Hlavní obsah
Cestování

Saúdská Arábie. Odhalte tajemství pod závojem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Batuzkar

Smysl pro humor Saúdům ani velbloudům nechybí

Stane se z uzavřeného království turistický ráj? Královská rodina si uvědomuje, že příjmy z ropy nevystačí věčně a mohutnými investicemi i společenskými změnami se snaží budoucí příjmy více diverzifikovat. Jaká může být dovolená v Saúdské Arábii?

Článek

Království Saúdská Arábie (SA, nebo KSA) se světu otevřela až v průběhu roku 2019, kdy začala poprvé vydávat turistická víza, aby jejich výdej po několika měsících kvůli pandemii covidu opět pozastavila. Znovu se víza začala vydávat až koncem roku 2021. Teprve zavedení nových leteckých linek do arabských měst z Vídně, Budapešti, Říma a dalších evropských letišť v druhé polovině roku 2022 udělalo z Arábie cíl mnoha českých cestovatelů a dobrodruhů. Před zavedením turistických míst bylo možné v Saúdské Arábii pobývat na pracovní vízum. Co je tedy dobré o této zemi vědět?

Rozloha Saúdské Arábie je zhruba 30× větší, než rozloha České republiky, ale počet obyvatel je v porovnání s ČR jen asi 3× větší. SA kontroluje odhadem 20% světových zásob ropy, ale je i velmocí v pěstování datlí a první místo ji patří i v žebříčku smrtelných dopravních nehod. Hned na dohled jsou v této statistice všechny ostatní země Arabského poloostrova.

Foto: Batuzkar

Historie Saúdské Arábie na plátně

Před rokem 1938 byla Saúdská Arábie jednou z nejchudších zemí světa, jejíž příjem tvořil hlavně obchod s velbloudy. Poté však byla objevena ropa a Arábie se naopak stala jednou z nejbohatších zemí světa a společnost Saudi ARAMCO největší ropnou společností světa. Vývoz ropy dnes tvoří okolo 70 % příjmů SA.

SA nemá ústavu, vychází ze systému náboženského práva Šáríja. Islám v Saúdské Arábii je sunnitský. Ten tvoří většinu v rámci zastoupení islámu na celém světě. Druhá větev, šíité jsou zastoupeni hlavně v Iránu, Ázerbájdžánu a na několika územích v Turecku, Iráku, Jemenu, nebo Afghánistánu. Rozdíl mezi oběma větvemi spočívá hlavně v uznání následovníka proroka Mohameda. Sunnité uznávají zvoleného chalífa, kdežto šíité člena Mohamedovy rodiny. Sunnité se považují za jediné správné muslimy, jejich pojetí víry je i mnohem striktnější. V rámci organizací ISIS, nebo Al-Káida tvoří většinu právě sunnité.

Bohatá země se striktními pravidly?

Arábie je díky těžbě ropy a plynu jednou z nejbohatších zemí na světě. Pokud ale čekáte, že v SA jezdí každý v Lamborghini, není nic vzdálenějšího pravdě. Vozový park je standardní, možná oproti Evropě více tvořen terénními auty. Luxusní supersportovní auta zase tolik k vidění nejsou. Ve velkých městech jsou oblíbená nákupní centra s luxusními obchody, ale lidé na venkově žijí spíše tradičním způsobem života a živí se pastevectvím nebo chovem velbloudů a o nějakém životě v luxusu si mohou nechat jen zdát. Většina bohatství, jak to tak bývá, je soustředěna do rukou úzké skupiny lidí, kteří už ví nejlíp, jak s ním naložit. V Arábii se jedná o královskou rodinu, která díky pohádkovým příjmům nechává stavět moderní budovy nebo celá města, jak to má být i v případě výstavby futuristického lineárního města Neom.

Foto: Batuzkar

Tržiště v Rijádu

Arábie v posledních letech také prošla mnoha reformami. Ženy již smí řídit auto, nově se pořádají koncerty, staví se kina, rozvolnila se pravidla pro oblékání, nebo se někteří kluci procházejí po plážích ruku v ruce. Nic z toho by ještě před několika málo lety nebylo myslitelné. Náboženská policie Mutava, která dohlížela na přísné dodržování tradic a morálních hodnot, dnes téměř pozbyla svůj význam. Saúdská Arábie je ovšem nadále absolutní monarchií a základem systému práva je šaría. Trest smrti není ničím výjimečným, jen v době mé návštěvy bylo popraveno asi 80 lidí. Nejhoršími zločiny jsou pašování drog, zřeknutí se islámu nebo třeba cizoložství. Pokud se ale těmto činnostem v SA vyhnete, máte docela velkou šanci se vrátit v pořádku domů.

Foto: Batuzkar

Luxusní obchody v Kingdom Center

Níže je k dispozici i krátký film z putování po Saúdské Arábii. Můžete tak pohodlně nakouknout třeba do Medíny, Rijádu, Džiddy, nebo se podívat, kde bydlel slavný Lawrence z Arábie. Pokud se Vám film bude líbit, odběr kanálu bude milé poděkování a zároveň Vám neutečou ani další připravované záběry ze zajímavých míst naší planety.

Vzhledem k rozloze Saúdské Arábie se jistě nabízí otázka, kam se vydat a kam případně ne. Vyplatí se vidět Rijád, nebo Medinu? Nebo třeba Dammám, kde byl první ropný vrt v historii SA a kam se dá letět třeba z Vídně. Snad k rozhodování poslouží informace o některých navštívených místech níže. A aby to rozhodování nebylo zase tak snadné, tak za zvážení zcela jistě bude stát i kaňon Wadi Lajab, pozůstatky nabatejského osídlení Al Ula, nebo třeba sopečná kráter Al Wahbah.

Jeddah

Foto: Batuzkar

Jeddah

Jeddah, nebo též Džidda je po Rijádu druhé největší město v Saúdské Arábii. Je domovem pro téměř 4 miliony lidí a vstupní branou do Mekky pro miliony dalších věřících. Letiště v Džiddě má i samostatný terminál pro poutníky, kteří každoročně přijíždějí vykonat pouť do Mekky a Medíny. Ročně toto letiště odbaví téměř 18 milionů cestujících, pro srovnání Letiště Váslava Havla odbaví kolem 4 milionů. Historické centrum Džiddy je zapsané na seznamu Unesco, některé domy jsou staré až 500 let, jinak je Džidda moderním a prosperujícím městem. Nachází se v ní nejvýše stříkající fontána na světě a brzo možná i nejvyšší budova na světě, Jeddah Tower. Jeddah Tower má být první budovou, která pokoří výšku 1 kilometru. Dosud nejvyšší budova světa, Burj Chalífa v Dubaji měří 828 metrů. Stavba Jeddah Tower byla zahájena v roce 2013 a nyní již měla být dokončena, ale termín dokončení byl přesunut na neurčito. Důvodem je mimo jiné i propadání budovy do země vlivem její ohromné tíhy. Fontána krále Fahda tryská vodu do výšky až 260 metrů a je zapsaná v Guinessově knize rekordů jako nejvýše stříkající fontána na světě. V provozu je od roku 1985. V Džiddě se také nachází jediné veřejně akvárium v Saúdské Arábii, Fakieh Aquarium. Kdo má rád formuli 1, může v Džiddě navštívit závody, protože právě v tomto městě se nachází okruh Velké ceny Saúdské Arábie.

Foto: Batuzkar

Fontána krále Fahda

Medina a Mekka

Foto: Batuzkar

Medina. V mešitě pod zelenou kopulí je hrob proroka Mohameda

Mekka, Medína a Jeruzalém jsou tři nejvýznamnější místa islámu. Dvě z nich se nacházejí v SA v relativně blízkém okolím Džiddy, Jeruzalém pak v Izraeli. Mekka leží necelých 100 km a Medína asi 400 km od Džiddy. V Mekce se prorok Mohamed narodil, v Medíně umřel a je pochován a ze Skalního dómu v Jeruzalémě pak měl vstoupit na nebesa. Do mešit v Jeruzalémě a Medíně mohou vstoupit jen muslimové, ale jinak je možné se pohybovat v jejich nejbližším okolí i pro nemuslimy. Do celé Mekky ale nemuslimové vstoupit nemohou vůbec. Historie sice pamatuje případy, kdy se i toto stalo, ale rozhodně nešlo o běžné situace. Několik cestovatelů a badatelů z dřívějších dob se do Mekky dostalo v přestrojení za muslimy. V roce 1979 pak v Mekce zasahovalo francouzské komando proti povstalcům, kteří Velkou mešitu obsadili a požadovali svržení vlády Saúdů.

Pouť do Mekky by měl alespoň jednou za život absolvovat každý muslim, pokud mu v tom nebrání objektivní překážky. Taková pouť má své náležitosti. Poutníci do Mekky přicházejí ve zvláštním oděvu, který se nazývá ihrám. Ten je složen ze dvou kusů bílé látky, připomínající ručník, nebo osušku. Jeden kus mají poutníci omotaný kolem pasu a druhý přehozený přes ramena. Ženské ihrámy zahalují i hlavu. Poutníky v ihrámu je možné spatřit i v letadlech, nebo autobusech mířících do SA. Pro muslimy z jiných zemí se vydávají speciální poutnická víza. S tím by se nemělo jezdit nikam jinam než do Mekky, nebo případně Medíny. Naopak s běžným turistickým vízem se zase nesmí vykonávat pouť. Při vstupu do Mekky jsou poutníci kontrolování, zda jsou skutečně muslimové. Například v dokladech SA je přímo víra uvedena. Pouť do Mekky se nazývá Hadždž a ten, který ji vykoná, se pak může honosit titulem Hadži. Poutí do Mekky se z věřícího sejmou jeho hříchy. Mnoho z nich se tak vydává z praktických důvodů vykonat tuto pouť až ve stáří.

Foto: Batuzkar

Automaticky otevírané slunečníky chrání v Medině věříce před sluncem

Yanbu

Foto: Batuzkar

Dům Lawrence z Arábie v Yanbu

Yanbu mělo historický význam během bojů v první světové válce, neboť se v tomto městě nacházela základna britských a arabských vojsk bojujících proti Osmanské říši. Působil zde i britský důstojník Thomas Edward Lawrence, známý jako Lawrence z Arábie. V Yanbu se zachoval dům, který zde obýval, ale i řada dalších domů historického jádra města. Dnes slouží Yanbu jako významný přístav, ale disponuje i letištěm. Mezi Yanbu a Medinou se nachází několik zajímavostí, například Al Mubarak Village, což je poměrně rozsáhlá oblast plná ruin, které je možné volně procházet a prozkoumat. Yanbu leží jen nějakých 250 km od Mediny, což v Arábii není žádná velká vzdálenost. Návštěva tohoto města se tak tedy relativně snadno dá spojit právě s návštěvou Mediny.

Gizan a Farasan

Foto: Batuzkar

Gizan, Turks Castle

Do Gizanu (někdy psáno i Jazan) míří cestovatelé hlavně kvůli návštěvě ostrovu Farasan, který je označován jako perla Rudého moře. Ve skutečnosti tento ostrov není příliš zajímavý. Nachází se na něm hotely, ale cesty k nim se teprve staví. Na plážích nikdo není, moře je mělké a zajímavostí na samotném ostrově také moc nenajdete. A to samé platí i pro Gizan. Na hlavní ostrov dvakrát denně vyplouvá z Gizanu trajekt. První v 7 hodin ráno, druhý někdy kolem 15 hod. Cestu platí vláda, na hlavní ostrov se tak dostanete z Gizanu zdarma. Zdarma vám také trajektem převezou i auto. Jen je potřeba být v přístavu s předstihem kvůli vyřízení místenky. Před vstupem na loď se prochází pasovou kontrolou a kontrolou zavazadel, obdobně, jako tomu bývá na letištích. Pas je potřeba i k objednání místenky na trajekt. Hned v přístavu na hlavním ostrově si lze pronajmou menší lodičku a vyrazit na některý z menších ostrůvků kolem, kde lze šnorchlovat. Hlavní ostrov má evidentně ambice stát se turisticky významným místem, ale protože je toto odvětví v SA poměrně mladé, tak je i místem ne zcela připraveným.

Gizan oproti Rijádu, nebo Džiddě není ani moderní a ani bohaté město. Mimo hlavní třídu plnou obchodů, restaurací a neonových nápisů naopak působí spíše zanedbaně a polorozbořeně. Ze zajímavých míst nabídne Turks Castle nebo Heritage Village se zábavním parkem v sousedství.

Foto: Batuzkar

Ostrov Farasan

Riyadh

Foto: Batuzkar

Kingdom Centre

Hlavní město Saúdské Arábie leží uprostřed pouště a žije v něm okolo 8 milionů obyvatel. Rijád je moderní velkoměsto s několika ikonickými budovami. Nejznámější je zřejmě Burj Al-Mamlakah, neboli Věž Království, která svým tvarem připomíná otvírák na pivo. Výška budovy je 302 metrů a v posledním patře se nachází spojovací most, kam se lze za nějakých 400 Kč dostat dvěma rychlovýtahy. Sky Bridge, jak se tento koridor nazývá, je v noci osvětlen a mění barvy.  V dolních patrech se nachází obchodní centrum s luxusními obchody, ve vyšších pak třeba restaurace. Zajímavým místem je i z hlíny vystavěná pevnost Al-Masmak. Ta byla postavena ve druhé polovině 19. století a chránila Rijád před nájezdy nepřátel. Dnes je v pevnosti muzeum věnované historii Rijádu a Saúdské Arábie. V nejbližším okolí se pak nachází několik bazarů nebo restaurací. Místo je to velmi oblíbené a hlavně večer je plné lidí. Na místních bazarech pak lze vidět smlouvání a dražení různých předmětů, které dokáží přerušit snad jen pravidelné modlitby.  Na okraji Rijádu pak vzniká rozlehlý skanzen Diriyah, v podstatě celé město z hliněných domů, s pevností, trhy a dalšími aktivitami, které by měly živě ukazovat arabskou historii a kulturu. Vypadalo to velmi slibně, SA do projektu investovala v přepočtu stovky miliard korun, ale v době mé návštěvy toto místo ještě nebylo dokončeno. Mělo by být hotovo snad během příštího roku.

Foto: Batuzkar

Pevnost Al-Masmak v Rijádu

Thumamah

Foto: Batuzkar

Mladý velbloud na farmě Thumamah

Za Rijádem se pak nachází poušť Thumamah, která je zároveň národním parkem. Zaujme oranžovým zbarvením písku, ale bohužel také všudypřítomným poházeným bordelem. Plastové lahve, obaly a další odpad je často vyhazován na zem. Hlavně kolem silnic bude těžké najít kus pouště, který by takto nebyl vylepšen. To ale neplatí jen pro Thumamah, ale i pro řadu dalších míst. Jestli je tedy něco, co bych hodnotil na Arábii negativně, pak je to právě neschopnost nebo neochota neznečišťovat si vlastní zem více, než je nutné. V celé oblasti národního parku Thumamah se nachází řada kempů, kde si můžete domluvit jízdu po poušti na čtyřkolkách, na velbloudech, nebo třeba kempovat. Dají se najít i různé pouštní stavby nebo celé hliněné vesničky. Na druhém konci pouště směrem od Rijádu se pak nachází trh s velbloudy. Množství ohrad, snad tisíce kusů těchto zvířat, obchody s velbloudím masem, nebo mlékem. Kdo má rád tato zvířata, bude se mu tohle místo jistě líbit.

Foto: Batuzkar

Trh s velbloudy

Foto: Batuzkar

Obchodování na ulici v Rijádu

Saúdská královská rodina

Foto: Batuzkar

Královská rodina Saúdů

Královská rodina čítá tisíce členů, odhaduje se kolem 25 000. Z nichž ale jen okolo 100 zaujímá nejvýznamnější funkce v řízení. Jedná se zřejmě o nejbohatší rodinu světa. Britská královská rodina je několikanásobně „chudší“. Faktickým vládcem KSA je princ Muhammad bin Salmán. V posledních letech prosadil řadu reforem, povolil například ženám řídit a pracovat a zrušil povinnost nošení šátku.

Vztahy uvnitř Arábie i královské rodiny ale nejsou vždy jednotné a existují skupiny, které proti sobě brojí. Příkladem mohou být Wahábité, kteří jsou vyznavači nejpřísnějšího islámu. S klanem Saúdů jsou v podstatě nepřátelé, také proto, že Saúdové se přátelí s USA a USA je zase spojencem Izraele. Wahábité jsou následovníci učení Abdala ibn Wahaba, který v 18. století společně se sjednotitelem a zakladatelem prvního Arabského království, Muhammadem ibn Saúdem šířil myšlenky přísného výkladu islámu. Mezi ně například patří odvrácení se od islámu, nebo zanedbávání jeho studia, zpochybňování toho, co dělal prorok Mohamed apod. Wahábismus byl inspirací i pro teroristické organizace Islámský stát nebo al-Káida.

Jedním ze zakladatelů této organizace byl i Usáma bin Ládin, který se narodil v hlavním městě SA, Rijádu. Bin Ládin se narodil do významné a bohaté rodiny. Jako mladý studoval v Džiddě ekonomii a management, ale po vpádu sovětské armády do Afghánistánu se začal angažovat v této válce a výrazně díky zděděnému majetku podporoval mudžáhidy bojující proti sovětům. V roce 1991 byl Usáma ze Saúdské Arábie vypovězen za protivládní činnost. Přesunul se do Súdánu a začal se angažovat proti rodu Saúdů a proti USA. Jeho činy i osud jsou od té doby už poměrně známé.

A jaká byla Saúdská Arábie?

V první řadě je potřeba říct, že bezpečná a plná usměvavých a pohostinných lidí. A ani na silnicích při řízení auta to nebylo tak zlé, jak by snad statistiky nehodovosti vypovídaly. Hlavně mezi městy není téměř žádný provoz, naopak silnice jsou kvalitní. V Saúdské Arábii najdeme spoustu zajímavých míst, ať už přírodního charakteru, nebo historického. Díky tomu, že ji cestovatelé teprve začínají objevovat se často stane, že se o tato zajímavá místa nemusíme dělit s davy turistů. Nevýhodou je ale v tomto směru rozloha země. Arábie je obrovská a cesta po ní zabere hodně času. Pokud ho ale máte a přemýšlíte kam se vypravit, tak KSA může být zajímavou variantou.

Saúdská Arábie ve fotografiích

Foto: Batuzkar

Opice si zastavují auta a loudí po řidičích něco k snědku

Foto: Batuzkar

Arabská žena

Foto: Batuzkar

Kvalitní velbloud se pozná i podle pysku

Foto: Batuzkar

Thumamah, opuštěné osídlení

Foto: Batuzkar

Nákupní centra jsou důležitým místem společenského života v Arábii

Foto: Batuzkar

Historické centrum Džiddy

Foto: Batuzkar

Sky Bridge v Kingdom Centre v Rijádu

Foto: Batuzkar

Jeddah

Zdroje faktografických a demografických údajů:

Wikipedia.org

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sa%C3%BAdsk%C3%A1_Ar%C3%A1bie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám