Hlavní obsah
Cestování

Bída a nuda pražského letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pražské letiště v porovnání s nabídkou odletů z okolních zemí dlouhodobě zaostává, a kromě dovolenkových destinací pro masovou turistiku nenabízí nic zajímavého. Proč?

Článek

Z Prahy už moc nelétám. Není kam, výběr destinací je až na několik málo výjimek velká nuda. Závidím letištím v Budapešti, Vídni, Katowicích i dalších městech a zatím marně doufám ve změnu k lepšímu i v našich podmínkách. Současná realita pražského letiště je taková šedá. Nikam daleko se nedostanete a do zajímavých destinací bez přestupů taky ne.

Nejlepší spojení z Prahy je do Londýna, což je určitě dobře, ale otázka je, jestli to není málo. Lety mezi těmito městy zajišťují 4 společnosti, Ryanair, Wizzair, British Airways a Easyjet. Ve Spojeném království pak můžete volit z dalších 8 letišť, kam vás dopraví letadlo z Prahy.

Z Prahy lze také doletět do 13 španělských destinací, 12 italských, 6 francouzských, 4 portugalských a jednotlivé lety míří také do několika dalších evropských zemí, jako je třeba Finsko, Polsko, Slovensko, Dánsko, Albánie, Švédsko, Chorvatsko, Belgie, Rumunsko, Bulharsko, Kypr a další.

Mimo Evropu je nabídka výrazně chudší. Šest destinací v Egyptě je ještě vynikající výběr. Odletět lze také do marockého Agadiru, jordánského Ammánu, gruzínského Kutaisi, ázerbájdžánského Baku, katarského Dauhá, tři lety míří do Dubaje ve Spojených arabských emirátech, jeden let do Číny a jeden do korejského Soulu.

Porovnáme-li pražské cílové destinace s odlety z letišť ve Vídni, Budapešti, nebo Polsku, pak se nelze ubránit dojmu, že letiště v Praze je něco jako zastávka na znamení mezi dvěma vysídlenými obcemi kdesi v pohraničí. Záležitost naprosto lokálního významu.

Regionální letiště v polských Katowicích přepravilo během roku 2023 přibližně 5,3 milionů lidí. Letiště v Budapešti v roce 2022 využilo 12,2 milionů pasažérů a za první polovinu roku téměř 6,7 milionů pasažérů. Letištěm v Praze během roku 2022 prošlo 10,7 milionů cestujících. Výkon víděňského letiště je více než dvojnásobný.

Například letecká společnost Wizzair z letiště v Budapešti provozuje linky do zhruba 65 letišť ve 29 zemích. Z Budapešti do Prahy nelétá, ale několik linek z Prahy provozuje. Z Letiště Václava Havla se s tímto dopravcem dostanete na pouhých 11 letišť v 6 zemích. A pouze dvěma lety se dostanete mimo EU, konkrétně do albánské Tirany a gruzínského Kutaisi. I z regionálního letiště v Katowicích nabízí tento dopravce více letů a cílových destinací, do 21 zemí a 35 letišť. Z letiště ve Vídni doletíte do 25 zemí a 35 letišť.

Podobná situace je u dopravce Ryanair, z Budapešti si můžete vybrat 65 letišť, na nichž chcete přistát, z Katowic 15, z Vídně okolo 80 a z Prahy 40, což je výrazně méně i oproti srovnatelně velkému letišti v Budapešti.

Podobná situace je i u dalších dopravců. Nevím, zda je pražské letiště pro dopravce drahé, nebo z nějakého důvodu mimo nejběžnější masové turistické trasy neatraktivní, ale přál bych si do budoucnosti výrazný nárůst jeho významu a také počet linek, které míří i jinam než na pláž, nebo měst, kam snadno dojedu i autobusem.

Odkazy:

https://www.prg.aero/destinace?field_destinace_terminal_target_id=All&dostupnost=All&page=0

https://www.bud.hu/en/budapest_airport/media/news/actual_press_releases/budapest_airport_year_in_review_developments_reached_90_billion_huf.html

https://www.prg.aero/letiste-praha-v-provoznim-zisku-mezirocne-si-polepsilo-o-dve-miliardy-korun

https://wizzair.com/cs-cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám