Hlavní obsah
Lidé a společnost

Velký benefit je, že mě tu nebijou. Říkal Rus o svém novém pracovním místě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Rusku chybí lidé. Vladimír Putin se proto rozhodl získat nové občany pro svou říši a pozvat do Ruska všechny obyvatele západních zemí, kteří nejsou s životem v nich spokojeni. Přišlo jich asi 400.

Článek

Nedávno se objevila výzva k emigraci do Ruské Federace, mířena na občany západních zemí, kteří nesouhlasí s politikou svých vlád. Dle posledních informací této výzvy využilo několik stovek lidí. Opačnou stranou, tedy z Ruska pryč trvale odešlo přes 650 tisíc lidí, což je výrazný nepoměr a velmi nečekaný výsledek vzhledem k počtům ruských podporovatelů. Co za tímto výsledkem může být? Že by ne vše bylo tak skvělé, jak se snaží vypadat?

Ještě před válkou jsem projížděl Ruskem a zastavil se mimo jiné v jeho hlavním městě Moskvě, kde jsem strávil několik dní. V ubytovně pro turisty, kde jsem tehdy nocoval, bydlelo i několik pracovníků z jiných částí Ruska. S několika z nich jsem měl možnost se pobavit o jejich životě v práci v moskevských továrnách, kde pracovali. Jeden z nich, muž kolem 50 let, mi při vaření mražených pelmeňů vyprávěl o špatných pracovních podmínkách u předešlého zaměstnavatele, ale vyloženě nadšený byl z nové práce. Místo našel v nějaké textilní továrně. Říkal, že sice taky platí málo, ale jako velkou výhodu uváděl, že tam zaměstnancům nenadávají a nebijí je, jako tomu bylo u jeho předchozího zaměstnavatele. Pobíral něco kolem 15.000 rublů, což dle tehdejšího kurzu dělalo nějakých 7.500 Kč měsíčně. Byl to vystudovaný inženýr, obor už si nepamatuji. V Moskvě bydlel na ubytovně a část peněz posílal rodině kamsi k Uralu. Každý večer po práci si ve společné kuchyňce uvařil nějakou základní mraženou stravu. Na větší luxus neměl a vyhlídky na lepší budoucnost taky nebyly moc příznivé.

Podobné zkušenosti s prací v Rusku měli i lidé z Tádžikistánu a Uzbekistánu, se kterými jsem měl možnost mluvit v letošním roce. Mnoho z nich jezdí do Ruska za prací a všichni potvrzovali špatné pracovní podmínky. Málo peněz a šikanu ze strany zaměstnavatelů i ostatních zaměstnanců, etnických Rusů. Mnoho z nich ale nemá jinou možnost, doma práci neseženou. V Rusku ano, ale z části nízké mzdy si musí platit nocleh, něco musí jíst a pít a zbytek v lepším případě pošlou domů. Na to, aby sami mohli za rodinou přicestovat, často nezbývá peněz, ani času.

Samozřejmě nelze generalizovat, zcela bez pochyby se i v Rusku najdou dobré možnosti uplatnění. Ovšem ty jsou často jen pro vyvolené, nebo ty, kteří jsou ochotni, nebo schopni za získání takového místa něco oželet.

Zdroje:

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/126321/toto-neni-divoky-kacer-putin-nabizi-pomoc-zapadnim-emigrantum-do-ruska-kteri-veri-jeho-hodnotam.html

https://www.forum24.cz/putin-nabidl-v-rusku-bezpecne-utociste-lidem-unikajicim-destruktivnim-liberalnim-idealum

https://www.forum24.cz/z-ruska-od-zacatku-valky-odeslo-650-tisic-lidi-a-nevratili-se-duvodem-je-mobilizace-a-represe

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz