Hlavní obsah
Cestování

Romantická výprava do Laponska jako digitální detox

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Cesta do finského Laponska je jako cesta do pohádky, v níž se propojují dechberoucí příroda, tajemná severská kultura a nekonečné možnosti dobrodružství, po němž si můžete dopřát relax v sauně a pozorovat přitom polární záři na nočním nebi.

Článek

Ne, tahle část Evropy opravdu není pro každého. Ale každý, kdo ji navštíví, si ji zamiluje. Zažít zde můžete nepopsatelný klid a spojení s přírodou. Vypravíte-li se do finského Laponska, poslední kontakt s civilizací pravděpodobně zaznamenáte ve městě Ivalo, které je branou do této oblasti, a to nejen díky leteckému spojení s Helsinkami. Jakmile vyrazíte k národnímu parku Urho Kekkonen, čeká vás už jen několikadenní putování barevnými lesy, koupání v jezerech, sběr hub, nebo dalších lesních plodů, z nichž si sami můžete připravit chutné jídlo.

Během několika dní se vám snadno stane, že nepotkáte jediného člověka a společnost vám budou dělat jen stáda sobů, nebo třeba polární liška. S batohem, v němž si nesete vše potřebné, přebrodíte několik potoků, než dojdete k chatě, která se na nadcházející noc stane vaším zázemím. Naštípete si dřevo, zatopíte v krbu i v sauně, která vám po celodenním putování poskytne zasloužený relax a regeneraci a večer strávíte pozorováním polární záře.

Až potud to zní všechno skvěle, alespoň, tedy pro milovníky přírody. Ale představte si, že během takového putování budete na několik dní zcela odříznutí od mobilního signálu. Najednou nebude dávat smysl kontrolovat každých pět minut emaily, nebo sociální sítě. Zcela se tak změní i vaše vnímání času i prostoru kolem vás a budete si mnohem více užívat tu rozlehlou a nekonečnou krásu přírody, která vás obklopuje. Pokud si něco takového dokážete představit, nebo byste i takový digitální detox rádi vyzkoušeli, finské Laponsko během podzimu může být tím pravým místem. K tomu navíc zažijete dobrodružství, které už dnes zná většina lidí jen z knih nebo filmů.

Foto: Pixabay

Anketa

Zvládli byste několikadenní pobyt v přírodě bez mobilního signálu?
Určitě ano
94,4 %
Nevím, ale rád bych to zkusil/a
5,6 %
Ne, neumím si představit být mimo signál
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz