Hlavní obsah
Cestování

Ukrajina: Jak vypadala před válkou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Batuzkar

Rodina mať se tyčí nad Kyjevem. Americkou kolegyni, sochu Svobody, převyšuje téměř o 20 metrů

Poznejte Ukrajinu před tím, než její pole začaly orat ruské tanky. Obrazem i slovem z několika výprav do země, o které se dnes tolik píše a mluví.

Článek

O Ukrajině se toho během posledních měsíců napsalo mnohé, nejčastěji v souvislosti s boji a situací na frontě. Před válkou to ale byla úžasná destinace k poznávání a cestování a takovou bych ji chtěl na několika fotografiích i ukázat.

Foto: Batuzkar

Kyjev je jedno z nejzelenějších měst Evropy

Poprvé jsem měl možnost navštívit Ukrajinu v roce 2013. Tehdy jsem se autem vydal z Kyjeva přes Cherson na Krym, kde jsem se několik dní pohyboval po jeho jižním cípu, mezi Jaltou, Aluštou a Sevastopolem a následně jsem se přes Oděsu vrátil zpět do Kyjeva. Naposledy jsem podobnou cestu podnikl v roce 2021, kdy jsem z Kyjeva zamířil přes Dnipro, Záporoží a Melitopol k Heničesku na břehu Azovského moře a přes Skadovsk a ostrov Džarylgač do Oděsy a následně opět do Kyjeva. V mezidobí jsem několikrát navštívil Kyjev a jednou i místo havárie jaderné elektrárny V. I. Lenina, více známou jako Černobyl. Z těchto cest pocházejí záběry i mé zkušenosti s Ukrajinou.

Kyjev

Do Kyjeva jsem se vždy rád vracel, věděl jsem kam zajít na kvas, nebo výborný boršč a bavily mě atrakce a atmosféra města. Mezi nejzajímavější místa patří náměstí Majdan, Kyjevskopečerská lávra, Chrám sv. Michaila, Chrám sv. Sofie a spousta dalších chrámů, monumentální památník Rodina Mať, nebo nábřeží Dněpru u říčního přístavu. V ulicích města bylo vždy živo, ať už se jednalo o vystoupení pouličních umělců, nebo organizované sportovní akce.

Foto: Batuzkar

Sláva Ukrajině, hrdinům sláva. Kyjev, 2016

Foto: Batuzkar

Typický obrázek z kyjevských ulic. Kyjev, 2021

Foto: Batuzkar

Obchodní dům Globus. Milovníkům adrenalinu a rozdrzených kostrčí sloužila jeho střecha jako skluzavka

Foto: Batuzkar

Chrám sv. Michaila patří k nejvýznamnějším památkám hlavního města. Kyjev, 2016

Foto: Batuzkar

Majdan a hotel Ukrajina v pozadí. Kyjev, 2017.

Foto: Batuzkar

Universita Tarase Ševčenka. Kyjev

Foto: Batuzkar

Kyjev je městem parků. Často v nich probíhaly různé kulturní události. Kyjev, 2016

Foto: Batuzkar

SU-25 v muzeu Olega Antonova v Kyjevě. I tyto stroje jsou na ruské straně nasazovány k bojům.

Foto: Batuzkar

Večerní Kyjev, 2021

Foto: Batuzkar

Majdan. Zde došlo v roce 2014 k protestům a krvavým střetům. Kyjev, 2021

Foto: Batuzkar

Chrám svatého Ondřeje. Kyjev, 2021

Foto: Batuzkar

Městská pláž na březích Dněpru. Kyjev, 2021

Foto: Batuzkar

Městská pláž v Kyjev, 2021

Oděsa

Město bylo založeno Kateřinou Velikou a svého času patřilo mezi největší města a kulturní centrum Ruského impéria. V dnešní době je Oděsa významným přístavem a letoviskem. Pod městem je vyhloubena rozsáhlá síť katakomb, ze kterých se nejdříve těžil kámen pro stavbu města. Za druhé světové války katakomby sloužily jako útočiště partizánům. Kvůli husté síti katakomb Oděsa nemá a ani nemůže mít metro.

Mezi významné památky patří budova opery. Ta byla inspirována budovou opery v Drážďanech a mezi další díla jejich autorů patří třeba divadlo v Brně, nebo divadlo v Karlových Varech.

V Oděse se nachází i Potěmkinovy schody, které proslavil i film Křižník Potěmkin režiséra Sergeje Ejzenštejna.

Foto: Batuzkar

Budova opery v Oděse byla inspirována operou v Drážďanech.

Foto: Batuzkar

Opera v Oděse, 2013

Foto: Batuzkar

Černé moře. Oděsa, 2016

Foto: Batuzkar

Molo v Černém moři. Oděsa, 2016

Foto: Batuzkar

Oděsa byla proslulá nočním životem. Ve vyhlášených klubech jako Itaka, nebo Ibiza se bavili tanečníci nejen z Ukrajiny

Foto: Batuzkar

Pláž Arcadia je plná nočních klubů a restaurací.

Foto: Batuzkar

Pláž Lanžeron v Oděse, 2016

Foto: Batuzkar

Oděsa, 2016

Foto: Batuzkar

Západ slunce nad oděským přístavem.

Foto: Batuzkar

Potěmkynovy schody v Oděse. Pod schody bylo instalované plátno, na které se promítal y filmy během filmového festivalu. Oděsa, 2021

Foto: Batuzkar

Potěmkinovy schody a nákladní přístav. Oděsa, 2021

Foto: Batuzkar

I Oděsa má své problémy. Oděsa, 2016

Foto: Batuzkar

Vlakové nádraží v Oděse. Přistaven noční vlak do Kyjeva. Oděsa, 2016

Foto: Batuzkar

Centrum Oděsy lákalo k procházkám i návštěvám kaváren a restaurací.

Foto: Batuzkar

Největší ukrajinský přístav. Oděsa, 2021

Dnipro (Dněpropetrovsk)

Dněpropetrovsk byl za dob Sovětského svazu zakázaným městem. Vstoupit do něj mohli jen lidé, kteří v něm žili, nebo držitelé povolení. Důvodem byla snaha o utajení tohoto místa a hlavně továren, které se v něm nacházely. Ty byly zaměřené na vojenský a kosmický výzkum a výrobu. V roce 2016 došlo ve smyslu dekomunizace Ukrajiny k přejmenování města na Dnipro, protože „petrovsk“ odkazoval na jméno komunisty Grigorije Petrovského.

Foto: Batuzkar

Hotel Parus v Dnipru. Nikdy nedokončené dědictví po Sovětském svazu. V posledních letech lákal hlavně milovníky urbexu. Dnipro, 2021

Hotel Parus, stejně jako mnoho staveb sovětské éry, spotřeboval množství zdrojů, ale nikdy nebyl uveden do provozu. A už ani nikdy nebude, protože řeka Dněpr podemílá jeho základy. Odhaduji, že i jeho odstranění by bylo natolik nákladné a náročné, že se prostě jednou zřítí do řeky. Do té doby bude radost dělat jen milovníkům adrenalinu a opuštěných staveb. Nejsnadnější přístup do něj je prý v zimě, když se kolem hotelu na straně od řeky vytvoří led. Přes něj se pak na pozemek lze dostat. Pozemní cestu za plotem s ostnatým drátem hlídají psi a o žádné přítulné plemeno se opravdu nejedná. Další nástraha může čekat uvnitř hotelu, v přízemí do prvního patra byly odstraněny schody.

Foto: Batuzkar

Rybáři na březích Dněpru, čtvrté nejdelší řece v Evropě. Dnipro, 2021

Foto: Batuzkar

Scéna letního divadla v parku Lazara Globy z poctivého železobetonu. Dnipro, 2021

Záporoží

Záporoží je něco jako Ostrava krát dvě. Průmyslové a hutnické město se zhruba 700 tisíci obyvateli. Záporoží proslavila výroba automobilů Záporožeč, nebo leteckých motorů v závodě Motor Sič. Součástí závodu je i muzeum. U Záporoží se nachází i nejvýkonnější jaderná elektrárna v Evropě Energodar, disponující 6 bloky a nejvýkonnější vodní elektrárna v Evropě DněproGES. Záporoží též bylo centrem Kozáků, především tedy ostrov Chortycja. Na něm se nachází zrekonstruovaná dřevěná osada připomínající život v tehdejší době.

Foto: Batuzkar

Skanzen záporožských kozáků. Záporoží, 2021

Foto: Batuzkar

Vodní elektrárna v Záporoží

Heničesk, Skadovsk, Džarylhač a další místa

Foto: Batuzkar

O původu barev a jejich rozvržení na vlajce Ukrajiny nemůže být pochyb.

Foto: Batuzkar

Heničeské jezero. Oranžová barva je způsobena bakterií, která produkuje karoten, 2021

Foto: Batuzkar

Džarylhači se říká ukrajinské Maledivy. Kolem ostrova se běžně proháněli delfíni

Foto: Batuzkar

Džarylhač při západu slunce, 2021

Foto: Batuzkar

Prodej zavařenin a ovoce podél silnic byl častým jevem. Kdesi za Oděsou, 2021

Foto: Batuzkar

Okresní silnice z Oděsy na Kryvyi Rih. Nebylo to pravidlem všude, ale podobný stav ukrajinských silnic nebyl ničím neobvyklý, 2021

Černobyl a Ruský datel

O havárii jaderné elektrárny Černobyl toho bylo napsáno a natočeno mnohé. Jisté je, že to byl jeden z hřebíčků do rakve Sovětského svazu. Postupně se z místa stala turistická atrakce. Do zóny se jezdívalo v doprovodu průvodců a před vstupem byl obchod se suvenýry. V kontextu toho některé cestopisy a reportáže navozující dojem ohromné osobní statečnosti autora z výpravy do zóny smrti vypadají docela srandovně. Jak vypadala zóna jen pár měsíců před tím, než si v její nejzamořenější oblasti (kam byl přístup zakázán) ruští nájezdníci vyhloubili zákopy se můžete podívat ve videu níže. Součástí videa je i impozantní stavba radiolokátoru Duga, který byl přezdívaný jako Ruský datel a je považován ze neoficiální div světa.

Foto: Batuzkar

Atomová elektrárna Vladimíra Iljiče Lenina. Pod sarkofágem na obrázku se nachází reaktor, který v roce 1986 zapříčinil největší jadernou katastrofu. Černobylská zóna, 2021

Foto: Batuzkar

Pohřebiště strojů, které se podílely na likvidaci havárie jaderné elektrárny. Černobylská zóna, 2021

Foto: Batuzkar

Je otázkou kdy a jestli vůbec bude Černobylská zóna ještě přístupná. Ruští okupanti poté, co kempovali v zamořeném Rudém lese, údajně zónu zaminovali.

Krym

Krym je tak nějak v poslední době zvyklý měnit své majitele. V 18. století ho Tatarům přebralo Ruské impérium, od toho si ho za druhé světové války na pár let vzalo nacistické Německo, než ho zpět dobyl Sovětský svaz a v roce 1954 ho začlenil do Ukrajinské SSR. Po rozpadu SSSR náležel Krym Ukrajině až do roku 2014, kdy se ho zmocnila Ruská federace. Krym dlouho sloužil jako letovisko a dovolenkový ráj pro celý Sovětský svaz. Kromě jiných středisek jako Sudak, Jalta, nebo Alušta se na Krymu nachází i slavný pionýrský tábor Artěk. Významným vojenským přístavem pak je Sevastopol.

Foto: Batuzkar

Autobusové nádraží v Krasnoperekopsku. Tam kde začíná Krym, 2013

Foto: Batuzkar

Některé krymské pláže lákaly ke koupání. Nebo k zakotvení ponorky. Krym, 2013

Foto: Batuzkar

Na Krymu byl Vladimír Iljič Lenin nucen přímo hledět na nedalekou restauraci McDonald´s. Jalta, 2013.

Na Krymu se nachází pionýrský tábor Artěk. Tam v dobách největší slávy jezdívaly vybrané děti z celého SSSR, aby se bavily a družily. Protože zájem byl obrovský a míst bylo omezeně, dostávaly se do tábora hlavně děti vysokých úředníků a straníků. Z významných hostů té doby ho ale navštívili třeba Jurij Gagarin, nebo Fidel Castro. O Artěku kolují i zvěsti, že ho Sověti postavili i za účelem promíchání genů mezi různými národy sovětského impéria, k čemuž prý zdárně mezi pionýry a pionýrkami během dlouhých letních večerů docházelo.

Foto: Batuzkar

Artek. Sen všech pionýrů. Tábor Artěk, Krym, 2013

Foto: Batuzkar

Památník osvobození Sevastopolu od nacistů v roce 1944. Po krvavé bitvě vyhnali sověti okupanty z Krymu. Sevastopol, 2013

Foto: Batuzkar

Toulaví psi v Sevastopolu. Tehdy jich bylo v ulicích poměrně hodně. Sevastopol, 2013

Tak různě

Hlavně pro původní zástavbu je typickým jevem nevzhledný a často až havarijní stav společných prostor obytných domů. Samotné bytové jednotky ale vypadají mnohem lépe. To neplatí jen pro Ukrajinu, ale i pro Rusko a další postsovětské země.

Foto: Batuzkar

Zanedbané společné prostory obytných domů jsou v postsovětských zemích častým jevem. Ukrajina není výjimkou. Byty uvnitř budov ale vypadají moderně.

Foto: Batuzkar

Společné prostory řady starších obytných budov jsou si v tomto podobné. Nově stavěné domy už ale mají kabely ukryté v lištách, nebo ve zdech.

Foto: Batuzkar

Nacistický symbol v muzeu v Kyjevě. Jediný, který jsem za celou dobu na Ukrajině viděl. Kyjev, 2021

Foto: Batuzkar

Dopravu v Kyjevě zajišťují i české tramvaje. Kyjev, 2016

Foto: Batuzkar

Skadovsk. Místo rekreace a letních festivalů na břehu Černého moře.

Foto: Batuzkar

Kyjev

Foto: Batuzkar

Oděsa

Foto: Batuzkar

Zaminováno. Tato cedule bude bohužel k vidění i na jiných místech, než jen v muzeu. Kyjev, 2021

Zdroje faktických informací:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ruska-pomsta-v-cernobylu-vojaci-v-rudem-lese-nastrazili-miny/r~a59c369ac6ce11ec94760cc47ab5f122/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Krym#Doprava

https://cs.wikipedia.org/wiki/Od%C4%9Bsa#Pot%C4%9Bmkinovy_schody

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám