Hlavní obsah
Internet a technologie

Cestopisy z YouTube. Které stojí za vidění?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nejen profesionální televizní studia, ale i nezávislí jednotlivci umí vyrobit pořady, které umí zaujmout, pobavit, nebo poučit. Podívejme se teď, na jaké tvůrce cestovatelského obsahu se zaměřit na českém YouTube.

Článek

Před nástupem internetových platforem byla televize jedinou možností, jak se podívat do světa a přitom nepřijít o pohodlí poskytované sedací soupravou. Cestopisný pořad ČT, Objektiv, krátké výpravy do různých koutů Země svým divákům nabízí už od roku 1987, což je naprosto úžasná série a léta patří i k mým nedělním rituálům uvařit si kávu a usednout před televizi s Objektivem. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že tento pořad v konkurenci amatérských tvůrců ztrácí na nápadech i atraktivitě. Tým dvaceti profesionálů mi v poslední době ke kávě servíruje až příliš často povídání o kostelech v Polsku, o kolejích v Berlíně, nebo rozhovory s vinaři ve Francii, Portugalsku apod. Oproti tomu lze na YouTube najít řadu amatérských tvůrců, jejichž amatérismus však spočívá hlavně v tom, že za svou tvorbu nejsou placeni, ale dělají ji pro svou radost. Přitom se kolikrát nejen vyrovnají týmu profíků, ale zvoleným tématem, destinací, nebo pojetím je i převýší. Ať už tito tvůrci nabízí dobrodružné výpravy do odlehlých koutů světa, nebo jen výlety po Evropě, jejich tvorba má vtip, přidanou informaci a často i řemeslnou kvalitu. A v poslední době mě baví mnohem víc než třeba zmíněný Objektiv.

Níže vám představím několik z nich, na jejichž tvorbu se oplatí zaměřit. Někteří mají blíže k dokumentu, jiní k vlogu, nebo komedii. Zajímavé a originální jsou ale všechny. Zalíbí-li se vám jejich tvorba, odměňte je alespoň lajkem, nebo rovnou odběrem jejich kanálu. Za každým jednotlivým videem jsou dlouhé hodiny práce a často i vynaložených peněz a like, nebo odběr zcela jistě potěší každého tvůrce.

Vítkův cestopiss - Tohle je trošku punková záležitost, tvůrce Vítek a jeho cestopis se neberou příliš vážně, naopak spoustu témat vyloženě parodují. Občas zde padne i nějaké slovíčko, které nepatří k nejslušnějším, ale do kontextu situace skvěle zapadá. Naprosto volnou formou se můžete podívat do míst, kam se běžný člověk jen tak nevypraví. Ať už jde o Pákistán, Saúdskou Arábii, Írán, Antarktidu, nebo Jižní Ameriku. O svých dobrodružstvích umí tento tvůrce i zajímavě vyprávět. A než shlédnu jedno jeho video, Vítek přidá další dvě, lze tedy předpokládat, že nás ještě nějakou dobu bude bavit.

Pavel Ivo Sedláček - Mladý tvůrce, který cestuje do málo známých zemí, z nichž přiváží spoustu velmi kvalitních záběrů. Jeho tvorba je skvěle řemeslně zpracovaná, možná nejlépe na českém YouTube a na mnoho záběrů budete koukat s otevřenou pusou. Snadno by mohl konkurovat televizním, cestopisným dokumentům.

Jindřich Brychta - Autor videí z Česka, Slovenska a blízké Evropy. Z jeho videí vyzařuje radost a optimismus. Chystáte se na dovolenou, nebo na výlet? Podívejte se na jeho YouTube kanál, třeba tam najdete inspiraci, nebo se o jím navštívených místech dozvíte nějakou zajímavost. Hodně informací u něj mohou najít zájemci o cestu na Madeiru, kterou má velmi dobře zpracovanou.

PPPíter - Ze všech zmíněných autorů je PPPíter ten nejznámější, alespoň dle počtu odběratelů. Jeho videa jsou skvěle propracovaná a navíc velmi vtipná. Kromě toho, že budete mít možnost se podívat třeba do Afriky, nebo Latinské Ameriky, porovnáte i kvalitu hotelů a restaurací ve světě. PPPíter si velmi rád vybírá ty nejhorší z nejhorších v dané lokalitě a se skrytou kamerou se do nich vypravuje. Ač Slovák, ve videích mluví většinou anglicky, případně španělsky, nezapomeňte si tedy pustit titulky, bude-li to potřeba.

Tomáš Urbaník - Jeho kanál nabízí reporty z exotických míst, tak jak je vidí a jak jimi sám prochází. Uvidíte jak to vypadá daleko na východě, v Asii, Austrálii, nebo třeba v Jižní Americe a také se dozvíte něco z místních reálií a zajímavostí.

Světoví - Hledáte-li zajímavé rozhovory s lidmi, kteří žili, nebo delší dobu cestovali po cizích zemích, zavítejte sem. Nejedná se přímo o cestopis, jako u autorů výše, ale o diskuzi moderátora s hosty ve studiu. Zpracování je na profesionální úrovni, moderátor bývá skvěle připraven a hostů se často ptá na zajímavá témata. Chcete-li vědět, jak se žije jinde? Koukněte na YouTube kanál Světoví.

Za hranicí - Pro tento kanál platí téměř to samé, co pro jeho konkurenta výše. Zajímavé rozhovory moderátora s hosty o jejich zkušenostech ze života v jiných zemích a kulturách. Oba kanály se skvěle doplňují a oba stojí za sledování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám