Hlavní obsah
Sport

Politika do sportu nepatří. Sport je politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Často zaznívá, že politika do sportu nepatří. Ovšem je to jen taková často opakovaná lež, nebo zbožné přání. Sport je politika a bylo tak tomu vždy. Hlavně sport na té nejvyšší úrovni.

Článek

Ano, politika možná přímo neovlivňuje to, kdo dá v utkání gól, kdo zvedne nad hlavu trofej pro vítěze, nebo pověsí na krk medaili. Tohle dnes ovlivňují spíše ekonomické zájmy. Politici ale ovlivňují to, kde se budou pořádat ty největší sportovní akce a jaké nadnárodní korporace je budou sponzorovat. Sport je využíván ke zlepšení pošramocené pověsti a PR zemí i korporací a takové jednání dokonce dostalo i své pojmenování. Sportwashing. Podívejme se teď na několik případů, kdy politika výrazně do sportu zasahovala.

Olympijské hry v Berlíně 1936

Právě na těchto hrách bylo pravděpodobně poprvé vyřčeno ono zaklínadlo, že politika do sportu nepatří. Nicméně hry v Berlíně měly silný politický kontext. Měly ukázat Německo v tom nejlepším světle a sportovce árijské rasy jako ty nejlepší ze všech. Původně se her neměli účastnit Židé a černoši, což se změnilo až po mezinárodním nátlaku zúčastněných zemí. Díky tomu americký atlet tmavé pleti, Jessy Owens, mohl získat čtyři zlaté medaile a uštědřit úder nacistické propagandě, která byla během pořádání her silně přítomna.

Hokejová utkání ČSSR - SSSR v roce 1969

V roce 1969, tedy krátce po sovětské okupaci Československa, se utkaly reprezentace obou zemí na mistrovství světa ve Stockholmu. Československo tehdejší Sovětský svaz dokázalo dvakrát porazit, 2:0 a 4:3 a oba zápasy byly tehdy brány jako odveta za okupaci. Politický podtext byl během těchto zápasů velmi zřetelný. Podobně to bylo, když se utkávaly týmy USA a SSSR.

Letní olympijské hry v Moskvě 1980

Hry v Moskvě byly bojkotovány celou řadou zemí kvůli sovětské invazi do Afghánistánu. Účast na hrách odřekly třeba USA, Japonsko, Kanada, Francie, Austrálie, ale třeba i Čína. Pozdější testování vzorků odebraných na těchto hrách odhalilo velké množství zakázaných látek, které však v té době bylo obtížné prokázat.

Zimní olympijské hry v letním letovisku Soči v roce 2014

Určitě by se v Rusku dalo najít vhodnější místo pro pořádání zimních her, než právě letní letovisko Soči. Kvůli bezpečnosti her bylo Rusko „nuceno“ přesunout v roce 2014  část ozbrojených sil právě do této oblasti. Včetně protileteckých systémů, lodí apod. Hry skončily 23.února 2014. O pouhých 5 dní později se neoznačené ozbrojené síly vylodily na nedalekém ukrajinském Krymu a obsadily ho. Náhoda, nebo hry byly jen záminkou přesunu části armády ke Krymu, což by za normální okolností budilo rozruh?

Mimo jiné antidopingová agentura také Rusku odebrala 13 medailí získaných na těchto hrách a rozkryla systematické krytí dopingu ruskými státními orgány.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku v roce 2018

Dle vyšetřování došlo k uplácení činovníků FIFA a předsedů jednotlivých federací, aby ve volbách pořadatelů hlasovali pro Rusko a později Katar, jako pořadatelské země nadcházejících šampionátů. Někdejší šéf celé FIFA, Sepp Blatter, po skandálech musel odstoupit a dostal zákaz působení ve fotbale. Přestože Rusko v té době nezákonně okupovalo Krym, jeho sportovci se běžně účastnili mezinárodních střetnutí a Rusko v té době dokonce pořádalo jednu z nejvýznamnějších sportovních událostí na světě.

Gazprom jako sponzor evropského fotbalu

Ruská státní společnosti Gazprom (ruská vláda v ní drží nadpoloviční většinu) byla od roku 2012 oficiální sponzorem Ligy Mistrů ve fotbale, mimo to sponzorovala i německý fotbalový klub Schalke 04 a od roku 2015 i celosvětovou fotbalovou asociaci FIFA. Zda šlo o čistou podporu fotbalu z lásky k této hře, nebo podporu kandidatury na pořádání mistrovství světa v Rusku 2018, si můžeme domyslet. Do stejného Gazpromu také nastoupil někdejší německý kancléř Gerhard Shröder jako člen dozorčí rady a do další ruské státní společnosti, Rosněft dokonce jako předseda představenstva. To už je ale trošku komplikovanější příběh a více než o sport jde o ropovod Nord Stream. Nicméně sponzoringem sportu a hlavně fotbalu si Gazprom výrazně vylepšoval PR.

Až zase někdo pronese, že politika do sportu nepatří, pak to pronese buď z neznalosti, nebo proto, že má zájem na tom, aby si to ostatní mysleli. Pravdou ale je, že sport je nástrojem politiky.

Zdroje:

https://www.denik.cz/zoh-2022/olympiada-v-soci-ultra-predrazene-hry-a-zacatek-bri-dopingove-ostudy-20220206.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anexe_Krymu_Ruskou_federac%C3%AD

https://www.irozhlas.cz/sport/fotbal/fotbal-fifa-mistrovstvi-sveta-rusko-katar-korupce-usa-ministerstvo-spravedlnosti_2004071541_tat

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/fotbal/zname-firmy-a-nove-dukazy-o-korupci-vysetrovani-voleb-ms-v-letech-2018-a-2022-nekonci/5e8c47ee611d942f049d29ec

https://cs.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_olympijsk%C3%A9_hry_1980

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/gerhard-schroder-nemecko-rusko-byznys-plyn-vladimir-putin-vyjednavani_2208120600_aur

https://www.hrot24.cz/clanek/kolaborant-schroder-definitivne-prisel-o-kancelar-v-bundestagu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám