Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zažili jsme totalitu i demokracii. Je na řadě idiokracie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Během posledních desítek let historie naší země jsme zakusili mnohé. Máme zkušenost s vládou totalitního režimu, ale i s demokracií. Totalitní vládce jsme pracně vyhnali a vypadá to, že někteří by nyní rádi vyhnali i demokracii. Co by následovalo?

Článek

Demokracie není dokonalá, ale určitě je lepším zřízením, než totalita. Nyní se však i na základě lidských kvalit vyháněčů demokracie zdá, že po těchto zřízeních musí nevyhnutelně následovat idiokracie. Tedy vláda idiotů.

Doufejme tedy, že se to nestane, ale tu hrozbu také nemůžeme zcela ignorovat, neboť populistických uskupení se na naší malé politické scéně formuje poměrně hodně. Některé už sedí v poslanecké sněmovně a jiné by chtěly. Političtí podnikatelé a oportunisté denně rozprašují mezi prostý lid jednoduchá hesla a prostý lid je nadšeně opakuje, aniž by chápal souvislosti. Za žádným z podobných hesel není konkrétní řešení, ani analýza dopadů a nákladů. Příkladem budiž vystoupení z EU, NATO, nebo znárodnění ČEZ. Řešení i analýza by v tomto případě byly jen ke škodě a ani se nepředpokládá, že by cílová skupina těchto hesel byla schopna pochopit více, než jen musíme vystoupit z EU, protože je EU špatná, nebo znárodněme ČEZ a elektřina bude za polovinu. Nebo dává snad smysl opustit NATO době, kdy se celá Evropa oprávněně obává útoku ze strany Ruské federace? Opuštění obranné aliance by snad nenapadlo ani toho největšího diletanta. Přesto takové hlasy od některých politických představitelů zaznívají. Je snad v zájmu naší země, abychom zůstali v případě napadení osamoceni a ztratili přístup k nejmodernějším technologiím, které nás mohou chránit? Není a můžeme si jen klást otázku proč by někdo z našich politických představitelů chtěl proti zájmům České republiky konat. Je za tím jen vlastní naivita, nezměrná hloupost, kariérismus spojený s absencí páteře, nebo zájem a odměna od cizí mocnosti? Ve výsledku je to celkem jedno, pokud takové uskupení, nebo politik dostane hlas, protože každý z takových hlasů nás nepatrně k oné idiokracii posune. Všechny podobná politická uskupení totiž mají problém na straně svého personálu. Ne množstevní, idiotů se najde dost, ale nepřekvapivě intelektuální. Lidé s morálními hodnotami, intelektem a schopnostmi se těmto populistům obloukem vyhýbají a takovým stranám nezbývá, než své struktury vystavět na lidech méně schopných a méně chytrých, ovšem straně oddaných. A právě z těchto lidí by se rekrutovala vláda. Opravdu chceme, aby nám vládli neschopní idioti a diletanti?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám