Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stát podporuje cizí občany, na vlastní kašle. Pravda, nebo lež?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Poslední dobou zaznívají hlasy, že náš stát radši podporuje cizí občany a na ty vlastní z vysoka kašle. Jak je to ale doopravdy? Kolik dává ČR na pomoc Ukrajině a kolik vlastním lidem?

Článek

Tak, jako už to v těchto případech bývá, pravda je samozřejmě jinde, než v projevech uřvaných populistů a jejich podporovatelů. Česká republika vynakládá ohromné množství finančních prostředků na podporu svých občanů. Důkazem nám budiž zveřejněný rozpočet České republiky za rok 2023 v porovnání s pomocí, která byla určena Ukrajině od začátku války a poloviny roku 2023.

Dle slov premiéra Fialy nás k polovině roku 2023 stála pomoc Ukrajině necelých 40 miliard korun. Z toho bylo 13 miliard využito cíleně na pomoc uprchlíkům, 7 miliard putovalo do systému veřejného pojištění a dalších 7 jako příspěvek na bydlení. Asi 8 miliard činila hodnota vojenské techniky, která byla Ukrajině poskytnuta. Velká část z těchto 40 miliard ani neputovala na Ukrajinu, ale zůstala u nás, například v rozpočtech obcí, které poskytly ubytovací kapacity.

Srovnáme-li tyto platby s výdaji státního rozpočtu, na důchody a sociální dávky občanům ČR, zjistíme, že přímo našim lidem bylo jen za rok 2023 na důchodech vyplaceno 858 miliard korun. Oproti roku 2022 se jedná o navýšení o 83 miliard. A další stovky miliard jsou vypláceny v rámci jiných podpor a transferů obyvatelstvu. Celkový rozpočet ČR za rok 2023 dosáhl 2223 miliard korun, z čehož pouhých 40 miliard činila ona pomoc Ukrajině. Samozřejmě ne každý si umí tak velká čísla představit. Tedy pro lepší pochopení situace je to stejné, jako by účastník reality show výměny manželek dostal za účast v pořadu odměnu 100.000 korun, z toho by 1.800 Kč věnoval na charitu, 98.200 Kč si nechal pro sebe a doma si stěžoval, že sám nedostal skoro nic a charita skoro všechno.

Zdroje:

https://www.mfcr.cz/cs/rozpoctova-politika/statni-rozpocet/rozpocet-v-kostce/statni-rozpocet-v-kostce-2023-50699

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/120512/premier-fiala-pomoc-ukrajine-zatim-stala-38-miliard-mnoho-miliard-se-ale-vraci-zpet-do-ceskych-kapes.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám