Hlavní obsah
Finance

Vyznáte se v cestovním pojištění?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými produkty cestovního pojištění? Na co si dát pozor a kdy si cestovní pojištění sjednat?

Článek

Vyrážíte často do zahraničí? A spoléháte více na cestovní pojištění, nebo na štěstí a náhodu?

Byla by chyba si myslet, že cestovní pojištění, nebo pojištění obecně je všech případech samospásné, a pokud jsme si ho uzavřeli, ochrání nás před dopadem všech nepříjemných událostí. Není to tak, nikdy to tak nebylo a nebude. Jsou případy, kdy i skvělé pojištění v nejvyšší variantě situaci nezachrání, ale je jich minimum v porovnání se situacemi, kdy pojištění zmírní, nebo zcela eliminuje finanční dopady způsobené nějakou nahodilou událostí. Pokud už k takové události může dojít, pak i to nejlepší cestovní pojištění je jen polovina mince. Tou druhou je naše vlastní, zodpovědné chování. V praxi to znamená třeba používání ochranných pomůcek, řízení jen těch dopravních prostředků, na které máme oprávnění, byť by nám ho v půjčovně půjčili i bez něj (v ČR smíme řídit skútr do objemu 125 ccm na oprávnění typu B, ale například v Řecku se stejným oprávněním smíme řídit skútr jen do objemu 50 ccm). Znamená to i zvýšenou ostražitost v případě konzumace alkoholu, nebo dalších látek s podobným účinkem, zodpovědnost v případě výpravy do neznámého terénu a spoustu dalších situací, které můžeme vhodným a včasným úsudkem sami ovlivnit. Nejvyšší míru jistoty tak nabídne jen vhodně zvolené pojištění v kombinaci se zodpovědným chováním.

Evropský průkaz zdravotního pojištění absolutně nestačí!

Foto: Batuzkar

EPZP - ilustrační obrázek

Někteří lidé si se mylně domnívají, že jim místo cestovního pojištění bude stačit Evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten ale zajišťuje pouze nezbytně nutné ošetření v rozsahu dostupném občanům dané země. Což nemusí nutně znamenat v bezplatném rozsahu. Rozsah a nutnost spolupodílet se na lékařské péči se také liší dle konkrétní země a navíc se týká jen nemocnic a zařízení zapojených do veřejné péče. Například v Rakousku je zhruba polovina nemocnic soukromých a v případě vážné události je pacient převážen do nejbližšího zařízení, nikoliv do nejbližšího, ve kterém lze uplatnit průkaz zdravotního pojištění. Průkaz samozřejmě nekryje ani repatriace, zásah horské služby, transport vrtulníkem, odpovědnost za škody a újmu na zdraví apod. Spoléhat se na EPZP tak může jen člověk, který má na kontě nepotřebné miliony korun. Na druhou stranu EPZP garantuje v zemích EU například porod za stejných podmínek, jako by měla místní rodička. Což ale zdaleka nemusí znamenat bezplatně.

Co je hrazeno z léčebných výloh cestovního pojištění?

Léčebné výlohy jsou na cestovním pojištění ta nejdůležitější položka. Právě z ní jsou hrazeny náklady na zdravotní péči. Co to ale znamená v praxi? Často se jedná o vyšetření, ošetření, nebo stabilizaci stavu. Pokud situace není nezbytně nutná, další léčba může probíhat až po návratu do vlasti už ve standardním režimu lékařské péče. Samozřejmě, pokud je nutná například operace, nebo urgentní a závažný zákrok, pak proběhne na místě a je také hrazen z léčebných výloh. Stejně tak jako následná repatriace, je-li nutná. A protože taková operace v zahraničí snadno může dosáhnout milionových částek a následná repatriace zrovna tak, vyplatí se mít limit léčebných výloh sjednaný na co nejvyšší částku. 5 milionů může být málo, 50 by mělo s velkou rezervou stačit na všechny myslitelné případy a 100 milionů, 500 milionů, nebo neomezený limit pak budou dostačovat vždy a jsou spíše reklamním lákadlem.

Nepodceňovat repatriace

Repatriace znamená převoz nebo transport zpět do ČR. Může se jednat o převoz vozu, zraněné nebo nemocné osoby, v nejhorším případě tělesných ostatků.

V případě repatriace vozů je vhodný limit kolem 100.000 Kč, který je často také nejvyšší, který lze sjednat. Ten by měl být dostatečný pro většinu běžných případů a cest autem do obvyklých destinací. Nejčastěji jsou auta do ČR dopravována z Rakouska, Itálie, Španělska a Chorvatska. Zmíněný limit by měl být dostatečný i pro dopravu nepojízdného vozu například z Norska, Švédska a dalších zemí. Cenu transportu kromě vzdálenosti ovlivňuje i stav vozu (pojízdný/nepojízdý/po havárii), jeho velikost, ale třeba i počet překážek na cestě, což může být například nutnost použít trajekt. Při sjednání pojištění je dobré dbát i na to, aby zdánlivě dostačující limit na asistenční služby nebyl třeba kvůli sublimitu u repatriace nižší. Některé pojišťovny uvádějí limit v kilometrech, například 4000 km. Je ale potřeba počítat s tím, že do limitu se počítá i cesta odtahové služby k nepojízdnému vozu.

Pokud se v případě repatriace osobního vozu bavíme o desítkách tisíc, pak repatriace osob ze zahraničí se zcela běžně pohybuje v jednotkách milionů korun, zvlášť pokud repatriace probíhá letecky. Pojišťovny například proplatily 2 miliony za repatriaci z Argentiny, nebo Indonésie, 1,5 milionu za urgentní převoz po vážném zranění dolní končetiny z Bali, nebo 3 miliony korun za transport kvůli zlomené noze v Kyrgystánu. Pokud se k repatriaci připočítají i náklady na poskytnutou péči, pak celková částka často dosáhne i dvojnásobku.

Výluky z pojištění

Ani sjednané cestovní pojištění s dostatečnými limity nemusí znamenat, že pojišťovny náklady léčby, transportu nebo odpovědnost za způsobené škody uhradí. Na vině mohou být výluky, tedy situace, na které se pojištění nevztahuje. Pokud pojistná událost nastane úmyslně, pod vlivem alkoholu, návykových látek, nebo například i řízením dopravního prostředku bez patřičného oprávnění, pojišťovny mohou plnění výrazně snížit, nebo zamítnout zcela. Porušení zákona, účast v bojích, páchání trestné činnosti apod. snad ani není potřeba zmiňovat. Neplnění ze strany pojišťovny může ale zapříčinit i neoznámení události asistenční službě.

Přehled některých výluk a škod:

  • chronická onemocnění
  • onemocnění a komplikace vzniklé před odjezdem
  • těhotenství od určité doby - nejčastěji od 26.-28. týdne těhotenství
  • události ve vyšší nadmořské výšce, než na kterou se pojištění vztahuje
  • účast v konfliktech, demonstracích
  • událost vznikla v souvislosti s jadernými riziky
  • událost vznikla v souvislosti s páchanou výtržností
  • událost vznikla v důsledku úmyslného jednání
  • škodní událost vycházející ze zanedbané zdravotní péče (zanedbaná prevence u zubního lékaře apod.)
  • nedodržení postupu řešení vzniklé události. Odmítnutí léčby, transportu apod.
  • cesta do klimaticky nehostinných podmínek, jako pouště, arktické oblasti, pralesy apod.
  • lyžování mimo vyznačené sjezdovky

Pojišťovna také může odmítnout plnit za léčbu, která je vzhledem k situaci vhodná, avšak lze ji aplikovat i po návratu. Výše uvedený výčet výluk není zdaleka kompletní a v každé pojišťovně se může mírně lišit. Je proto vhodné se s nimi seznámit v pojistných podmínkách dané pojišťovny.

Přeji vám, ať jsou vaše cesty pokud možno bez problémů, ale cestovní pojištění určitě nepodceňujte.

Zdroje:

Pojistné podmínky pojišťoven, vlastní šetření a dotazování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám