Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senátorka Hamplová jako obránce svobody projevu. Svět se zbláznil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Společnost pro obranu svobody projevu, která působí v zemi, kde nikdo svobodu projevu neomezuje již v listopadu vybere vítěze své ankety.

Článek

Jednou z nominovaných je i senátorka Zwyrtek Hamplová, známá šiřitelka dezinformací, která je navíc jako senátorka placená státem. Ačkoliv sama na svých sociálních sítích blokuje každého, kdo nesouhlasí s jejími „jinými názory“, neváhá se s hrdostí přihlásit k nominaci v anketě, která by alespoň podle svého názvu měla svobodný projev chránit. Podobné iniciativy za zachování svobody projevu by jistě zasloužily uznání v době totalitní, ve které byla svoboda projevu skutečně potlačována. V době, kdy každý může svůj názor veřejně vyjevit podobné aktivity působí přinejmenším zvláštně. To, že se svobodně lze vyjádřit ke všemu ovšem neznamená, že by za své vyjádření jeho autor neměl nést odpovědnost. Poplašné zprávy opravdu nelze šířit svobodně a vydávat je za jiný názor. Je snad ona odpovědnost za své činy to, proti čemu pořadatelé této ankety brojí? Nikdo přece nemůže čekat, že jakýkoliv výplod choré mysli bude hned otištěn na titulních stránkách všech deníků. To, že se tak neděje také ale neznamená, že existuje cenzura a je potlačován svobodný projev. V takovém případě se jedná spíše o přirozenou selekci a izolaci lokálního blázna. Ale samotné právo blázna vyjádřit se nijak potlačeno není.

Mnozí lidé zjevně nechápou, že svoboda se projevit s sebou nese i možnost svobodně se neprojevit. A pokud k nějakému projevu dojde, zvláště zastává-li autor projevu veřejnou funkci, musí být připraven za svůj projev nést následky. Bude-li systematicky hlásat nepravdy, které mají potenciál škodit lidem, nebo společnosti, je jedině dobře, pokud nebude zván k debatám, nebude publikován, nebo bude dokonce omezován. A jistá služba je to i pro něj, neboť se díky tomu méně lidí dozví o morálních a mentálních nekvalitách takového člověka.

Přiznáme-li si, že probíhá něco jako informační válka, s cílem destabilizovat a oslabit společnost, pak je zřejmé, že se společnost proti těmto tendencím musí bránit a omezování škodlivých zdrojů je jednou z cest. Ale omezování dezinformačních webů, nebo neposkytnutí prostorů lidem šířícím nesmysly není cenzura. Je to nutná obrana proti informační agresi. Mnoho lidí zjevně nemá mentální kapacity na rozpoznání úmyslně šířených nepravd, snadno se nechají ovlivnit a zmanipulovat. A zmanipulovaní lidé na základě mylných představ a postojů mohou hlasovat ve volbách, a ovlivnit tak směřování celé země.

Samotná anketa SOSP působí jako obskurní cena pro dezoláty, kteří se sami mezi sebou potřebují utvrdit a povzbudit ve svém hrdinném boji ve svobodné společnosti za svobodu projevu, který svobodný je. Seznam nominovaných ještě zveřejněn nebyl, ale z ohlasů na sítích je patrné, že mezi nimi bude i Jindřich Rajchl a další představitelé politické a společenské žumpy. Pro normálního člověka by už jen samotná nominace mezi taková jména byla ostudou, ale paní senátorka je na ni dle vlastních slov patřičně hrdá a těší se i na samotný večírek spojený s předáváním cen.

Paradoxní je, že lidé stěžující si na cenzuru jsou algoritmem sociálních sítí předhazováni čtenářům téměř denně. Pravidelně tak máme možnost vidět, kam až se posouvá dno některých jedinců a co vše jsou schopni hlásat a udělat, aby se zviditelnili. Naopak lidé moudří a umírnění jsou těmito algoritmy potlačováni a pokud je člověk nehledá cíleně, pak mu sítěmi nabídnuti nejsou. Ale stěží to lze označit za cenzuru. Je známo, že bizár zaujme a má vyšší sledovanost, což znamená i vyšší zisky za zobrazované reklamy.

Zdroje:

https://www.sosp.cz/

https://www.zasvoboduprojevu.cz/

https://neovlivni.cz/policie-resi-dezinformacni-prispevek-ktery-sdilela-senatorka-hamplova/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-senatorka-hamplova-sirila-hoax-o-tuberkuloze-40423572

https://www.denik.cz/z_domova/covid-dezinformace-jana-hamplova-vladimir-cizek-socialni-site.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz