republice v letech 2002 a 2024? Kromě přesnějších předpovědí a povodňových modelů také v tom, že v roce 2024 mnohem více lidí věří, že za velkou vodu nemůže přírodní živel, ale byla úmyslně způsobena tajným zařízením.

Článek

Oním zařízením je vysokofrekfenční radar HAARP, který má v komunitě konspirátorů dlouhodobě své čestné místo. Název pochází ze slov High Frequency Active Auroral Research Program, což lze přeložit jako vysokofrekvenční aktivní aurorální výzkum. Jedná se o soubor antén a radarů pracujících na krátkých a ultra krátkých vlnách. Komplex antén vybudovaný v roce 1993 a rozprostírající se na 13 hektarech je umístěn na Aljašce a jeho účel je dle oficiálních zdrojů ionosférický výzkum. Ionosféra je část atmosféry se schopností odrážet a ovlivňovat radiové vlny. Například může negativně ovlivňovat šíření vln z družic. HAARP tak měl být schopen přinést nové poznatky z této vrstvy atmosféry, které by vedly ke zkvalitnění přenosu signálů. Projekt byl ukončen v roce 2013 a o rok později měl být rozebrán, k čemuž nakonec nedošlo a v určité míře je využíván dodnes. Ovšem od roku 2015 ho neprovozuje americké letectvo, ale univerzita na Aljašce. Například v roce 2023 byly antény využity k vyslání signálu k měsíci i prolétajícímu asteroidu, aby pomohly identifikovat jeho složení.

Dle konspiračních teorií zařízení slouží k detekci letadel s technologií Stealth, ke komunikaci s ponořenými ponorkami, nebo rušení navigačních systémů, což je asi reálně možné. Existují ovšem ještě bláznivější teorie, které tvrdí, že HAARP umí ovlivňovat a cíleně ovlivňuje počasí na celém světě. Jsou mu přičítána zemětřesení, tsunami, nebo povodně. A najdou se i lidé, kteří věří tomu, že zařízení může i za aktuální povodně v České republice a střední Evropě.

Pokud bychom přistoupili na teorii, že HAARP by technicky vážně byl schopen zapříčinit povodně, nebo tornádo na Moravě, musíme se také ptát proč by to dělal? Respektive, proč by to dělala univerzita na Aljašce, nebo Spojené státy jako takové? Jaký prospěch by měly ze způsobení povodní a zatopení škol, obchodů a rodinných domů na území svých spojenců? Pokud HAARP takovou schopností opravdu disponuje, proč by ji nevyužil třeba na území Ruska?

Pokud takovou technologií disponují Spojené státy, je pravděpodobné, že ji mají i v Rusku, případně Číně? Ano, je to nejen pravděpodobné, ale je to skutečně tak. I Rusko a Čína zařízení na stejném principu provozují. Pokud tedy americký HAARP umí způsobit zemětřesení a povodně kdekoliv na světě, mělo by to umět i ruské a čínské zařízení. Zcela určitě by tedy bylo pravděpodobnější, že povodně na území České republiky, nebo Polska, jako nepřátelských zemí způsobí svým „HAARPem“ Rusko než jejich vlastní spojenec USA. Jestliže by podobná zařízení byla schopna takto udeřit kdekoliv na světě, jistě by jejich schopností Rusko využilo například v probíhajícím konfliktu na Ukrajině. Namísto toho tam ale stále posílá tanky T-55 z poloviny minulého století. Proč?

Ruský „HAARP“ se nachází asi 100 km od Nižného Novgorodu a stejně jako americká verze se skládá z rozlehlého komplexu antén a radarů a je využíván ke zkoumání ionosféry. Zařízení se jmenuje Sura a informací o něm lze najít výrazně méně než o americkém radaru. Sura přesto zájmu konspiračních teoretiků uniká. Další monstrózní soustavou antén byl také sovětský radar Duga, ležící v areálu černobylské jaderné elektrárny. V době svého provozu odebíral téměř dvě třetiny proudu vyrobeného v jaderné elektrárně a měl sloužit jako systém včasného varování proti raketám startujícím ze západu na Sovětský svaz. Nikdy však příliš spolehlivě nefungoval a znám byl spíše díky rušení radiového signálu, díky čemuž si vysloužil přezdívku Ruský datel. Radar Duga můžete vidět na ilustračním obrázku, před válkou na Ukrajině byla jeho konstrukce dokonce přístupna veřejnosti.

Je možné, že podobná zařízení pracují na tajných programech za účelem získání strategické výhody svým zemím? Zcela určitě ano. Je možné, že podobná zařízení slouží vědeckým účelům? Určitě ano. Je možné, že státy globálního významu roky vyvíjí a financují drahé a technologicky náročné systémy, aby jednou za čtvrt století zatopily ulice v Opavě, Krnově a dalších českých obcích? Zcela určitě ano, ale naštěstí jen v hlavách několika málo pomatených jedinců. Ostatní chápou, že voda je přírodní živel a navzdory veškeré snaze člověka přírodní živly stále ovládá příroda. Je smutné vidět česká města a domovy lidí pod vodou, ale neméně smutné je vědomí, že se mezi námi najdou lidé, kteří si myslí, že příčinou toho je americká anténa.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/HAARP

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ionosf%C3%A9ra

https://www.reflex.cz/clanek/veda/124585/zahada-jmenem-haarp-prales-anten-mezi-konspiracemi-a-realitou-jde-o-zarizeni-k-ovlivnovani-pocasi.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/americke-zarizeni-haarp-vypalilo-silny-puls-na-asteroid-cilem-je-lepsi-obrana-planety-zeme-11894

https://en.wikipedia.org/wiki/Sura_Ionospheric_Heating_Facility

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz