Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč jsou Češi smradlavý národ?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Spotřeba deodorantů na osobu a rok řadí Českou republiku na samé dno Evropy a obzvláště v letních měsících odér ve vozech různých dopravních podniků dává této statistice za pravdu. Ale proč tomu tak je?

Článek

Téma, které je více než aktuální v letních měsících a obzvláště tam, kde nemají klimatizovanou městskou hromadnou dopravu. Taková vyhřátá a nevětraná tramvaj, nebo autobus umí být doslova pojízdnou laboratoří, v níž se testuje, co ještě lidský nos a žaludek vydrží. Schválně až vyrazíte do zahraničí, do některé ze zemí, které jsou nám hodnotami blízké a s nimiž se chceme měřit, můžete udělat malý test a trošku toho vzduchu v nějakém voze hromadné dopravy nasát.

Za zhoršenou kvalitou ovzduší ve veřejných prostorách podle všeho mohou hlavně dva faktory. Jednak již zmíněná spotřeba deodorantů, která se v zemích západní Evropy pohybuje mezi 5-6 spotřebovanými deodoranty na osobu a rok. Kdežto v České republice spotřebujeme za rok v průměru necelý jeden deodorant, což nás řadí do společnosti Rusů a Rumunů. Druhým důvodem je, že téměř 25 % Čechů se i v letních měsících myje obden, či ještě méně často.

Na souběh těchto dvou faktorů zdaleka nemusíte narazit jen v hromadné dopravě, setkáte se s ním i u mnohých pracovníků a zaměstnanců. Obzvláště těch, jejichž práce je manuálně, nebo jinak náročná a při níž se často zapotí. Což je u těžké práce pochopitelné, méně pochopitelné už je, proč si například mnozí zaměstnanci v supermarketech na sebe berou několik dní staré a několikrát propocené tričko. Když vám takový jedinec zkříží cestu, máte chuť košík plný zaručeně čerstvých potravin nechat na místě a utéct se nadýchat čerstvého vzduchu někam před prodejnu.

Možná jsme ale jen společensky uvědomělí a bojujeme proti znečišťování životního prostředí. Jiné statistiky uvádí, že ročně se v domácnostech po celém světě spotřebuje kolem 25 miliard plechovek obsahujících aerosolové produkty, mezi něž patří i deodoranty. Užíváním těchto prostředků tak do ovzduší unikne více než 1,3 milionu tun organických látek, což odpovídá znečištění, které ročně způsobí všechna auta ve Velké Británii.

Potkáte-li příště v MHD někoho, kdo zrovna nevoní jako čerstvě utržená růžička, neohrnujte nad ním nos. Může se jednat o člověka, všemi dostupnými prostředky bojujícím proti klimatické změně.

Zdroje:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/250972-cesi-evrope-nevoni-spotrebuji-jen-jeden-deodorant-za-pul-roku?campaignsrc=tn_clipboard

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/vedci-odrazuji-od-pouzivani-spreju-vyznamne-prispivaji-ke-znecisteni-ovzdusi-tvrdi-36216

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz