Hlavní obsah
Cestování

Baltským letadlům jsme jména vybrali. Co ale jinak víme o Pobaltí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Batuzkar

Povědomí o Baltských státech u nás není na příliš vysoké úrovni a je to škoda. Všechny nabízí moře, klidnou a bohatou přírodu, čistá a malebná města, ale také množství různých zajímavostí. Přesvědčte se sami.

Článek

O Estonsku víme, že je digitální velmocí, ať už to znamená cokoliv. Ale je to také jeden z nejméně zalidněných států Evropy s poměrně složitým jazykem. Estonština totiž skloňuje ve 14 pádech. V Lotyšsku je národní sport hokej a Litva byla poslední evropská země, která přijala křesťanství. Všechny tři Baltské země byly součástí Sovětského svazu a dnes patří do Evropské Unie. Takový záznam ve své historii žádné jiné státy nemají. V Pobaltí tak mohou směle srovnávat, co jim která historická etapa přinesla. Díky jedné mají množství věznic a táborů pro politické vězně a díky druhé moderní infrastrukturu. Estonsko, Lotyšsko i Litva sousedí s Ruskem. V případě Litvy je ruským sousedem exkláva Kaliningrad, se kterou Litva sdílí Kurskou kosu.

Všechny tři státy mají dohromady kolem 6 milionů obyvatel. Každý z nich je rozlohou menší, než Česká republika. Litva má 65 tisíc km², Lotyšsko 64 tisíc km² a Estonsko 45 tisíc km². Rozloha České republiky je 78 tisíc km². Na více než dvakrát větším území baltských států tak žije jen něco málo přes polovinu obyvatel České republiky a je to poznat na každém kroku. Města nejsou přelidněná a na dlouhých písečných plážích podél Baltského moře snadno naleznete klid i soukromí.

Pozůstatek sovětské éry všech tří zemí je symbolizován řadou bunkrů a raketových, nebo ponorkových základen. Většina z těchto míst je volně přístupná návštěvníkům. V Estonsku se nachází původně tajná, sovětská základna pro ponorky. Ty se tam v rámci oprav i demagnetizovaly, což mělo zajistit snížení jejich detekovatelnosti pro radary a zároveň jejich náchylnost k námořním minám. V Lotyšsku bychom našli soustavu teleskopů, které sověti využívali k odposlechům komunikace během studené války. A v Litvě zase soustavu pobřežních bunkrů a dělostřeleckých baterií. Studená válka a sovětská minulost je přítomna na mnoha místech všech tří zemí. Kdo má rád historii a různé opuštěné vojenské objekty, ten může do Pobaltí vyrazit klidně na měsíc a nebude se nudit.

Další místa, která byste neměli minout jsou v Litvě vodní hrad Trakai, nebo Hora křížů. Ta čítá tisíce větších, či menších dřevěných křížů, které symbolizují útlak litevského lidu pod nadvládou SSSR. V lotyšské Rize mimo jiné stojí za vidění Centrální tržnice, která se nachází v bývalých hangárech pro vzducholodě. A v Estonsku si můžete zaplavat v zatopeném areálu někdejší věznice Rummu, nebo vyrazit do prvního národního parku na území bývalého Sovětského svazu, který se jmenuje Lahemaa, což v překladu znamená země zálivů. A svému jménu není není tato chráněná oblast nic dlužna. Památek a zajímavostí samozřejmě ve všec třech zemích najdete násobně více a nejlepší způsobe, jak se o tom přesvědčit je osobní návštěva.

A kdy do Pobaltí vyrazit? Skvělým obdobím pro návštěvu je léto. Teplota je příjemně vysoká, ale zase ne moc, obvykle se pohybuje kolem 25 - 30°C. Asi málokdo si vybaví Baltské moře jako ideální místo ke koupací dovolené, ale vězte, že i v něm se dá příjemně zaplavat. Pláží je naopak dostatek, jak písečných, tak kamenných. Lze také vyrazit na plavbu po moři nebo procházky do lesů a mezi rašeliniště. A vynechat nelze ani města a hrady.

Kdo by do Pobaltí jezdit neměl? Milovníci hor. Všechny tři státy jsou totiž rovinaté.

Foto: Batuzkar

Tallinn

Foto: Batuzkar

Litva, Hora křížů

Foto: Batuzkar

Lotyšsko, typická krajina.

Zdroje:

Osobní návštěva uvedených míst.

https://www.zemepis24.cz/kontinenty/evropa/staty-podle-rozlohy

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ventspils_International_Radio_Astronomy_Centre

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz