Hlavní obsah
Názory a úvahy

Omezení volebního práva může sloužit jako obrana před ruskou propagandou. Máš exekuci? Nevolíš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jakým zbůsobem eliminovat roli lidí, kteří snadno podléhají dezinformacím, při plnění cílů ruské informační války? Sebrat jim to, čím jsou užiteční.

Článek

To, že Rusko vede informační válku proti zemím EU je už mnohokrát prokázaný fakt. Jeho snahou je za využití dezinformací vyvolávat napětí ve společnosti, nebo společnost přímo rozdělovat. Cílovou skupinou dezinformací jsou pak lidé méně vzdělaní, nebo méně úspěšní. Ti rádi uslyší, že za jejich problémy v životě může někdo jiný. Například vládní koalice. Co na tom, že koalice vládne nějaké tři roky a lidé, kteří ji viní ze svých nešťastných životů mají ve svých dokladech datum narození několik desítek let staré. V jejich očích je to právě vládní koalice, kdo nese vinu na tom, že se dnes nemají dnes dobře. Chybu nevidí v tom, že se v mládí dostatečně nevěnovali studiu, práci, nebo podnikání. Stejně tak viní vládu z inflace, nebo drahých energií. Ale to, že drahé energie způsobilo výhradně Rusko rozpoutáním války, to už vidět odmítají. Ruská propaganda samozřejmě míří na současnou vládu, protože ta v aktuálním konfliktu podporuje Ukrajinu i demokratické hodnoty. Stejně jako většina zemí v Evropě, snad kromě Maďarska a Slovenska. Rusku by se samozřejmě hodilo, pokud by to bylo jinak, proto podporuje protisystémová politická uskupení napříč evropou a propagandou o prohnilém západu masíruje jejich volební základny. A protože voličská základna těchto stran bývá tvořena lidmi s nižším vzděláním, jsou zároveň vůči dezinformacím zranitelnější. Například voličská základna SPD je tvořena jen minimem vysokoškoláků a její většinu tvoří lidé bez maturity. A jsou to převážně ti lidé, které je možné potkat na různých demonstracích proti bídě. A přesně tato skupina voličů je, co se konzumace dezinformací týče nejzranitelnější a logicky je i jejich cílem.

Nabízí se tedy otázka, co se s tím dá dělat. Víme, že dlouhodobá dezinformační kampaň je proti nám vedena s cílem poškodit zájmy naší země. Víme, která skupina obyvatel dezinformacím nejčastěji podléhá, ale vypadá to, že nevíme, jak si s tím poradit. Řešením by mohlo být třeba omezení volebního práva, které by eliminovalo účast ve volebním procesu. Například člověk s exekucí, nebo dluhy vůči státu by o volební právo dočasně přišel. Proč by měl o budoucnosti nás všech rozhodovat někdo, kdo se není schopen postarat ani sám o sebe? Proč by měl svým hlasem ovlivňovat budoucnost státu ten, kdo na chod státu nepřispívá, nebo státu dluží?

Anketa

Jste pro omezení volebního práva pro občany s exekucí a dluhy vůči státu?
Určitě no
28,3 %
Spíše ano
4,3 %
Nevím
0 %
Spíše ne
2,2 %
Ne
65,2 %
Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-ruska-propaganda-drti-nase-cilove-skupiny-rika-expertka-258011

https://www.median.eu/en/wp-content/uploads/2020/04/EP_2019_Volebni_zamery_pred_volbami.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz