Hlavní obsah
Cestování

Vjeli byste do tunelu smrti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Batuzkar

V horách, asi 80 km za hlavním městem Tádžikistánu, se nachází tunel, jehož projetí by se dalo srovnat s ruskou ruletou. A nebyl by to nejnebezpečnější způsob, jak se dostat na druhou stranu.

Článek

Více než 5 kilometrů dlouhá, temná díra v tádžických horách, propojující dvě největší města v zemi. Pokud do ní vjedete, nemáte jistotu, že se živí dostanete ven. Na druhou stranu se místo toho můžete hodiny posouvat po rozbitých horských cestičkách, které každou chvíli zasype lavina.

Foto: Batuzkar

Tunel Anzhob

Tunel byl otevřen v roce 2006, ale ve velmi syrovém stavu. V podstatě se jednalo o vysekanou díru v hoře. V tunelu neexistovalo odvětrávání ani osvětlení a vozovku tvořila tekoucí voda a zaplavené výmoly. Přesto tunel v tomto stavu sloužil svému účelu. Až v roce 2015 proběhla jeho další rekonstrukce a tunel se dostal do stavu, kdy těm, co do něj vjedou, hrozí výrazně menší riziko. Přesto si lze jen stěží představit, že by v tomto stavu mohl být zprovozněn kdekoliv v Evropě.

Foto: Batuzkar

Tunel Anzhob

Před otevřením tunelu se mezi tádžickými městy Dušanbe a Chudžandem obvykle cestovalo skrz sousední Uzbekistán. Ovšem vztahy obou zemí nebyly zrovna ideální, což se promítalo i do různých naschválů na hranicích. Překročit hranice tak znamenalo dlouhé hodiny čekání v kolonách. Další možností bylo překonání horských průsmyků. Zde ovšem hrozilo permanentní lavinové nebezpečí. Při největší lavině pod sněhem skončilo téměř 50 lidí a záchranářům trvalo téměř dva týdny, než se k nim dostali. Až otevření tunelu cestu mezi oběma městy zrychlilo a kupodivu i udělalo bezpečnější. Přesto má tunel smrti, jak se mu přezdívá, na svědomí řadu obětí. Průjezdný byl pouze jeden ze dvou pruhů, protože v tom druhém byla odstavená stavební technika, materiál a nepojízdná auta. Výmoly v tunelu byly schopny utrhnout nápravu nebo prorazit kolo a kdykoliv způsobit jeho ucpání. Navíc byly ve tmě a zaplavené vodou. V tunelu zároveň nebyl žádný ventilátor a kvůli provozu starých nákladních aut byl často plný oxidu uhelnatého. Tedy nic, čím byste chtěli běžet dva a půl kilometru k jeho východu. Tunel, respektive oxid uhelnatý v něm nashromážděný, má na svědomí několik životů mezi cestujícími, kteří uvízli v kolonách, ale i mezi stavebními dělníky, kteří v tunelu pracovali. Pro jakou cestu byste se rozhodli vy?

Foto: Batuzkar

Tunel Anzhob po rekonstrukci

Anketa

Pro jakou cestu byste se rozhodli Vy?
Cesta tunelem
28,6 %
Cesta horskými průsmyky
28,6 %
Cesta přes hranice s mnoha hodinami čekání
42,8 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Tádžikistán

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám