Hlavní obsah

Internet je plný nabídek falešných cestovních kanceláří. Jak je poznat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ať už sami, nebo s CK, důležitý je hlavně bezproblémový průběh dovolené. A ten očekáváte o to víc, pokud si zájezd zakoupíte jako balíček právě od cestovní kanceláře. Ovšem ne vše, co se tváří jako cestovní kancelář, jí skutečně je.

Článek

Internet je plný nabídek různých subjektů, které se snaží tvářit jako cestovní kanceláře a veřejně nabízejí zájezdy, ačkoliv k tomu nemají oprávnění ani pojištění proti úpadku CK. Na Facebooku jsou v mnoha cestovatelských skupinách takové nabídky k vidění i několikrát denně. Obvykle je tam zájezd maskován jako spolucesta, ale pokud se na jeho detail podíváte blíže, zjistíte, že tato spolucesta je nabízena za předem uvedenou cenu a uvedeným rozsahem služeb, které tato cena obsahuje. Což je činnost, kterou smí dle zákona vykonávat pouze cestovní kancelář s platnou koncesí a pojištěním. Některé z inzerátů dokonce odkazují i na webové stránky provozovatelů těchto pofidérních cestovních služeb, ovšem ani na nich zákonem vyžadované dokumenty a informace k nalezení nejsou.

Pokud si klienti takové služby zakoupí a v průběhu, nebo i před nastoupením na zájezd se ocitnou v potížích, obvykle se jim nedostane pomoci a zastání, kterého by se jim dostalo, pokud by využili služeb oficiální cestovní kanceláře. Typicky se může jednat o zpronevěru zaplacené zálohy, nebo pomoc s návratem z dovolené v případě krachu poskytovatele cestovní služby.

Aby se klienti těmto problémům vyhnuli, mohou si snadno ověřit, zda má cestovní kancelář platnou licenci a je pojištěna proti úpadku. Tyto informace by měly být veřejně dostupné a snadno dohledatelné už na webu, nebo pobočce cestovní kanceláře. Prvním varovným signálem tedy je tedy absence povinných dokumentů na webu, nebo v prodejním místě cestovní kanceláře.

Ověřit si, zda má cestovní kancelář platné pojištění proti úpadku a svou činnost provozuje legálně si můžete ověřit v seznamu Ministerstva pro místní rozvoj.

Problém u podvodných nabídek je ten, že jejich organizátoři buď nemají potřebné živnostenské oprávnění, zákonem vyžadované pojištění, nebo často obojí. Dle zákona je jediným subjektem, který smí pořádat zájezd, cestovní kancelář. Zájezdem se zjednodušeně řečeno rozumí soubor dvou a více cestovních služeb prodávaných v jednom balíčku. Tedy typicky doprava a ubytování. A nikdo jiný, než cestovní kancelář, nesmí soubor takto nabízených služeb jako zájezd označit a pořádat. Cestovní agentura, což je živnost volná, smí prodávat zájezdy jiných cestovních kanceláří, pokud ty splňují zákonné požadavky dle českých zákonů. Tedy typicky mají koncesi a uzavřené pojištění proti úpadku CK. Cestovní agentura ale nesmí zájezd sama pořádat. Smí ale nabízet samostatnou službu, mimo jiné například službu průvodce. Najmutí si služeb průvodce od subjektu provozující živnost cestovní agentury tak je v pořádku, ale za předpokladu, že k němu nejsou nabízeny a prodávány další služby. Taková služba ovšem nesmí ani vzbudit zdání, že se jedná o zájezd a i klient, který si průvodce najme, se v pohledu ochrany a práva nachází v jiném režimu, než klient CK. Některé níže uvedené cestovní agentury však tato fakta zjevně ignorují a zájezdy organizují.

Také jakékoliv nabídky spolucesty, výzvy k doplnění party a obdobné inzeráty, které však za pevně stanovenou cenu obsahují služby jako dopravu, ubytování a další služby ve své podstatě nejsou ničí jiným, než nelegálně provozovanou cestovní kanceláří. Jejich častým a společným jevem je také snaha nalákat na kompilaci fotografií inzerovaného místa, obvykle stažených z fotobanky. Což poznáte podle až nerealistických a velmi přikrášlených záběrů. Dalším společným jevem je, že takový inzerát často neobsahuje ani základní informace a pro jejich získání je vyžadován kontakt autora inzerátu soukromou zprávou.

Na internetu, hlavně Facebooku se také vyskytuje množství inzerátů na podobné cestovní služby, které zveřejňují uživatelé pojmenovaní obvykle Cestuj s… místo tří teček si pak můžete doplnit libovolné křestní jméno, protože takových podnikavců je k nalezení opravdu mnoho. I pro ně obvykle platí výše uvedené. K poskytování takových služeb nemají koncesi, ani pojištění.

Ať už se chystáte kamkoliv, ověřte si s komu peníze posíláte a kdo Vaší cestu organizuje. Abyste místo do exotické destinace nemuseli vyrazit na služebnu PČR.

Zdroje a odkazy:

Zákon o cestovním ruchu:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-159

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/podvodne-zajezdy-vysetrovani-cestovni-kancelare.A230316_104649_ekonomika_thee

https://litomericky.denik.cz/zpravy_region/lovosice-podvod-zajezd-jamajka-20230321.html

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/497283-stovky-cechu-zaplatily-za-zajezdy-ktere-se-neuskutecnily-poskozenych-pribyva

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz