Hlavní obsah
Cestování

Rozměry zavazadel do letadla musíme dodržovat. A nebo ne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pravidla jsou jasně daná a rozměry zavazadel předem známé. Přeměřujete ale před odletem svůj batoh a poctivě platíte, pokud i nepatrně přesáhnete povolený rozměr?

Článek

Ty nejlevnější letenky nízkonákladových společností bývají prodávány s minimálním rozměrem palubního zavazadla a bez dalších doplňujících služeb. Jejich cena je tak na první dojem atraktivní, ale pokud doplňující služby začnete do objednávky přidávat, cena výrazně vzroste. Já to nedělám, kupuji jen jednoduchou letenku. Na krátké lety po Evropě většinou není potřeba odbavené zavazadlo, není potřeba ani platit za výběr místa na palubě, ani za prioritní odbavení. Nedokupuji ani nadrozměrné zavazadlo.

U mnoha nízkonákladových aerolinek hrozí za překročení rozměru zavazadla poměrně tučná penalizace. Za zavazadlo, které se nevejde do přistavené klece před nástupem do letadla můžete jeho majitel zaplatit i 60 euro. Což není málo a umí to pokazit jak náladu před dovolenou, tak i dojem z levně koupené letenky. A je jedno, zda zavazadlo přesahuje o centimetr, nebo o deset. Občas se také na internetu objeví stížnosti ze strany takto postižených cestovatelů a vzápětí mnoho reakcí od lidí, kteří vždy vše pečlivě dodržují, ve smyslu je to pravidlo, které je známé předem a pravidla se mají dodržovat. Je to tak ale skutečně? Opravdu je potřeba dodržovat každé pravidlo? Osobně na tohle celkem kašlu. Zabalím se do batohu, o kterém vím, že povolený rozměr přesahuje, ale větší zavazadlo nedokupuju. Proč? Protože z nějakých 80 letů za poslední roky jsem musel doplácet jen jednou. V 79 případech mi to prošlo, což znamená, že jsem při průměrné ceně 1000 Kč za zavazadlo nad uvedený rozměr ušetřil zhruba 79 tisíc. A to není špatný argument. Pořád se více cítím odpovědný za peněženku svoji, než za peněženku letecké společnosti. Jsem si ovšem vědom, že když mě budou chtít před nástupem do letadla kontrolovat, tak pravděpodobně budu muset doplatit, s tím do toho jdu. Ale finanční motiv není jediným. Tím hlavním je určitá vyváženost. Letecké společnosti jsou poměrně vypočítavé, co se týče tvorby cen. A to doslova. Ony přesně vědí, kdy se kam létá, jaký je zájem o jejich letenky a na základě takových informací kdykoliv mohou upravit cenu. Zároveň také mohou kdykoliv let posunout, nebo zrušit. Co na tom, že vám tím zničí plány. Že třeba v cílové destinaci máte zaplacené ubytování nebo objednané auto, které nemůžete zrušit. Že třeba nestihnete navazující let. Je údělem cestujícího všechno tohle strpět a ještě draze platit za zavazadla v každém směru, když o pár centimetrů přesahují měřící klec, aby dodržel veškerá pravidla jen proto, že pravidla se mají dodržovat? Já to vidím jinak. Tohle pravidlo zkrátka obcházím. Letecké společnosti mi kolikrát zrušily let a překazily nebo zkomplikovaly plány a tohle je zkrátka forma kompenzace. Jinou z nich těžko vymůžu, případně to bude na dlouhé měsíce. A pak, každá letecká společnost má jiná pravidla a rozměry pro příruční zavazadla a opravdu nehodlám pro každou z nich vlastnit speciální zavazadlo jím vyhovujících rozměrů.

Nakonec větší smysl by z mého pohledu dávalo kritérium váhy než rozměru. Odbavujete-li zavazadlo, a to povolenou hmotnost třeba jen nepatrně přesáhne, taky musíte platit nemalou částku. Váží-li můj kufr místo 23 kg třeba 25 kg, pak budu platit za nadváhu a to cenu často vyšší, než 300 Kč za každý kilogram navíc. Ale je už úplně jedno, zda takový kufr přinese osoba, která váží dvakrát tolik, co já. Respektive, pokud taková osoba přinese kufr v povoleném intervalu do 23 kg, pak nebude platit navíc vůbec nic. Co takhle vážit kufr i s jeho majitelem? A pokud celková váha přesáhne třeba 130 kg, pak se teprve musí připlatit. Pokud je váha tak zásadní, jak aerolinky často argumentují, pak se nelze tvářit, že každý pasažér váží stejně.

Anketa

Platíte předem za nadrozměrné zavazadlo?
Ano, vždy poctivě
14,7 %
Někdy ano
7,9 %
Ne, neplatím nikdy
77,4 %
Celkem hlasovalo 278 čtenářů.

Zdroje:

Webové stránky Ryanair - Centrum pomoci - Poplatky

Webové stránky Za Letem - Vyhněte se tučným poplatkům na letišti! Co je potřeba vědět o příručních zavazadlech do letadla?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz