Hlavní obsah
Cestování

Z Prahy rovnou na Kavkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Batuzkar

Chtěli byste vyrazit za dobrodružstvím a ještě nevíte kam? Nechejte se inspirovat a vyražte do Gruzie a dalších zemí Zakavkazska.

Článek

Teprve začínáte přemýšlet, kam se v nadcházejících měsících vypravit? Hledáte hodně zážitků za málo peněz? Vyražte na Kavkaz. Pomyslnou vstupní branou ze střední Evropy je letiště v gruzínském Kutaisi. Tam se do 4 hodin snadno dostanete z Prahy, Vídně, nebo polských Katowic. Z Vídně také můžete zamířit do arménského Jerevanu. Budete-li mít štěstí na letenky, pořídíte je za několik stokorun, nebo nižší tisíce, což je pořád při přepočtu na vzdálenost skvělá cena. Nijak draze na místě nevyjde ani půjčení auta, nebo veřejná doprava a ubytování.

Foto: Batuzkar

Prometheova jeskyně

Přiletíte-li do Kutaisi, uvítá vás malé letiště, které je od samotného města Kutaisi vzdáleno asi 30 km. Není se ale třeba ničeho bát, na každý let navazují autobusy, které poté míří do Kutaisi, Batumi, nebo Tbilisi. A to i pokud přiletíte v noci. Další možností je půjčit si po příletu auto, nebo využít Bolt. Z letiště Davida Budovatele, jak se letiště v Kutaisi jmenuje se do centra města dostanete okolo 30 lari, což méně, než 300 Kč. A pokud chcete rovnou do Tbilisi, hlavního města Gruzie, pak přímý autobus stojící u letištní haly a čekající na váš let vyjde na 25 lari. Minout samotné Kutaisi by ale byla škoda. V nedalekém okolí se nachází známá, krápníková Prometheova jeskyně, nebo dne již chátrající sanatorium Tskaltubo. To bude lákat spíše milovníky adrenalinu a prozkoumávání opuštěných staveb. Ti, kteří mají rádi přírodu by pak neměli minout kaňon Okatse. A v samotném Kutaisi pak nejen cestovatelé míří ke katedrále Bagrati.

Foto: Batuzkar

Sanatorium Tskaltubo

Pojedete-li půjčeným autem, můžete každou chvílí narazit na něco, co vás donutí vystoupit a místo, nebo věc prozkoumat. Mnoho cestovatelů míří do hornického města Čiatura, kde se těžil mangan a horníci se ke štolám přepravovali pomocí soustavy starých lanovek. Ty dnes už v provozu nejsou, byly nahrazeny moderními, nicméně na několika místech je stále možné vidět zrezlé, plechové kabinky jak visí na lanech. V Čiatuře se také před zákonem schovával mladý Josif Stalin. Ze směru od Kutaisi na Čiaturu nevynechejte Katshki Pillar, vysoký pískovcový sloup s malým klášterem na vrchu.

Dalším bodem zastávky může být muzeum Josifa Stalina, nebo jeho rodný dům v Gori. A určitě nevynechejte ani starobylou pevnost nad městem, nebo kousek za ním starobylé osídlení jménem Uplisciche. Při cestě do Tbilisi se ještě můžete zastavit u kláštera Džvari.

Foto: Batuzkar

Stalinovo muzeum v Gori

V Tbilisi se zdržte klidně i několik dní, nudit se nebudete, pořád bude kam chodit a co obdivovat. A to nejen v samotném centru. Vyrazit můžete třeba na pláž k tbiliskému moři, jak se říká obřímu rezervoáru vody za městem, nebo k památníků Chronicles of Georgia, který se tyčí nad ním. A hřích byl byl nenavštívit sirné lázně. Chreli Abano jsou luxusní a je potřeba se objednat předem. Naopak lázně číslo 5 jsou velmi tradiční a zažijete v nich atmosféru dávno minulou. Obojí stojí za návštěvu. Na malém prostoru se mimo zmíněných nacházejí i další lázeňské domy, můžete si tedy vybrat dle libosti.

Foto: Batuzkar

Chronicles of Georgia

A pokud začnete mít dojem, že Tbilisi už znáte, můžete vyrazit třeba do hor a užít si horské středisko Gudauri, nebo typické chrámy a za jimi zasněžené vrcholky pětitisícovek. Na jedné z nich byl dle pověsti přikován i Prométheus za to, že daroval lidem oheň. Ani z hor není radno spěchat, zůstat můžete ve městečku Stepancminda a odsud vyrážet k trekům po okolí.

Foto: Batuzkar

Oblouk přátelství Ruska a Gruzie

Po návratu do Tbilisi můžete zamířit zpět do Kutaisi, do jiných koutů Gruzie, nebo se vydat prozkoumat další ze zemí regionu. Od stanice metra Avlabari v Tbilisi jezdí každý den maršrutky do arménského Jerevanu. Bude vás to stát nějakých 400 Kč a 4 hodiny času, ale uvidíte toho víc, než se tou stejnou trasou vracet zpět do Kutaisi. Z Jerevanu pak snadno a levně doletíte do Vídně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám