Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lawrence z Arábie. Britský i český odkaz z arabských pouští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Volné dílo

Thomas Edward Lawrence

V dobách první světové války mapovali dva muži na velbloudech arabské pouště. Jeden Brit, druhý Čech. Jeden se stal legendou, druhý byl téměř zapomenut.

Článek

V arabských pouštích se před více než sto lety odehrálo povstání beduínů, s jehož následky se svět potýká dodnes. Britský zpravodajský důstojník, Thomas Edward Lawrence, se tehdy postavil do čela arabského povstání, když sjednotil beduínské kmeny proti Osmanské říši. Využitím partizánského a záškodnického stylu boje, který pro své beduíny vynalezl způsoboval nepříteli nepříjemné ztráty. Beduíni se často vynořili z pouště, přepadli vlak vezoucí zásoby, kterých se zmocnili a zase se rychle zmizeli v nekonečném písku. Mezi Lawrencovy nejslavnější počiny patří dobytí města Aqaba, nacházející se v dnešním Jordánsku. Přístavní město bylo velmi dobře opevněno a díky množství děl připraveno na útok vedeným po moři. Za Aqabou se zase nachází skaliska a poušť, kterou nebylo možné s běžnou armádou přejít. Pro beduíny zvyklé na život v písku to ale nemožný úkol nebyl. V čele s Lawrencem se jim to podařilo a překvapili tak vojenskou posádku osmanů, kteří takový útok nečekali. Beduíni se zmocnili Aqaby, čímž znemožnili Osmanům případný výpad na britské posádky v Egyptě. Lawrence se s beduíny postupně dostal až do syrského Damašku. Araby vedl do bitev s vidinou sjednocení jejich kmenů a vytvoření nezávislého státu. Domníval se, že jim připadne oblast Palestiny, Libanonu a Sýrie. Ty si ale nakonec rozdělily vítězné mocnosti, Britové a Francouzi, čímž ovšem zadělali na problémy, kterým obyvatelé této části světa čelí dodnes. Lawrence i Arabové se tímto rozhodnutím cítili být zrazeni, protože dle slibů jim daných měli Arabové za to, že se připojí a vojensky podpoří Brity dostat své území. Už tehdy platilo, že velmoci nemají přátele, pouze zájmy.

Už během studií podnikl mladý Lawrence několik cest do oblastí dnešního Iráku, Palestiny, Libanonu, Sýrie, nebo Jordánska. Během těchto cest se naučil arabsky a poznal zvyky i rozdíly mezi jednotlivými kmeny. Následně se přihlásil do britské armády, kde díky svým znalostem dostal za úkol mapovat tyto oblasti britského zájmu. Málo se ví, že podobný osud prožíval na straně Rakouska-Uherska český kněz a orientalista, Alois Musil. Musil, rodák z Rychtářova u Vyškova, ovládal přes 30 arabských nářečí a během svého pobytu mezi araby se dokonce stal náčelníkem kmene Beni Sachr. Nedaleko jordánské Petry objevil zapomenutý chrám Kusejr Amra s freskami, které pozměnily tehdejší představy o životě dřívějších Arabů. Musil je díky svému výzkumu zapsán v síni slávy Americké geografické společnosti, sepsal spousty dobrodružných knih a cestopisů a po návratu do vlasti působil jako profesor na Univerzitě Karlově, přesto se o něm a jeho významu v dnešní době téměř neví.

Kdo ví, o kom by byl natočen film, pokud by válku vyhrálo Rakousko-Uhersko. Protože ji ale vyhráli Britové, vznikl v roce 1962 výpravný epos o Lawrencovi. Film se natáčel mimo jiné v Jordánsku, kde skutečný Lawrence opravdu působil a hlavní role obsadila zvučná jména tehdejší filmové tvorby, jako Anthony Quinn, Alec Guinness, Omar Sharif a další. Americkým filmovým institutem byl tento film označen jako 7. nejlepší, který kdy byl natočen. Shlédnout ho můžete například na platformě Netflix.

Foto: Paul Castenau, volné dílo

Arabové po dobytí Aqaby

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Alois_Musil

https://cs.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edward_Lawrence

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Thomas Edward Lawrence

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám